Shutterstock

Corona påvirker hjernen: Kan føre til forringet IQ

Et coronaforløb nedsætter din intelligens, og jo værre sygdomforløbet er, desto flere IQ-point mister du.

Senfølger som manglende lugtesans og åndenød har længe været kendt i forbindelse med et coronaforløb. Men nu viser ny forskning, at COVID-19 også forringer din IQ. Det konkluderer forskere fra Imperial College London i en helt ny undersøgelse.

Undersøgelsen bygger på en stor britisk kognitiv test med mere end 80.000 deltagere, heriblandt 12.000 personer der har været smittet med COVID-19.

IQ-test på dansk
© Oliver Larsen

Tag Illustreret videnskabs IQ-test

Hvor intelligent er du? Tag Illustreret Videnskabs store IQ-test og få svaret. Med vores IQ-test kan du også sammenligne din IQ med andres.

Læs mere her.

Resultaterne af undersøgelsen er alarmerende: De smittede, der har været igennem et sygdomsforløb, klarede opgaverne markant værre end usmittede personer, og særligt i kategorierne ræsonnement, planlægning og selektiv opmærksomhed underpræsterede de.

Værst var det for de smittede, der har været i respirator. Selv med alder, køn og uddannelsesniveau in mente klarede denne gruppe opgaverne, hvad der svarer til syv IQ-point dårligere.

Dette er en større negativ effekt på intelligensen end hos deltagere, der har været ramt af et slagtilfælde.

Bliv vaccineret! Adam Hampshire, forsker

Ifølge forskerne skal den forringede IQ hos coronasmittede ses i forlængelse af kendte senfølger som omtågethed og koncentrationsbesvær.

Netop disse senfølger har stor betydning for de kognitive funktioner.

Kognitiv test

Testpersonernene skulle blandt andet gennemføre opgaver, der udfordrede den rumlige intelligens, hukommelsen og aflæsning af ansigtsudtryk.

© Imperial College London

Ifølge Adam Hampshire, der er en af forskerne bag undersøgelsen, er der kun én måde at undgå en udbredelse af problemet på:

“Lad være med at tage unødvendige risici og bliv vaccineret.”

På nuværende tidspunkt er mere end halvdelen af den danske befolkning færdigvaccineret.