Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Udtjente celler sløver hjernen

Når gamle hjerneceller går på pension i stedet for at dø, kan det resultere i demens og aldring. Cellerne ophober det skadelige protein tau og indgår i en ond spiral med andre celler.

Shutterstock

Forskere fra Mayo Clinic i USA har fundet en årsag til demens og muligvis også til aldring generelt.

Synderen er udtjente celler i hjernen, som ikke dør, men bare går “på pension” – dvs. holder op med at dele sig og udføre deres opgaver.

Mus med manipuleret dræbergen lever længere

Forskerne undersøgte mus, som var genmanipuleret til at samle store mængder af proteinet tau, som er et vigtigt tegn på alzheimer, i deres hjerneceller.

I nogle af musene tilføjede forskerne et ekstra gen, som dræbte hjernecellerne, så snart de holdt op med at dele sig.

Musene med dræbergenet levede længere end de øvrige og ophobede samtidig langt færre tau-proteiner i hjernen.

På billedet ses en musehjerner med større (t.v.) og mindre (t.h.) ophobninger af proteinet tau (rødt). Mus med mange udtjente celler har store mængder tau i hjernen.

© DAVID HOLTZMAN LAB

Efterfølgende eksperimenter viste, at musene med færre tau-proteiner var bedre til at lære at genkende nye lugte end musene med mange tau-proteiner.

Derudover viste det sig, at de skadelige pensionsceller ofte er støtteceller, såkaldte gliaceller, som ellers har til opgave at holde hjernen fri for forstyrrende elementer.

Det har givet forskerne mistanke om, at hjernen bliver hvirvlet ind i en ond spiral, hvor nerveceller ophober tau, som får gliaceller til at gå på pension, hvilket igen får nervecellerne til at ophobe mere tau.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul