Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Coronavirus update: Få overblikket her

Illustreret Videnskab giver dig løbende nyheder og seneste forskning om den nye coronavirus SARS-CoV-2 og sygdommen COVID-19.

Shutterstock

Seneste nyt om coronavirus

Italien registrerer det laveste antal nye smittede i to uger

Tirsdag den 31. marts 2020 - kl. 9:00
Antallet af smittede og døde i Italien har de seneste uger været stødt stigende. Men nu kan de italienske sundhedsmyndigheder endelig melde om godt nyt.

I de sidste 24 timer der er kun registreret 4050 nye smittetilfælde mod 5217 nye tilfælde dagen før. Det er det laveste antal nye smittede siden 17. marts.

De opløftende tal får Verdenssundhedsorganisationen WHO til at komme med et forsigtig håb om, at situationen i Europa er ved at nå sit højdepunkt.

Danmark kan gradvist åbne op efter påske

Tirsdag den 31. marts 2020 - kl. 8:34
Statsminister Mette Frederiksen åbner op for en gradvis genåbning af Danmark efter påskeferien. Det sker dog kun, hvis smittenkurven fortsætte i samme tempo som hidtil. Lige nu er der nemlig tegn på, at Danmark følger den famøse grønne kurve, hvor smitten er afbøjet og sundhedsvæsenet kan følge med.

Hvordan Danmark vil genåbne er endnu ikke fastlagt. Statsministeren nævner dog, at forskudte arbejdstider kan blive blive et vigtigt værktøj, når arbejdspladser og skoler igen lukker dørene op.

Storbritannien ser nærmere på ”dansk” corona-serum

Mandag den 30. Marts 2020 – kl. 15:48

I Kina, USA og Europa undersøger forskere lige nu en 100 år gammel metode - der blev udviklet mod difteri af en dansker - til at kurere corona-patienter.

Metoden, passiv immunisering, går ud på, at man udvinder serum fra blodplasma fra de personer, der har overlevet SARS-CoV-2. Herefter gives serummet til personer, som er syge med virussen.

Derved får de syge patienter de raske personers antistoffer i håb om, at det kan mildne sygdommens symptomer.

I Storbritannien melder sundhedsmyndighederne nu ud, at det ikke kun er syge personer, som skal have gavn af serummet. Lægefagligt personale, som omgås corona-patienter, står også langt fremme i køen.

Et serum mod coronavirus vil kunne virke forebyggende i både uger og månederne, vurderer flere forskere.

En talsperson fra det offentlige sundhedssystem NHS Blood and Transplant i Storbritannien fortæller til avisen The Guardian, at de allerede identificerer potentielle plasma-donorer.

© KNMI/ESA

Coronavirus-pandemi sænker NO2-niveau i Europa

Mandag den 30. marts 2020 - kl. 10:02

Nye satellitfotos fra én af de i alt seks Copernicus Sentinel-satellitter afslører, at mængden af CO2 i atmosfæren over større byer var markant lavere mellem den 14-25. marts sammenlignet med gennemsnittet for marts 2019.

Forskere fra The Royal Netherlands Meteorological Institute har brugt data fra ESA's Copernicus Sentinel-5P-satellit. Og satellitbillederne over Rom, Paris, Madrid, Milano og Frankfurt taler deres tydelige sprog.

Den kraftige NO2-reduktion er et direkte resultat af Covid-19.

Det er nemlig, når regeringer tager drastiske midler i brug som nedlukninger, karantæne og lukkede grænser, at NO2-niveauet falder, konkluderer forskerne.

© Shutterstock

USA har nu flest bekæftede smittede i verden

Fredag den 27. marts 2020 - kl. 11:15

USA har overhalet Kina som det land i verden, der har flest bekræftede tilfælde af smittede med coronavirus.

 1. USA: 86.000 bekæftede smittede (1300 døde)
 2. Kina: 81.800 bekæftede smittede (3300 døde)
 3. Italien: 80.500 bekæftede smittede (8200 døde)
 4. Spanien: 57.800 bekæftede smittede (4400 døde)
 5. Tyskland: 47.300 bekæftede smittede (300 døde)

Tallene er opgjort af amerikanske Johns Hopkins University, og der skal selvfølgelig tages højde for landenes størrelser og et varierende mørketal. Ikke alle lande tester lige meget, og mange smittede kan derfor gå under radaren.

Mange kan dø, og økonomien halter

Op til 2300 mennesker vurderes at kunne dø af coronavirus om dagen i USA, når virussen topper midt i april. Det fremgår af en nylig undersøgelse fra University of Washingtons School of Medicine.

Overalt i USA opfordres borgerne til at holde sig hjemme i videst mulig omfang, og ikke-vitale forretninger lukker ned på stribe.

Sundhedskrisen har allerede haft store økonomiske konsekvenser, og i sidste uge meldte mere end tre millioner amerikanere sig ledige. Det er fire gange så mange som under den hidtil værste arbejdsløshedskrise i 1982.

Forskere råber Trump op i kor: Vi vil kunne forske i fostervæv

Torsdag den 26. marts 2020 - kl. 16:15

"På vegne af de videnskabelige og medicinske fællesskaber, der bekæmper Covid-19-pandemien, og de milliarder af potentielle patienter i USA og i hele verden, opfordrer vi til, at du øjeblikkeligt ophæver restriktionerne for fostervævsforskning."

Sådan lyder beskeden fra over 100 forskningsfællesskaber, universiteter og organisationer i et offentligt brev til USA's præsident, Donald Trump.

Fostervæv, der typisk stammer fra aborter, har hidtil været brugt til megen vaccine-forskning i USA. Men det sluttede i juni 2019, da Trump i forbindelse med en abort-kampagne gjorde det forbudt at forske i fostervæv.

”Vi mener, at forskere skal have alle de biomedicinske forskningsværktøjer derude til at udvikle behandlinger til covid-19,” siger Eric Anthony, politisk direktør i International Society for Stem Cell Research til det videnskabelige tidsskrift Nature.

Ifølge WHO er USA godt på vej til at blive det næste epicenter for coronavirus med en hastigt voksende, eksponentiel smittekurve; sådan som det har set ud først i Asien og sidenhen Europa.

Det er forgæves, når danskere fortæller om corona på Facebook

Torsdag den 26. marts 2020 - kl. 12:35

Facebook-gruppen 'Danmarks mørketal - Covid-19 (Corona)' tiltrækker flere og flere medlemmer.

Her kan borgere ud fra syv spørgsmål i et spørgeskema angive, om de fx. er raske, smittede og testet positiv med coronavirus - eller om de er "corona-ramte (ikke bekræftet/testet, men med symptomerne)".

Tirsdag kunne TjekDet, leveret af Mandag Morgen, oplyse, at gruppen havde 230.000 medlemmer. I dag er det tal vokset til 480.000.

Den markante forøgelse sker på trods af, at Statens Serum Institut tilkendegiver, at de ikke umiddelbart kan bruge de data, der kommer ud af den igangværende spørgeskemaundersøgelse på Facebook, skriver TjekDet.

WHO's virusekspert sår tvivl om at lukke hele Europa ned

Torsdag den 26. marts 2020 - kl. 10:15

WHO’s virusekspert Bruce Aylward undrer sig over, at flere lande lukker ned i hele Europa på grund af den nye coronavirus. I stedet for at lukke samfund ned, bør landene gøre som Kina, Singapore og Sydkorea, vurderer han.

“Virus er i de syge og deres tætte kontakter. Ikke alle mulige andre steder. Test mennesker. Opspor de syge, og isolér dem. Find deres tætte kontakter, og test dem. Isoler om nødvendigt." Sådan lyder den kontroversielle besked fra viruseksperten til netmediet Pov International.

Aylward mener ikke, det giver nogen mening at lukke grænser og sætte hele Europa på vågeblus for at få bugt med den nye coronavirus. Som han siger til netmediet:

"I stedet siger man mange steder til mennesker, der føler sig sløje, at de skal blive hjemme, hvis de bare har milde symptomer. Hvad sker der så? De smitter andre i hjemmet. Og når de har det lidt bedre, forlader de hjemmet igen, men de kan stadig smitte i flere dage, mens de kommer sig."

Lande som Kina, Sydkorea og Singapore har grebet det helt anderledes an, end flere regeringer gør i Europa. De tre lande har alle knækket den ellers eksponentielle kurve over nye smittetilfælde.

USA vil afbøde coronakrise med astronomisk beløb

Onsdag den 25. marts 2020 - kl. 8:34

Det Hvide Hus og Senatet er her til morgen blevet enige om en enorm hjælpepakke, der skal afbøde coronakrisens økonomiske konsekvenser i USA.

Hjælpepakken er på 2.000 milliarder dollars og er dermed den største i landets historie. Yderligere information om hjælpepakken er endnu ikke offentliggjort.

Islandske sundhedsmyndigheder finder 40 mutationer af coronavirus

Tirsdag den 24. marts 2020 - kl. 13:00

De islandske sundhedsmyndigheder har testet i alt 9.768 personer for coronavirus og har fundet hele 40 forskellige "Islandspecifikke" mutationer. En af de testede personer var endda ramt af to forskellige mutationer af virussen på samme tid. Det skriver det danske medie Information.

I alt er mere end 588 personer på Island blevet smittet med virussen siden det første tilfælde i slutningen af februar. Testen er foretaget på alle, der har været syge, udvist symptomer eller har været i risikogruppen.

Derudover har myndighederne testet i alt 5.571 personer, der ikke har udvist symptomer og heller ikke har været i smittegruppen. Testpersonerne er ikke blot blevet testet for infektion af coronavirus, der er også foretaget en fuld såkaldt gensekventering af de infektioner, der blev fundet.

Regeringen forlænger nedlukning til 13. april

Mandag den 23. marts 2020 - kl. 15:00

Statsminister Mette Frederiksen meddelte på et pressemøde mandag eftermiddag klokken 15.00, at regeringen har besluttet at forlænge nedlukningen af bl.a. daginstitutioner og skoler frem til og med 2. påskedag, den 13. april.

Dermed forlænges perioden med særlige restriktioner, der ellers var sat til at udløbe den 30. marts.

Dødstallet i Spanien stiger - forventer at udbruddet topper onsdag

Mandag den 23. marts 2020 - kl. 15:00

I Spanien stiger antallet af smittede og døde som følge af coronavirus stadig hastigt. Og landet er, kun overgået af Kina og Italien, det land, der er hårdest ramt af COVID-19-udbruddet.

Mere end 33.000 spaniere er nu smittet med virussen og 2.182 personer er døde. Hele 60 procent af dødsfaldene er sket i hovedstaden Madrid, som har været særligt udsat. Her arbejder de spanske myndigheder lige nu for at omdanne et af byens kulturdomiciler - kongrescentret Ifema - til et midlertidigt militærhospital med plads til mere end 5.000 senge.

Ifølge de spanske sundhedsmyndigheder forventes udbruddet i landet at toppe i slutningen af ugen - måske allerede onsdag, hvor de første tiltag, som skolelukninger og karantæne, at kunne aflæses i statistikkerne.

Nej: Det går ikke KUN ud over ældre

Fredag den 20. marts 2020 - kl. 15:53

To ud af fem, som bliver indlagt på hospitalet, er mellem 20 og 54 år. Det viser en undersøgelse, som er baseret på 2500 personer i USA.

Undersøgelsen viser også, at lige knap halvdelen af de personer, som bliver indlagt på intensivafdelingerne, er under 65 år.

Der har floreret rygter om, at børn - og især småbørn - har være nærmest immune overfor coronavirus. Det er forkert, antyder en kinesisk undersøgelse, som er publiceret i tidsskriftet Pediatrics.

2143 coronasmittede børn under 18 år deltog i undersøgelsen. Omkring halvdelen oplevede milde symptomer som feber og tør hoste. Men over en tredjedel - 39 procent - blev moderat syge med symptomer som lungebetændelse og lungeproblemer. Omkring 4 procent oplevede alle symptomer.

Ud af de 2143 børn var der 125, som udviklede meget svære symptomer og blev alvorligt syge. Heraf var 60 procent - 75 børn - under 5 år. Og igen var 40 procent af disse 75 børn nyfødte eller under 12 måneder gamle.

I Danmark tages smitten blandt nyfødte nu også alvorligt. Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer fastslår, at alle vordende mødre med symptomer skal testes, inden fødslen går i gang. Og hvis testen er positiv, skal der tages særlige hensyn. Hvis faderen eller medmoren er smittet - eller der er mistanke herom - må de ikke deltage ved fødslen.

Coronavirus: 3 nyheder om tallet 10.000

Fredag den 20. marts 2020 - kl. 13:31

1) Virussen SARS-CoV-2 har nu krævet 10.000 dødsofre på verdensplan. Helt præcist er tallet 10.031. Det er en stigning på 10,05 procent siden i går.

2) I løbet af torsdag havde USA mere end 10.000 coronasmittede. Siden er det gået stærkt. Der er lige nu 14.250 smittede personer i USA.

3) Hele onsdag sad 10.000 mennesker tæt stuvet sammen i massebøn uden for byen Raipur i Bangladesh. De bad for et mirakel mod coronavirus, skriver nyhedsbureauet AFP. Der har kun været ét registreret dødsfald i Bangladesh, og kun 17 personer er testet positiv for coronavirus.

Alle data vedr. smittespredning og dødsfald er fra John Hopkins Institute.

Foreløbige tal: Danske corona-patienter er 47-82 år

Fredag den 20 marts. 2020 - kl. 09:24

Ved flere lejligheder har danske sundhedsmyndigheder fået kritik for ikke at offentliggøre tilstrækkelig data om de indlagte patienter, der er smittede med coronavirus.

Faglig direktør for Statens Serum Institut (SSI) Kåre Mølbak medgiver over for Politiken, at det er relevant for både fagfolk og befolkningen at få oplysninger frem om aldersspredningen blandt intensivpatienterne.

Det har efter sigende været tekniske problemer, som har gjort, at man fra SSI's side ikke har meldt noget klart ud.

Men hidtidige oplysninger viser, at danske indlagte patienter på intensivafdelingerne er mellem 47 og 82 år. Gennemsnitsalderen er 70 år, og der er en klar overvægt af mænd, skriver Politiken.

De nyeste Covid-19-tal fra SSI er fra torsdag eftermiddag. Heraf fremgår det, at der er 1151 smittede personer og seks dødsfald i Danmark, mens 9041 personer er blevet testet for coronavirus.

Personer med blodtypen A kan være mere udsat for coronavirus

Torsdag den 19. marts 2020 - kl. 15:02

Personer med blodtypen A er mere sårbare over for coronavirus, antyder resultaterne fra en ny kinesisk undersøgelse. Den samme undersøgelse konkluderer, at personer med blodtypen 0 kan være mere resistente over for coronavirus.

Undersøgelsen er gennemført på tre hospitaler: to i Wuhan - oprindelsesstedet for coronavirusudbruddet - og ét i Shenzhen. Lægerne sammenlignede blodtyper hos i alt 2173 corona-patienter med mere end 3694 raske indbyggere i Wuhan.

Ud af de 2173 corona-patienter blev 1775 (inkl. 206 dødstilfælde) testet på Wuhan Jinyintan Hospital.

Her viste undersøgelsen, at der er flest mennesker med blodtypen 0 i Wuhan - ca. 34 procent, og at 32 procent af Wuhan-indbyggerne har blodtypen A. Men blandt de coronasmittede havde hele 41 procent blodtypen A, og kun 25 procent havde blodtypen 0.

Ud af de 206 patienter, som døde, havde 85 procent blodtypen A.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort på det digitale forskningsarkiv medRxiv, er endnu ikke peer reviewed.

Ingen nye smittetilfælde i Wuhan

Torsdag den 19. marts 2020 - kl. 13:45

Mens antallet af smittede vokser i hele verden, havde arnestedet for coronavirus, Wuhan, ingen nye tilfælde onsdag den 18. marts.

Det er ikke ensbetydende med, at smitten er bremset i Kina. Der blev onsdag registreret 34 nye tilfælde i Kina, hvoraf 21 af disse var i hovedstaden Beijing, skriver nyhedsmediet France24.

Siden 31. december 2019 og frem til i dag er der 3130 personer, som er døde af Covid-19 i Kina. Der er i Kina lige nu 81.155, som er smittet af virussen.

DU KAN FØLGE SPREDNING AF CORONAVIRUS I VERDEN HER.

Franske læger giver malariamedicin til corona-patienter

Torsdag den 19. marts 2020 - kl. 09:07

I et klinisk forsøg har en fransk læge behandlet 24 corona-patienter med malariamedicinen hydroxyklorokin. Efter otte dages behandling var 18 af de 24 patienter raske. Syge coronasmittede har normalt virussen i kroppen i 20 dage. Det skriver den franske avis La Provence.

En sammenligningsgruppe blev sideløbende observeret på et andet hospital. 9 ud af 10 i sammenligningsgruppen er stadig syge med Covid-19.

Tidligere har Lægemiddelstyrelsen i Danmark bragt hård kritik af en dansk læge, som påstod, at malariamedicin kunne have gode effekter på coronavirussen. Nu viser det sig måske - og baseret på små forsøg - at lægen havde ret.

Hydroklorokin gives allerede til corona-patienter i Polen, og det har også haft lovende resultater i kinesiske, mindre testforsøg, skriver avisen Berlingske.

WHO trækker ibuprofen-advarsel tilbage

Torsdag den 19. marts 2020 – 08:01

Verdenssundhedsorganisationen WHO dementerer deres advarsel mod ibuprofen.

"Baseret på den tilgængelige viden lige nu, fraråder WHO ikke brugen af ibuprofen ... Vi er ikke bekendte med nogle negative effekter af ibuprofen ud over de almindeligt kendte bivirkninger," skriver organisationen.

WHO har hverken fundet videnskabeligt belæg for eller modtaget informationer fra læger, der behandler smittede med coronavirus, om, at ibuprofen skulle forværre sygdommen

Den første coronavaccine testes på mennesker

Onsdag den 18. marts 2020 – 15:57

Det første fase 1-forsøg med en potentiel ny coronavaccine allerede er i gang, oplyser National Institute of Health under det amerikanske sundhedsministerium.

45 sunde forsøgspersoner vil i løbet af de næste seks uger blive testet på et forskningscenter i Seattle, og resultaterne vil give forskerne den første viden om vaccinens potentiale på mennesker. Dyreforsøg har allerede vist gode takter.

Vaccinen, med navnet mRNA 1273, skal tvinge kroppens celler til at udtrykke et særligt protein, som – håber forskerne – vil bolstre vores immunforsvar mod coronavirus.

Selvom forsøgsvaccinen i alt skal igennem en 14 måneders evaluering, kalder generalsekretæren for Verdenssundhedsorganisationen, Tedros Adhanom Ghebreyesus, det for en "fantastisk bedrift", at vaccine-arbejdet er kommet så hurtigt i gang.

WHO: Undgå at bruge ibuprofen mod coronavirus

OPDATERING:

Torsdag den 19. marts 2020 – 08:01

Verdenssundhedsorganisationen WHO trækker deres advarsel mod ibuprofen tilbage.

"Baseret på den tilgængelige viden lige nu, fraråder WHO ikke brugen af ibuprofen ... Vi er ikke bekendte med nogle negative effekter af ibuprofen ud over de almindeligt kendte bivirkninger," skriver organisationen.

WHO har hverken fundet videnskabeligt belæg for eller modtaget informationer fra læger, der behandler smittede med coronavirus, om, at ibuprofen skulle forværre sygdommen.


OPRINDELIG NYHED:

Onsdag den 18. marts 2020 – 13:14

Verdensundhedsorganisationen WHO fraråder folk med coronavirus-symptomer at behandle hovedpine, muskelsmerter eller feber med anti-inflammatorisk - dvs. betændelsesdæmpende - medicin som ibuprofen. Medicinen sælges ofte under navne som Ipren eller Ibuprofen.

I stedet bør man benytte feber- og smertenedsættende medicin som paracetamol.

Forskere fra Universitetshospitalet i Basel mistænker anti-inflammatorisk medicin for at kunne forværre effekten af coronavorus, men det er vigtigt at understrege, at det på nuværende tidspunkt kun er en hypotese og ikke bevist gennem forsøg.

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler på lige fod med WHO, at man anvender paracetamol fremfor anti-inflammatorisk medicin. Men de påpeger samtidig, at der ikke er noget videnskabeligt belæg for, at ibuprofen skulle forværre COVID-19.

Den danske Lægemiddelstyrelse sætter dog gang i en hasteundersøgelse af ibuprofen.

I Storbritannien råder det engelske sundhedsvæsen, NHS, folk, der bruger lægemidlet fast, til at tage kontakt til egen læge, inden de stopper brugen.

Coronavirus spreder sig til hele USA

Onsdag den 18. marts 2020 – 08:56

Alle USA’s 50 stater oplever nu tilfælde af coronavirus, efter West Virginia har rapporteret deres første smittebærer.

I hele landet er der nu 6500 bekræftede tilfælde, og 114 mennesker er døde af sygdommen.

Den amerikanske regering arbejder i øjeblikket på en hjælpepakke på svimlende 6,8 billioner kroner for at imødegå en økonomisk krise, der kan sende arbejdsløsheden op på 20% – dobbelt så meget som efter finanskrisen i 2008.

Det amerikanske militær holder sig også beredt til at opstille mobile felthospitaler i områder hårdest ramt af coronavirus

Sverige lukker grænserne

Tirsdag den 17. marts 2020 – 21:30

Den svenske regering meddeler, at landets grænser lukker for al ikke-nødvendig indrejse fra lande udenfor EU. Det sker for at bremse smittespredningen af coronavirus.

Forbuddet gælder fra torsdag den 19. marts og 30 dage frem.

"Regeringen er parat til at tage flere skridt, hvis det er nødvendigt," udtaler indenrigsminister Mikael Damberg (S).

Svenske statsborgere er ikke inkluderet af forbuddet og vil altid kunne rejse ind i Sverige, også efter torsdag den 19. marts.

En række særlige personer, fx diplomater, fragtmænd og vitalt sundhedspersonale, vil være undtaget af indrejseforbuddet.

H.M. Dronning Margrethe holder historisk tale til danskerne

Tirsdag den 17. marts 2020 - kl. 20:15

H.M. Dronning Margrethe har netop talt til den danske befolkning i forbindelse med det verdensomspændende udbrud af coronavirus.

I sin tale havde dronningen en appel til danskere i alle aldre - coronavirus er en farlig gæst. Den spreder sig som ringe i vandet, og det går stærkt. En person kan smitte mange selv uden, at føle sig syg. Og smitten går rundt til flere i en lang og skræmmende kæde. I den kæde vil mennesker dø.

Dronningen opfordrer derfor til, at alle danskere tager situationen alvorligt og følger myndighedernes råd om god håndhygiejne og afstand til hinanden.

Dronnings tale anses som historisk. Sidste gang en regent holdt en lignende tale var da Christian 10. talte ved Rigsdagssamlingens åbning efter Anden Verdenskrig for 75 år siden.

Danmark indfører flere restriktioner i kampen mod coronavirus

Tirsdag den 17. marts 2020 - kl. 19:30

Statsminister Mette Frederiksen har på et pressemøde til den danske befolkning varslet flere restriktioner i kampen mod coronavirus.

Fra i morgen kl. 10:00 vil forsamlinger på mere end 10 mennesker være forbudt. Det gælder både indendørs og udendørs. Derudover skal caféer, restauranter, frisører og storcentre holde lukket indtil den 30. marts.

Status på nedlukning i de nordiske lande

Tirsdag den 16. Marts 2020 – kl. 16:00

Danmark: Den danske regering besluttede i sidste uge at lukke ned for skoler, universiteter og dagsinstitutioner i to uger fra mandag den 16. marts. Alle offentlige ansatte i ikke-kritiske jobs skal også blive hjemme, og private ansatte opfordres til at arbejde hjemme, hvis det er muligt. Forsamlinger på over 100 mennesker frarådes, og Danmarks grænser er nu midlertidigt lukket.

960 danskere er bekræftet smittet med coronavirus. I skrivende stund er fire danskere døde af sygdommen, mens 62 er indlagt på hospitalet. 10 af dem får intensiv behandling.

Norge:
Blot en dag efter den danske regering fremlagde sin plan mod coronavirus, fulgte den norske regering trop med en lignende strategi. I Norge er alle uddannelsesinstitutioner og dagsinstitutioner lukkede indtil xx. Alle kulturarrangementer er aflyst, og forsamlinger på over 50 mennesker er forbudt. De norske grænser er også lukket midlertidigt.

I Norge er 1366 smittede med coronavirus, tre er døde og 66 er indlagt på på hospitalet

Sverige:
Den svenske regering anbefaler, at gymnasier lukkes ned i morgen onsdag den 17. marts. Skoler for yngre børn lukkes endnu ikke, men statsminister Stefan Löfven siger, at forberedelserne til en potentiel nedlukning er i gang. Derudover anbefaler regeringen, at alle i Stockholm arbejder hjemmefra, hvis det er muligt.

1121 svenskere er smittet med coronavirus, og syv er døde - heraf fire alene i går mandag den 16. marts.

Finland: Mandag den 16. marts erklærede den finske regering landet i undtagelsestilstand. Alle skoler er lukkede, alle over 70 år skal blive hjemme, og man må ikke længere besøge ældre på plejehjem eller hospitaler. Alle forsamlinger over 10 mennesker er også blevet forbudt.

294 er bekræftet smittet i Finland, men ligesom i Danmark testes alle ikke længere. Per dags dato er ingen døde af coronavirus i Finland.

Hollændere hamstrer hash

Tirsdag den 17. marts 2020 - kl. 08:30
I søndags meldte den hollandske regering ud, at de - ligesom mange andre europæiske lande - ville lukke alle caféer, barer, fitnesscentre og lignende fra dags dato kl. 18:00 og indtil den 6. april.

De såkaldte coffeeshops, hvor man lovligt kan købe hash, var også omfattet af nedlukningen, og derfor valfartede massevis af hollændere mod butikkerne for at købe ind til de næste uger.

Efter en kaotisk dag med enorme køer blev det dog besluttet, at landets coffeeshops kan sælge hash som take-away. Det skyldes først og fremmest en frygt for, at nedlukningen ville føre til ulovlig hash-handel.

Forskere: Coronavirus kan hænge i luften i flere timer

Mandag den 16. marts 2020 - kl. 14:00
I kampen mod coronavirus har amerikanske forskere undersøgt, hvor længe den smitsomme virus kan overleve i luften og på forskellige overflader. Deres resultater - der endnu ikke er peer-reviewed - viser, viruspartikler kan findes i luften i op mod tre timer. Influenza kan holde sig i luften i mindre end en time.

Derudover kan den nye coronavirus overleve på plastik og rustfrit stål i omkring tre døgn, mens den på pap kun kan overleve i 24 timer.

Eksperter: Udbrud af coronavirus vil toppe i april

Mandag den 16. marts 2020 - kl. 11:30
Ifølge beregninger vil udbruddet af coronavirus toppe i midten eller slutningen af april med 300.000 smittede i Danmark. Antallet af smittede forventes derfor at falde omkring starten af maj.

Forskere mener, at den nye coronavirus vil ramme os i flere bølger - en i foråret og en i efteråret. Beregningerne tager udgangspunkt i udbruddets første bølge, hvor i alt 600.000 forventes at blive smittet i Danmark.

© MOSAiC International Arctic Drift Expedition

Coronavirus bremser arbejde på fastfrosset isbryder

Fredag den 13. marts 2020 - kl. 16:02

Tidligere i dag kunne vi skrive, at Mars-missionen ExoMars bliver udskudt grundet corona-pandemien. Det samme gør sig nu gældende for forskningsarbejdet på isbryderen Polastern, som ligger fastfrosset i havisen omkring Arktis.

Missionen, der hedder MOSAiC, er inddelt i tre forskellige forskningsområder med hver sit forskningshold. De tre grupper forsker således i iskerner, havvand og atmosfæren omkring Polastern. Og det er altså sidstnævnte, som nu er forsinket på grund af coronavirus.

"Atmosfære-gruppen", som spiller en afgørende rolle for missionen ifølge det videnskabelig tidsskrift Nature, er aldrig kommet ud til den fastfrossede isbryder. Én person i gruppen er nemlig smittet med corona, og resten af holdet - godt 20 mand - sidder nu i karantæne.

Lynne Talley, der er oceanograf hos Scripps Institution of Oceanography i La Jolla, Californien, understreger alvoren overfor Nature. "På grund af sygdommens lange inkubationstid vil isolation af syge forskere på skibet slet ikke være nok. Hvis blot én person utilsigtet tager virussen med ombord, går der ikke længe, før hele besætningen er syge."

Derfor gennemgår alle, som skal ombord på isbryderen, grundige sundhedstjek.

Forskningsarbejdet forventes at blive genoptaget, når karantænen er ophævet.

Coronavirus: En ældre hjertepatient testet positiv for Covid-19

Fredag den 13. marts 2020 - kl. 12:25

En 80-årig patient døde mellem onsdag og torsdag af hjertestop. Efterfølgende blev patienten testet positiv for coronavirus.

Lægerne kan ikke se en direkte forbindelse mellem hjertestoppet og coronavirusinfektionen.

I et skriftligt svar til DR lyder det fra Region Nordjylland:

'Vi kan således ikke sige, at patienten er død af coronainfektion, og der er ikke lavet retslægeligt ligsyn i denne sag, da der er tale om en naturlig forklaring på dødsfaldet.'

Der er nu 785 smittede i Danmark. Det er en stigning på 16,47 procent siden i går, torsdag.

Roveren Rosalind Franklind er opkaldt efter videnskabskvinden, der gjorde banebrydende opdagelser i molekylære strukturer i dna tilbage i begyndelsen af 1950'erne.

© ESA

Coronavirus udskyder Mars-mission

Fredag den 13. marts 2020 - kl. 09:12

Om få måneder skulle en Proton-raket brage mod Mars sammen med landeren Kazachok og roveren Rosalind Franklin.

Men den russisk-europæiske Mars-mission ExoMars er nu udskudt til august 2022.

Det sker på baggrund af tekniske udfordringer, og fordi coronavirussen nu også har lammet rumagenturerne ESA og Roscosmos, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Udskydelsen er et udtryk for, at de involverede i Mars-missionen har begrænsede muligheder for at rejse til fx produktions- og maskinhaller, som ligger forskellige steder i verden.

Coronavirus: Her er der flest dødsofre

Torsdag den 12. marts 2020 - kl. 14.14

Coronavirussen har nu kostet 4717 mennesker livet på verdensplan ifølge John Hopkins Institute.

I Norden - Danmark, Norge og Finland - meldes der endnu ikke om dødsfald grundet coronavirus. Men I Sverige har der været det første offer, skriver det svenske medie Expressen.

Tabellen stammer fra Buzzfeed News på baggrund af data fra John Hopkins Institute.

Det skal du vide: Disse ting lukker i Danmark

Torsdag den 12. marts 2020 - kl. 11:58

Hvis det ikke allerede er gået op for dig, så er Danmark mere eller mindre lukket.

Det sker efter, at Statsminister Mette Frederiksen onsdag aften sender alle offentligt ansatte hjem i 14 dage - og samtidigt opfordrer privat ansatte til at arbejde hjemmefra, hvis de kan.

Det betyder indtil videre, at:

Alle landets offentlige skole, efterskoler, universiteter og dagtilbud lukker. Alle private opfordres til at følge trop.

Indendørs kulturinstitutioner, biblioteker og fritidstilbud osv. vil også være lukket de næste 14 dage.

Gudstjenester er aflyst i alle landets kirker. Kun ved særlige lejligheder kan dåbs-, bryllups- og begravelsesarrangementer afvikles, hvis deltagerantallet er mindre end 100 mennesker.

Mange barer, restaurationer og spillesteder meddeler i dag, at deres events blive aflyst eller udskudt - og landets største fitness-kæder holder også lukket de næste 14 dage.

UNDGÅ HAMSTRING

Mange supermarkeder er fortsat åbne. Og det vil de formentlig blive ved med. Regeringen opfordrer igen torsdag morgen til IKKE at hamstre!

Og Lægemiddelstyrelsen slår fast, at man heller ikke bør - eller kan - hamstre på apotekerne, da man nu kun kan få lov til at købe dén mængde medicin, man har brug for nu og her.

Pandemi lukker Danmark

Torsdag den 12. marts 2020 - kl. 09:15

- Pandemi er ikke et ord, der skal bruges let eller uforsigtigt.

Sådan lød ordene fra WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, på et pressemøde onsdag aften. Alligevel er det netop, hvad WHO nu kalder det globale coronaudbrud: En pandemi.

Hvor en epidemi er en hurtig og ukontrollabel udbredelse af en smitsom sygdom til et stort antal mennesker inden for et begrænset område og en kort periode, så er en pandemi en smitsom sygdom, hvis udbredelse når hele verden eller flere verdensdele.

WHO's generaldirektør var ikke den eneste, som talte med ord, der kommer til at skrive sig ind i historien.

Danmarks Statsminister Mette Frederiksen lukkede onsdag aften Danmark i 14 dage. Alle offentligt ansatte skal holde sig hjemme, mens privat ansatte opfordres til at arbejde hjemme, hvis de har mulighed for det.

Et lignende tiltag har vi indtil videre kun set i Italien. I Danmark er der sket den mest dramatiske stigning i nye smittede i EU, og der er således nu 514 smittede, hvoraf 2 er i kritisk tilstand.

Statsministre i alarmberedskab

Onsdag den 11. marts 2020

Mellem 1680 og 5600 kan dø af Covid-19, vurderer Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut i Danmark i en ny rapport. Lige nu er 262 smittet i Danmark.

Vurderingen er, at 10 procent af den danske befolkning bliver smittet med corona, og at Danmark - ligesom de andre EU-medlemslande - har stor risiko for opleve lignende udbrud som i Norditalien.

Det er ikke kun Danmarks statsminister Mette Frederiksen, der "opfordrer alle til at lytte til myndighederne, følge deres anbefalinger og at tænke sig godt om – og på hinanden" - og varsler hastelovgivning i erhvervs- og sundhedssektoren for at tackle corona.

Også Norges statsminister Erna Solberg er bekymret for borgernes helbred og økonomien. I Norge er der 401 smittede, og tallet stiger støt, skriver VG.

Sveriges statsminister Stefan Löfven siger til Aftonbladet, at vi i denne tid skal passe på samfundets allersvageste, og at "vi er alle nødt til at opretholde god håndhygiejne."

I Sverige er der endnu ikke forbud mod større forsamlinger, men det kan blive en konsekvens af coronasmitten, hvis den fortsætter, vurderer Löfven. I Sverige er der nu 93 smittede, og spredningsrisikoen blev tirsdag ændret fra 'moderat' til 'meget' høj.

I Finland er der lige nu 57 smittede. Finlands statsminister Sanna Marin og hendes regering opfordrer til, at man følger instrukserne fra det finske Institut for Helse og Velfærd.

De finske myndigheder afventer nye forskningsresultater for at vurdere, om forbud mod større samlinger skal implementeres. De forventes at ligge klar senere i dag.

3 nyheder: Italien lukker, læger råber vagt i gevær og inkubationstiden er spot on

Tirsdag den 9. marts 2020

(1) Fra tirsdag morgen er større forsamlinger i hele Italien forbudt. Alle skoler og universiteter i hele landet holdes forsat lukket frem til 3. april.

Og den italienske premierminister, Giuseppe Conte, beder landets borgere om kun at bevæge sig udenfor, hvis det er strengt nødvendigt.

(2) Italienske læger advarer andre EU-lande via European Society of Intensive Care Medicine med følgende besked: "Vi ser en høj andel af smittede, som bliver indlagt på intensivafdelinger - ca. 10 procent."

Det, som de italienske læger frygter, er, at intensivafdelingerne bliver SÅ fyldte, at der hverken er udstyr, ressourcer eller plads til alle. Dette synes endnu ikke at være et problem i Norden endnu.

(3) Inkubationstiden - dvs. tiden fra, at man smittes til, man viser symptomer - er nu fastsat til at være 5,1 dage. Det fremgår af en rapport udgivet i tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

5,1 dage er gennemsnittet for inkubationstiden hos 181 patienter. Flere smittede oplever derfor både kortere og længere inkubationstid. Rapporten konkluderer derfor også, at 14 dages karantæne ved potentielle smitte-situationer er passende.

© Johns Hopkins CSSE

Dødeligheden stiger, og mænd er (måske) mere udsatte

mandag den 10. marts 2020

WHO's generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus sagde i sidste uge, at 3,4 procent af alle corona-smittede er døde.

Coronavirus er ved flere lejligheder blevet sammenlignet med influenza. Men dødeligheden - på globalt plan - ved coronavirus overstiger nu influenza. Men influenza koster proportionelt set stadig flere liv i Norden - end coronavirussen gør.

Derudover viser det sig, at mænd kan være mere udsatte for at blive smittet med coronavirus end kvinder. WHO har tidligere meddelt, at 51 procent af de smittede var mænd, mens resten var kvinder.

Men en ny undersøgelse foretaget den 29 jan. i Wuhan i Kina finder en langt større ubalance i smitte-forholdene. Heraf fremgår det nemlig, at 58 procent ud af 1099 COVID-19-patienter var mænd, mens resten var kvinder.

John Hopkins University tracker løbende corona-spredningen i hele verden. Lige nu er der omkring 112.000 smittede, 4000 døde - og 63.000 som er helbredt.

Ny rapport: Få børn bliver smittet med coronavirus

Torsdag den 5. marts 2020

En ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen WHO slår fast, at børn kun i mindre grad smittes af den nye coronavirus. Konklusionen kommer efter undersøgelser af smittede i Kina, hvor kun 2,4 procent af de registrerede smittede er under 18 år.

Ifølge den nye rapport er det også kun 20 procent, der oplever et alvorligt sygdomsforløb og så er der intet, der peger på, at gravide kvinder skulle have en øget risiko for at få sygdommen.

Coronavirus muterer to gange per måned

Onsdag den 4. marts 2020

Ifølge det amerikanske forskningsinstitut Bedford Lab muterer den nye coronavirus i gennemsnit to gange per måned. Mutationerne er dog ret simple og har endnu ikke stor betydning for virussens egenskaber.

Undersøgelser af de forskellige virusvarianter viser, at de alle udspringer fra en fælles 'stamfader' fra slut november til start december.

Det Norske Institut for Folkesund fraråder rejser til flere lande

Tirsdag den 3. marts 2020

Det Norske Institut for Folkesundhed fraråder nu nordmænd at rejse til Iran, Sydkorea og de italienske regioner Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto.

Det norske udenrigsministerium og Det Norske Insititut for Folkesundhed har siden midten af februar frarådet alle rejser til den kinesiske Hubei-provins.

Der er på nuværende tidspunkt 33 bekræftede smittetilfælde i Norge og flere hundrede er sat i hjemmekarantæne.

Det danske udenrigsministerium fraråder unødvendige rejser til norditalien

Mandag den 2. marts 2020

Det danske udenrigsministerium har opdateret deres rejsevejledning og fraråder nu alle unødvendige rejser til de norditalienske regioner Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto.

De fire regioner har oplevet en stor stigning i antallet af smittede, og derfor er risikoen, ifølge udenrigsministeriet, så alvorlig, at der skal være særlig grund til at besøge områderne.

Det er op til den enkelte, at vurdere om en rejse er nødvendig eller ej.

TEMA: Alt du skal vide om coronavirus

Hvordan bliver coronavirussen en ægte dræber? Hvorfor tager det så lang tid at udvikle en vaccine mod virussen? Og hvordan er dødeligheden egentlig fordelt på forskellige aldersgrupper?

Vi har samlet alle vores store baggrundsartikler om coronavirus, så du kan få svar på alle dine spørgsmål om den nye virus.

Klik her, og besøg vores tema om coronavirus.

Kort om den nye coronavirus

© Shutterstock

Den nye coronavirus har i flere måneder gået under navnene 2019-nCoV og Wuhan coronavirus.

På et pressemøde den 11. februar 2020 navngav Verdenssundshedsorganisationen (WHO) dog officielt den nye coronavirus og den sygdom, den forårsager.

Virussen har fået navnet SARS-CoV-2, en forkortelse af Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2, mens sygdommen nu kaldes COVID-19.

 • Hvad er det for en virus?

  SARS-CoV-2 er en såkaldt coronavirus. Det er en virustype, der står bag de fleste af vinterens forkølelser, og som generelt er i den harmløse ende. I sjældne tilfælde kan en coronavirus dog mutere og smitte fra dyr til mennesker, og her kan de blive farlige.

  Sygdommene SARS og MERS er også coronavirusser.

 • Hvordan er den opstået?

  Den nye coronavirus menes at være opstået på et dyremarked i den kinesiske millionby Wuhan. Her har et dyr formentlig båret på virussen og smittet et af de mange mennesker, der har været i tæt kontakt med det.

  Det er endnu ikke endeligt påvist, hvilket dyr der står bag den første smitte, men slanger, flagermus og skældyr har i den sidste tid været i søgelyset.

 • Hvordan smitter den?

  Virussen smitter mellem mennesker, og forskere mener, at virussen primært overføres gennem dråber, når en syg person hoster eller nyser. Smitte kan dog også ske gennem afføring.

  Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO giver en person med coronavirus smitten videre til 2-2,5 mennesker.

 • Hvor mange er smittede?

  Siden de første rapporter om virussen i december 2019 er antallet af smittede steget til mange tusinder. I starten af udbruddet var der flest smittede i Kina, men nu befinder langt de fleste smittede sig udenfor de kinesiske grænser.

  Du kan følge med i smitteudviklingen her.

 • Hvad er symptomerne?

  Virussen kan give symptomer som hoste, udtalt træthed, feber og vejrtrækningsproblemer. I svære tilfælde kan sygdommen også udvikle sig til lungebetændelse og organsvigt.

 • Hvilken behandling tilbydes?

  Hvis symptomerne er begrænset til hoste, feber og træthed, behandles virussen som en normal forkølelse. Hvis den smittede får lungebetændelse, kan det være nødvendigt med hospitalsindlæggelse.

  Den lungebetændelse, som virussen kan forårsage, er nemlig viral og ikke bakteriel. Derfor virker antibiotika ikke.

  Behandlingen vil da være at understøtte den smittedes lungefunktion og give godt med væske.

 • Hvor mange er døde?

  På nuværende tidspunkt har 34.686 mistet livet som følge af den nye coronavirus. Dødeligheden anslås til at være omkring to procent, hvilket er i den lavere ende. SARS har fx en dødelighed på 10 procent.

  De fleste mennesker, der er døde af sygdommen, har været ældre eller haft et svækket immunforsvar.

  Du kan følge med i smitteudviklingen og dødeligheden her.

Læs også:

Sygdomme

Træning hjælper dit immunsystem i kampen mod coronavirus

3 minutter
Sygdomme

GUIDE: Kend forskel på influenza, forkølelse og coronavirus

3 minutter
Sygdomme

Den spanske syge og corona: Her er de afgørende forskelle

14 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul