Alzheimer

Alzheimer

Alzheimer nedbryder hjernen

Alzheimer er betegnelsen for en såkaldt degenerativ og uhelbredelig sygdom, der nedbryder hjernen over en årrække. Sygdommen forårsager en kognitiv nedgang som følge af nedbrydningen af nervecellerne i hjernen. Til sidst vil selv de mindste opgaver og gøremål være umulige for folk med alzheimer. Sygdommen står for mellem 60-70% af alle demenstilfælde. Forskerne er ikke helt sikre på, hvad der lige præcist forårsager alzheimer, men der er et arveligt element i sygdommen. Alzheimers sygdom forekommer oftest, når man er oppe i alderen. En procent af alle 65-årige har sygdommen, mens 20 procent af 80-årige har alzheimer. Det er dog ikke udelukkende ældre borgere der rammes af alzheimer. Faktisk kan yngre mennesker også blive ramt af den sygdommen. Gå på opdagelse i vores artikler og følg forskningen i alzheimer.

Er der forskel på alzheimer og demens?

Demens er et paraplybegreb for en række ensartede symptomer, der påvirker de kognitive evner som glemsomhed, koncentrationsbesvær, forvirring og følelsesmæssige udbrud.

Demens har forskellige årsager såsom blodpropper, alkoholmisbrug, hjernetumorer og særlige sygdomme som fx alzheimer. Alzheimer er en specifik demenssygdom, der - modsat nogle andre demenssygdomme - ikke kan kureres.

Alzheimer-doktor

© Shutterstock

Hvordan kan man bekæmpe alzheimer?

Der er ingen kur mod alzheimer, men sygdommen er genstand for meget forskning og vi bliver hele tiden klogere. Forskning i alzheimer prøver at afdække de mange forskellige aspekter af sygdommen - fra kortlægning af årsager og forebyggelse til nye behandlingsformer og medicin.

Forskere har fx fundet en mulig forbindelse mellem herpes og sygdommen, hvilket kan bruges til udvikling af medicin. Det ser også ud til, at der er en forbindelse mellem tandkødsbetændelse og alzheimer. Der er nemlig fundet giftstoffer fra bakterier fra tandkødsbetændelse i hjernevævet på patienter med Alzheimers sygdom. Forskere håber, at den viden kan bruges i forebyggelse og målrettet medicin.

Alzheimer på MRI

© Shutterstock
Side 1 / 2