Forskning kobler light-sodavand med blodpropper og demens

Helt ny amerikansk forskning har fundet kraftige indikationer på en sammenhæng mellem dagligt indtag af kunstigt sødede light-sodavand og blodpropper i hjernen, som kan føre til demens.

Demens

Kunstige sødemidler, som findes i eksempelvis light-sodavand, har gentagne gange været mistænkt for at have negative effekter på mennesker.

© Shutterstock

Forskere fra Boston University School of Medicine (BUSM) truer med at efterlade en bitter eftersmag hos alle, der dagligt indtager kunstigt sødede light-sodavand.

En omfattende analyse af 46 års helbredsstatistik for 5.000 amerikanere har afsløret indikationer på en direkte sammenhæng mellem dagligt indtag af light-sodavand og risikoen for blodpropper i hjernen.

Resultaterne er publiceret i Stroke og Alzheimer's and Dementia

Tre gange større risiko for demens

Forskerne fra Boston har sammenholdt omfattende helbredsdata fra Framingham Heart Study (FHS) med spørgeskemaundersøgelser om livsstil og derpå renset resultatet for faktorer som alder, uddannelse, kalorieindtag, diabetes, rygning og motion.

Og resultaterne var slående:

"Mennesker, der indtager light-sodavand dagligt, har næsten 3 gange større risiko for at få blodpropper i hjernen og demens - herunder alzheimer," fortæller Matthew Pase fra neurologisk afdeling ved BUSM og forfatter til forskningsrapporten

Sukker ødelægger hukommelsen

Undersøgelsen afslører desuden, at mennesker, der indtager stærkt sukkerholdige drikke regelmæssigt, heller ikke undgår negative effekter på hjernen:

"Data indikerer kraftigt, at indtag af drikke med højt sukkerindhold kan associeres med tab af hukommelse og mindsket volumen af hjernen," siger Matthew Pase.

Forskerholdet understreger, at sammenhængene ikke er endeligt bevist, før yderligere forskning er foretaget.