Shutterstock

Coronavirus hænger i luften i flere minutter efter et host

Virusbærende dråber fra et host svæver i luften i flere minutter i fx et supermarked, viser en visualisering, der understreger vigtigheden af at blive hjemme ved sygdomstegn.

Coronavirus kan i laboratorieforsøg hænge i luften i små luftbårne partikler kaldet aerosoler – og netop den egenskab er skyld i de nye retningslinjer for vores færden i det offentlige rum.

Koncentrationen af viruspartikler i luften bliver under åben himmel hurtigt fortyndet og falder til jorden, mener forskere. Men i lukkede rum, som supermarkeder, arbejdspladser eller institutioner, er dynamikken mere uvis.

Fire finske forskerhold fra Aalto University, Finnish Meteorological Institute, VTT Technical Research Centre of Finland og University of Helsinki har føjet nuancer til forståelsen af smittespredningen med en 3D-visualisering af, hvordan aerosoler bevæger sig i et ventileret lokale, der ligner en forretning.

Se viruspartikler sprede sig i supermarkedet minut for minut:

Forskerholdene bestod af eksperter inden for bl.a. væskedynamik, virologi og ventilationssystemer, og de gennemførte hver deres undersøgelse af aerosolernes bevægelser på en supercomputer.

Alle hold opnåede sammenlignelige resultater.

Mikroskopiske dråber bærer virus

Aerosoler kan være støv og røg, men også bittesmå dråber, der spredes, når vi hoster, nyser og taler.

Visualiseringen følger spredningen af aerosoler mindre end 20 mikrometer – svarende til diameteren på de tyndeste menneskehår. I et tørt host er dråberne typisk under 15 mikrometer.

Et host kan udsende flere tusinde aerosoler og selv de mindste aerosoler på under fem mikrometer kan indeholde smitsomme viruspartikler – i hvert fald fra influenza.

Visualisering bekræfter retningslinjer

Om hostet ville føre til smitte henover supermarkedshylder – og dermed om COVID-19 er decideret luftbåren – er imidlertid omdiskuteret.

Undersøgelser af luften på hospitalsstuer med COVID-19-patienter fandt viruspartikler i halvdelen af prøverne, men hvorvidt virus i luften er nok til at smitte andre, kræver yderligere undersøgelser.

De finske forskeres visualisering understreger uanset hvad vigtigheden af at følge myndighedernes anvisninger og blive hjemme ved selv de mindste sygdomstegn.

Alle bør ligeledes undgå de mest befærdede indendørsarealer og fx handle på skæve tidspunkter.