Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Antistoffer angriber en coronaviruspartikel

Brasiliansk corona-variant indlægger unge og tidligere smittede

I europæiske lande stiger antallet af smittede med den sydamerikanske variant. Ny viden afslører, hvorfor sundhedsmyndighederne er særligt på vagt overfor den brasilianske mutation.

Shutterstock

Flere smittede, flere alvorligt syge og flere indlagte og døde - også unge - følger i hælene på coronavarianten med navnet P1.

Mutationen er sandsynligvis opstået i Manaus i den nordvestlige del af det coronaplagede Brasilien. Men nu har den også fået foden indenfor i mindst 15 europæiske lande, herunder Danmark, Sverige og Norge.

I Danmark og USA er smittekæder opstået, uden de smittede har været ude at rejse eller i kontakt med nyligt hjemvendte.

Forskerne er sideløbende blevet klogere på den nye variant, og nu slår de alarm mod den store trussel.

Brasiliansk variant er værre på alle måder

Undersøgelser har bl.a. vist, at P1:

Befolkningen i Manaus i februar.

I Manaus midt i Amazonas jungle blev ca. 76 procent af befolkningen smittet under pandemiens første bølge. Den høje andel fik forskere til at tro, at befolkningen ville udvikle flokimmunitet. I stedet hærger en ny bølge – værre end den første.

© Shutterstock

I Brasilien har P1 ramt som en steppebrand. Landet står for næsten en fjerdedel af verdens daglige corona-dødsfald, selvom brasilianerne kun udgør tre procent af klodens befolkning.

En nylig opgørelse fra de brasilianske myndigheder viser tilmed, at yngre mennesker i højere grad dør af COVID-19. Omkring 4150 under 40 år døde af coronavirus i marts, hvilket er mere end tre gange så mange som i januar.

Mutation kan ødelægge vaccineplan

P1 blev opdaget i november 2020 og vakte hurtigt bekymring, da den har nogle af de samme mutationer i spikeproteinet som de britiske og sydafrikanske varianter.

Proteinet er den nøgle, viruspartiklerne bruger til at tiltvinge sig adgang til kroppens celler. Når nøglen ændrer sig drastisk, vil kroppen ikke længere genkende virussen, selvom en person tidligere har været smittet.

Video: Sådan tøjler tidligere smittede corona

Heldigvis har de foreløbige undersøgelser fra Johnson & Johnson, Pfizer og AstraZeneca ikke dokumenteret en svækkelse i vaccinernes effektivitet. Vaccinerne beskytter endda bedre end antistoffer fra tidligere smitte, ser det ud til.

Men en ny undersøgelse vækker bekymring. Forskere har fundet endnu en udgave af den brasilianske variant, der har yderligere mutationer i en del af spikeproteintet kaldet N-terminus.

Sådan muterer coronavirus

Mutationerne er såkaldte sletninger, der fjerner nogle af virussens receptorer, som kroppens antistoffer kan gå til angreb på.

Forskerne frygter, at det gør immunsystemet mindre modstandsdygtigt overfor virussen.

Præcis hvordan mutationerne i P1 ændrer partiklernes vej ind i kroppen, er endnu ikke fastslået. Men forskere konkluderer, at P1 drev den anden corona-bølge i Brasilien.

Udviklingen i Brasilien og smittespredningen til resten af verden understreger vigtigheden af et globalt samarbejde om vaccine-planerne. En coronamutant i Brasilien bliver lynhurtigt en coronamutant i Europa.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul