Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sorte tanker øger risikoen for alzheimer

Bekymring for fremtiden og rugen over fortiden giver fysiske skader i hjernen.

Shutterstock

En ny undersøgelse viser, at der er en klar forbindelse mellem negative tankemønstre og de fysiske forandringer i hjernen, som er kendt fra alzheimer.

Forskere fra University College London i England har fulgt 360 personer gennem to år og bedt dem udfylde spørgeskemaer om, hvor meget de var plaget af mørke tanker. Det kunne både være grublen over negative oplevelser og bekymring for fremtiden.

Personerne var alle over 55 år ved undersøgelsens begyndelse. Undervejs blev de testet for deres mentale evner som hukommelse, opmærksomhed, rumforståelse og sproglige færdigheder.

Mørke tanker får proteinerne beta-amyloid (blå) og tau (grøn) til at hobe sig op i hjernen.

© Rabinovici Lab/UCSF

Negative tanker satte spor på skanninger

113 af personerne blev desuden hjerneskannet for at følge udviklingen af bestemte proteiner i hjernen, tau og beta-amyloid, som er kendetegnende for alzheimer.

Resultaterne viste en tydelig sammenhæng. De personer, som var mest plaget af negative tanker, begyndte at score dårligere i de mentale tests, samtidig med at de fik større ophobninger af de skadelige proteiner i hjernen.

Forskernes konklusion er, at negative tanker gennem længere tid øger risikoen for at udvikle alzheimer. De mener derfor, at det bør undersøges, om psykologiske værktøjer som mindfulness og meditation kan være midler til at forebygge demenssygdommen.

Læs også:

Alzheimer

Alzheimer kan forudsiges med en blodprøve

2 minutter
Sygdomme

Nu smadrer vaccinerne corona: Vaccine stopper både sygdommen og smitten

4 minutter
Alzheimer

Video: Ballerina med alzheimer husker pludselig dansen

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul