Shutterstock

Ny test kan forudsige alzheimer

Proteiner i blodet afslører sygdommen, flere år før symptomerne viser sig.

En almindelig blodprøve kan nu give svar på, hvor stor risikoen for at få alzheimer er for den enkelte person.

Forskere fra Ruhr University Bochum i Tyskland har påvist, at demenssygdommen kan forudsiges, ved at man undersøger blodets indhold af et protein ved navn beta-amyloid, som er kendt for at hobe sig op i hjernen hos alzheimerpatienter.

Mængden af proteinet beta-amyloid i blodet viser risikoen for at udvikle alzheimer.

© Shutterstock

Forskerne analyserede blodet hos 203 udvalgte personer, som ikke kunne diagnosticeres med alzheimer, men som alligevel selv oplevede, at de havde nedsatte kognitive funktioner, for eksempel problemer med hukommelsen.

Herefter fulgte forskerne alle personerne i seks år. Resultatet viste, at testen var i stand til på forhånd at udpege de 22 personer, som i løbet af perioden udviklede alzheimer.

Testen ser år frem i tiden

Ved at inddele de 22 personer i to grupper kunne forskerne se, at dem med det højeste indhold af beta-amyloid i blodet udviklede sygdommen i løbet af gennemsnitligt 2,2 år, mens det for de øvrige først skete efter 3,4 år i gennemsnit.

Dermed kan den nye test ikke bare forudsige sygdommen, men også vise, hvornår den sandsynligvis bryder ud.

Blodtesten gør det muligt for lægerne at diagnosticere patienter med alzheimer tidligere, så pleje og behandling kan iværksættes, så snart symptomerne viser sig.