Det gamle husråd om at tørre sit hår, inden det bliver udsat for koldt vejr, indeholder en vis portion fornuft. Vandet udgør ingen risiko i sig selv, men kan til gengæld indirekte give en forkølelse gode betingelser for at få fat i kroppen.
Når du går udenfor med vådt hår, begynder vandet at fordampe, og fordampningen forbruger energi, som bliver taget fra dit hoved i form af varme. Dermed bliver hovedet nedkølet.
Kulde svækker slimhinder
Hvis temperaturen udenfor i forvejen er lav, øges risikoen for, at nedkølingen forplanter sig i næsen og halsen. Og flere undersøgelser tyder på, at nedkøling af de øvre luftveje gør os mere udsatte for forkølelsesvirus.
Én teori om årsagssammenhængen er, at kulden får slimhinderne i næsen og halsen til at trække sig sammen, så slimlaget ikke lige så effektivt kan bremse viruspartikler. Derfor bliver slimhinderne mere sårbare over for en infektion.
Kulden får også blodkarrene i luftvejene til at trække sig sammen. Karrene er adgangsveje for de hvide blodceller, som bekæmper virus, så hvis de trækker sig sammen, når færre virusbekæmpende celler frem og tager slaget.
Men forskere mener også, at forkølelsesvirus svækker selve cellernes immunrespons. I 2015 påviste biologer fra Yale University således, at kroppens alarmsystem fungerer dårligere ved lavere temperaturer.
En celle, som bliver angrebet af forkølelsesvirus, advarer normalt sine endnu uinficerede naboceller, som forbereder deres forsvarsværker, men når temperaturen daler, bliver naboerne ikke mobiliseret i samme grad.