Shutterstock

Amerikanske forskere: Sollys bekæmper coronavirus

Sommeren kan minimere coronavirussens smittefare: Både sollyset og de højere temperaturer høvler timer af viruspartiklernes levetid i det fri, viser en ny amerikansk undersøgelse.

Indtil videre er de eneste egentlige våben i kampen mod coronavirus fysisk afstandstagen, isolation og god hygiejne. Men et nyt forskningsresultat antyder nu, at vi kan forvente en hjælpende hånd fra sommervejret.

Ifølge undersøgelsen mindsker tre af sommerens kendetegn nemlig coronaviruspartiklernes levedygtighed. Det drejer sig om:

  • Temperatur
  • Luftfugtighed
  • Sollys

Hidtil har bl.a. World Health Organization understreget, at sommervejret ikke vil stoppe pandemien. Men den nye undersøgelse indikerer modsat, at sommeren kan spille en ganske betydelig rolle i at mindske smittespredningen.

Sollys halverer virusmængde på to minutter

De nye resultater stammer fra det amerikanske National Biodefense Analysis and Countermeasures Center, NBACC, under det amerikanske indenrigsministerium.

NBACC udfører deres forsøg i kamre, der efterligner vejret på forskellige tidspunkter af året, ved at justere fx temperatur, luftfugtighed og mængden af sollys.

Forsøgene viser, at 90 procent af viruspartiklerne i en spytdråbe bliver inaktiveret efter 6,8 minutter i Solen og 14,3 minutter i et såkaldt vækstmedium, der giver partiklerne optimale leveforhold.

Viruspartiklerne blev udsat for kunstigt sollys, der svarer til forholdene omkring sommersolhverv i Spanien, men inaktiveringen fandt også sted ved lavere mængder sollys – om end langsommere.

På et pressemøde i Det Hvide Hus har NBACC tidligere offentliggjort forsøg, der viser, at højere temperaturer og luftfugtighed alene reducerer antallet af viruspartikler. Disse resultater er endnu ikke offentliggjort og fagfællebedømt, men ligger i tråd med tidligere forskningsresultater.

Se den amerikanske viceminister for videnskab og teknologi kaste lys på de foreløbige resultater:

Video

Ifølge konklusionerne på pressemødet bliver antallet af partikler halveret efter en time ved 21-24 grader og 20 procents luftfugtighed, når virussen hænger som aerosoler – mikroskopiske dråber – i luften. Under samme forhold i sollys er halveringstiden blot halvandet minut.

UV-lys har beviselig effekt

UV-lys har længe været en kendt desinficeringsmetode, men for UV-lys med kortere bølgelængder end det, NBACC har brugt i forsøgene – såkaldt UVB.

Hidtil har sollys dog ikke beviseligt været i stand til at inaktivere coronavirus, og derfor er de nye resultater opsigtsvækkende.