Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ny test kan forudsige alzheimer

Proteiner i blodet afslører sygdommen, flere år før symptomerne viser sig.

Shutterstock

En almindelig blodprøve kan nu give svar på, hvor stor risikoen for at få alzheimer er for den enkelte person.

Forskere fra Ruhr University Bochum i Tyskland har påvist, at demenssygdommen kan forudsiges, ved at man undersøger blodets indhold af et protein ved navn beta-amyloid, som er kendt for at hobe sig op i hjernen hos alzheimerpatienter.

Mængden af proteinet beta-amyloid i blodet viser risikoen for at udvikle alzheimer.

© Shutterstock

Forskerne analyserede blodet hos 203 udvalgte personer, som ikke kunne diagnosticeres med alzheimer, men som alligevel selv oplevede, at de havde nedsatte kognitive funktioner, for eksempel problemer med hukommelsen.

Herefter fulgte forskerne alle personerne i seks år. Resultatet viste, at testen var i stand til på forhånd at udpege de 22 personer, som i løbet af perioden udviklede alzheimer.

Testen ser år frem i tiden

Ved at inddele de 22 personer i to grupper kunne forskerne se, at dem med det højeste indhold af beta-amyloid i blodet udviklede sygdommen i løbet af gennemsnitligt 2,2 år, mens det for de øvrige først skete efter 3,4 år i gennemsnit.

Dermed kan den nye test ikke bare forudsige sygdommen, men også vise, hvornår den sandsynligvis bryder ud.

Blodtesten gør det muligt for lægerne at diagnosticere patienter med alzheimer tidligere, så pleje og behandling kan iværksættes, så snart symptomerne viser sig.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul