Kunstig intelligens opdager alzheimer 10 år før lægen

En kunstig intelligens slår lægerne med længder, når det kommer til at forudsige en fremtidige diagnose. Computeren kan se symptomer på alzheimer, længe før lægerne kan. Målet er at udvide metoden til andre nervesygdomme.

© Shutterstock

En kunstig intelligens fra Italien kan skelne en rask hjerne fra en hjerne med potentiale for at udvikle Alzheimers med 86% nøjagtighed.

Og med 84% præcision kan computeren opdage tidlige tegn på Alzheimers ved at se på billeder fra MR-skannere.

Mere præcist kigger den kunstige intelligens efter unormale måder, hjernens centre er forbundet på.

Bruger billige skanningsbilleder

Computerens algoritme kan se tegn på Alzheimers, længe før sygdommen forårsager tydelige symptomer som svækket hukommelse, problemer med sproget og manglende orientering.

Faktisk kan den kunstige intelligens identificere tegnene hele 10 år inden, lægerne har en chance for at opdage symptomerne.

Men den helt store fordel er, at den analyserer ud fra skanningsbilleder.

Metoden kan udbredes

I dag forudser læger risikoen for Alzheimers ved at analysere rygmarvsvæske eller ud fra billeder af hjernen, der er fremskaffet ved at få injiceret kemiske forbindelser i hjernen.

Begge metoder er dyre og indgribende i kroppen.

En af forskerne bag projektet Marianna La Rocca fra University of Bari i Italien siger til New Scientist, at hendes hold af forskere nu vil udvide metoden.

Håbet er, metoden også skal kunne hjælpe med at lave tidlige diagnoser til andre nervenedbrydende sygdomme som fx Parkinsons sygdom, der er kendt for at kunne give rystelser i arme eller ben hos den syge.