Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Medicin - Alzheimer

Ungdomseliksir skal kurere alzheimer

Forskere har opdaget et stof, der holder orme, fluer og mus unge. Måske rummer det også kuren mod demens.

Et særligt stof kaldet J147 har vist sig at virke som ren ungdomseliksir på mus, hvor det tilbageruller en række alderstegn.

Forskere har nu fundet ud af, hvordan det virker, og vil snart afprøve stoffet på mennesker. Forskerne håber, at de med det nye middel fx kan be­kæmpe alzheimer, der formentlig er årsag til 60-70 procent af alle tilfælde af demens.

Alzheimers nedbryder langsomt hjernen. Illustrationen viser, hvordan en normal hjerne (til venstre) ser ud i forhold til en, der har svær alzheimers (til højre).

© University of Queensland

Fjerner giftstoffer fra cellerne

J147 er et syntetisk stof, som blev udviklet i 2011 af et forskerhold under ledelse af Dave Schubert fra Salk Institute i USA.

Det samme forskerhold har nu kortlagt, hvordan stoffet på­virker cellerne: I cellernes små kraftværker, mitokondrierne, udøver J147 sin effekt.

Mere præcist binder stoffet sig til et protein kaldet ATP-syntase, som er helt centralt i cellens energiproduktion.

J147 påvirker aktiviteten af ATP-syntasen på en måde, så der sker færre op­hobninger af en række giftstoffer, som forskerne ved findes i aldrende nerveceller. Resultatet er celler, som virker meget yngre, end de er.

Holder orme og fluer unge

Tidligere eksperimenter har vist, at J147 kan modvirke alderstegn hos orme og fluer, og det samme har vist sig i forsøg med mus med alzheimer.

Mus med alzheimer

© Salk Institute

Behandlet mus

© Salk Institute

Stoffet får ikke bare musene til at se yngre og sundere ud, det forstærker også deres evne til at danne nye hjerneceller og får dem til at huske bedre – de bliver fx bedre til at huske den hurtigste vej gennem en labyrint.

De nye resultater har overbevist forskerne om, at J147 kan blive et vigtigt middel mod alzheimer hos mennesker, og måden, det virker på, kan måske også virke mod andre lidelser, hvor alder spiller ind, som fx parkinson og slagtilfælde.

Læs også:

Alzheimer

Sådan sænker du risikoen for at få demens

6 minutter
Røde kors-medarbejdere transporterer ofre for Den Spanske Syge
Sygdomme

Den spanske syge og corona: Her er de afgørende forskelle

13 minutter
coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

103 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul