Shutterstock/Adam Jan Figel
Der er fundet resistent HIV. Her får mand taget HIV-test.

Resistent HIV spreder sig til flere lande

En ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen WHO viser, at en muteret og resistent form for HIV-virus har fået fodfæste i flere lande.

Selvom der er 37,9 millioner HIV-smittede på verdensplan, er det kun en lille procentdel, der dør af AIDS-relateret sygdomme.

Det skyldes i høj grad de såkaldte antiretrovirale medicintyper, der kom på markedet i 1990’erne, og som lige siden har hjulpet med at holde den dødelige virus i nede.

Desværre ser det nu ud til, at HIV slår igen.

Resistens når kritisk vendepunkt

I en ny rapport beskriver Verdenssundhedsorganisationen WHO udviklingen af en muteret form for HIV, der er resistent over for de to udbredte medicintyper - efavirenz og nevirapine.

Rapporten tager udgangspunkt i sundhedsdata fra 18 lande i Afrika, Asien og Amerika og resultaterne viser, at der i 12 lande er resistensniveauer på over ti procent blandt de HIV-smittede mænd og kvinder.

Dertil er der nedslående udsving blandt kvinder i Cuba, Honduras og Nicaragua, hvor resistensen når helt op over 30 procent.

Se HIV-resistensen i alle 18 lande

Ifølge forskere anses det som et kritisk vendepunkt, når resistensniveauer rammer mere end ti procent.

Derfor anbefaler WHO nu også, at der fremadrettet ikke udskrives efavirenz og nevirapine i lande med resistensniveauer over ti procent.

På den måde håber man på at kunne bremse yderligere resistensudvikling.

Afbrudt behandling kan skabe resistens

I rapporten fremgår det også, at resistens er tre gange hyppigere hos de HIV-smittede, der i perioder har afbrudt deres behandling.

WHO peger derfor på, at årsagen til den resistente HIV formentlig skal findes i afbrudte behandlingsforløb, der, på grund af pengenød og manglende medicinforsyninger, desværre er en realitet i fattigere lande.

HIV-piller. Der har været forsyningsproblemer med HIV-medicin i Sydafrika.

I maj 2019 var der mangel på flere medicintyper i Sydafrika, herunder flere slags antiretrovirale præparater til behandling af HIV. I nogle klinikker var der medicinmangel i mere end en måned, hvilket er til stor risiko for HIV-smittede.

© Shutterstock/Joseph Sohm

Tager man ikke sin HIV-medicin konsekvent giver det virussen bedre vilkår for at mutere dets genetiske struktur mod resistens - og HIV er desværre notorisk hurtig til at mutere.