Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bakterier nedkæmper den frygtede denguevirus

Denguefeber betragtes som én af verdens ti største sundhedstrusler og inficerer mere end 390 millioner mennesker årligt. Men nu har forskere gjort en opdagelse, der kan nedbringe antallet af tilfælde med hele 76 procent.

Shutterstock

Hvert år bliver 390 millioner mennesker smittet med denguevirus, og Verdenssundhedsorganisationen, WHO, betragter nu denguefeber som en af verdens ti største sygdomstrusler.

Smitten spredes via myg og giver influenzalignende symptomer, men kan i nogle tilfælde også fremkalde livstruende blødninger. Hvert år dør ca. 20.000 mennesker af sygdommen.

Forskere har inficeret tusindvis af myg med en bakterie, som kan bekæmpe denguevirus. Metoden har begrænset smitten markant.

© Getty Images

Fører bakterien videre til næste generation

Organisationen World Mosquito Program har siden 2011 gennemført forsøg med at inficere den smittebærende myg med en bakterie, som bekæmper virussen inde i myggen.

Bakterien, som kaldes Wolbachia, kan udkonkurrere virussen ved at optage vigtige stoffer, fx kolesterol, som er nødvendige for, at virussen kan formere sig. En inficeret myg kan derfor ikke sprede virussen.

Når myggene selv formerer sig, bliver bakterien ført videre til den næste generation af myg, og på den måde breder den sig, så virussen ender med at blive hjemløs.

Metoden har én svaghed

I storstilede forsøg i flere lande har forskere sprøjtet Wolbachia ind i tusindvis af myggeæg og derefter sat de inficerede myg ud i naturen. World Mosquito Program kan nu rapportere om de første resultater.

I områder i Brasilien og Indonesien er det lykkedes at nedbringe antallet af denguetilfælde med helt op til 76 procent.

Desværre viste forsøgene også, at bakterien i særlig varme områder, fx i Vietnam, ikke overføres effektivt nok fra den ene generation af myg til den næste.

Forskerne forsøger nu at løse problemet ved at fremavle nye varianter af bakterien, som klarer sig bedre i varmen.

Læs også:

coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

82 minutter
Sygdomme

Virus skal kurere sukkersyge

12 minutter
Coronavirus mondkapje
Sygdomme

Coronavirus - sådan bliver børn ramt af virussen

6 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul