Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Antistoffer

Et nyt super-antistof kan angribe og dræbe 99 procent af HIV-virussens mange mutationer.

© Shutterstock
Medicin - Aids

Nyt antistof angriber 99 procent af HIV-stammerne

Forskere har udviklet et super-antistof, som angriber HIV-virussen tre forskellige steder. Behandlingen er den hidtil mest effektive, og den er klar til at blive testet på mennesker næste år.

Forskere har designet et nyt super-antistof, som kan blive afgørende i kampen mod at udrydde den dødelige HIV-virus.

Udfordringen ved at behandle HIV er virussens evne til at mutere sig. Et menneske med HIV kan have mange variationer af virussen – også kaldet stammer – på samme tid.

HIV ødelægger immunsystemet

Immunsystemet skal bekæmpe de mange forskellige stammer samtidig, hvilket gør det til en uoverkommelig opgave for de hvide blodlegemer. Immunsystemet svigter, og kroppen er herefter ekstremt sårbar over for alle mulige infektioner.

For år tilbage opdagede forskere, at en mindretal af HIV-inficerede udviklede nogle meget effektive antistoffer i kroppen, som kunne dræbe op til 90 procent af alle HIV-stammer på en gang.

Super-antistof dræber 99 procent.

Siden har forskere forsøgt at udvinde disse antistoffer, og nu har et team fra US National Institutes of Health og medicinalvirksomheden Sanofi kombineret tre forskellige af disse antistoffer til et super-antistof. De tre antistoffer binder hver især til forskellige steder på virussen, og tilsammen dræber de 99 procent af alle HIV-stammerne.

Dræber 1 million om året

Resultatet kommer fra forsøg med aber og er publiceret i Science. Forsøg på mennesker forventes at starte allerede til næste år, og det er gode nyheder for de 36,7 millioner mennesker, der i dag er inficerede med HIV eller AIDS. I 2016 døde over en million mennesker af AIDS og relaterede sygdomme.

Læs også:

Aids

Ny behandling kan kurere HIV

2 minutter
Hiv status
Aids

Hiv har hærget i 100 år

0 minutter
coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

88 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul