Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Coronavirus

Coronavirus-UPDATE: Følg med her

Illustreret Videnskab giver dig løbende nyheder og seneste forskning om den nye coronavirus SARS-CoV-2 og sygdommen COVID-19.

Shutterstock

Seneste nyt om coronavirus

Vaccine-pause kan føre til nye corona-mutationer

Fredag den 22. januar 2021 - kl. 11:30

Mangel på vaccine-doser har fået flere lande til at se stort på vaccine-producenternes vejledning, og det kan betyde at nye, farligere mutationer af coronavirus opstår.

De vacciner, som er tilgængelige nu, skal gives i to doser med tre ugers mellemrum, men for at få vaccine ud til så mange som muligt, vælger sundhedsmyndighederne i bl.a. Storbritannien at brede de tilgængelige doser ud på så mange personer som muligt.

Når alle doser bruges til førstegangs-vaccinationer, betyder det, at ingen får det anbefalede andet stik efter tre uger, hvilket ellers er en forudsætning for at vaccinen er effektiv.

Den fremgangsmåde kan vise sig at være ekstrem farlig. Det mener bl.a. virologen Paul Bieniasz fra Rockefeller University i USA, som hævder, at de halvt vaccinerede personer bliver en slags omvandrende virusfabrikker, som måske ikke selv er syge, men giver virus optimale betingelser for at mutere til nye varianter, der ikke kan tæmmes af de eksisterende vacciner.

Virologens frygt underbygges af et studie, hvor læger observerede virus hos en person med et langvarigt – og fatalt – Covid-19-forløb. Her kunne lægerne se, at virus med uhørt fart muterede i patienten.

Forskere: Mangel på vitamin kobles til svært sygdomsforløb

Torsdag den 14. januar 2021 - kl. 9:00

En dansk undersøgelse har fundet et signifikant lavere niveau af k-vitamin blandt de patienter, der indlægges og dør af COVID-19. Fundet kommer i kølvandet på en lignende hollandsk undersøgelse, der i august 2020 pegede i samme retning.

De danske forskere tog udgangspunkt i 138 indlagte corona-patienter og en kontrolgruppe på 140 raske personer. Resultaterne viste, at de indlagte personer havde markant lavere niveauer af k-vitamin sammenlignet med kontrolgruppen. De 43 patienter, der i sidste ende døde mede COVID-19, havde endnu lavere niveauer af vitaminet.

Hvorfor k-vitamin har en sammenhæng med sværhedsgraden af et corona-forløb er endnu uklart. De danske og hollandske forskere peger dog på, at k-vitamin kan være med til at beskytte nogle af de fibre i lungevævet, som coronavirussen angriber.

Forskerne understreger, at det er uvist om manglen på k-vitamin var til stede før sygdommens udbrud eller om COVID-19 kan forårsage manglen. Derfor opfordrer forskere heller ikke til, at man spiser ekstra k-vitamin. Et overforbrug kan nemlig være skadeligt.

K-vitamin kan findes naturligt i grøntsager som fx spinat, rucola, grønkål, broccoli, persille, kikærter og spidskål.

Den danske undersøgelse er endnu ikke fagfællebedømt.

9 ud af 10 overlever: Stamceller behandler kritisk COVID-19

Tirsdag d. 12. januar 2021

Stamceller fra navlestrengsvæv kan reducere risikoen for at dø af nedsat lungefunktion blandt hårdt ramte COVID 19-patienter.

I et mindre forsøg på 24 svækkede coronapatienter fordelt på to hospitaler i Florida, lykkedes det forskere fra University of Miami at redde 91% af de patienter, der hver fik tilført 200 millioner stamceller. I kontrolgruppen overlevede kun 42%.

Samtidig blev de stamcellebehandlede patienter hurtigere raske end andre patienter efter et alvorligt COVID 19-forløb.

Stamceller fra navlestrengsvæv - de såkaldte mesenchymale stamceller - er kendt for at virke betændelsesdæmpende og immunregulerende. Forskerne mener, stamcellerne har forhindret en cytokinstorm i COVID-19-patienterne – en hyperinflammation, hvor immunforsvaret går amok og overproducerer hormoner.

Hovedforsker og leder af Cell Transplant Center ved University of Miami, Dr. Camillo Ricordi, oplyser, at én navlestreng indeholder nok stamceller til at behandle 10.000 patienter.

Næste skridt bliver at udvide forsøget til patienter, der endnu ikke er alvorligt syge men risikerer at blive det.

Pfizer og BioNtech vaccine virker mod engelsk coronavariant

Fredag d. 8. januar 2021

Medicinalvirksomheden Pfizer og BioNtech oplyser, at den engelske coronavariant N501Y ikke bliver et problem i forhold til vaccinen.

Coronavarianten har spredt sig hastigt fra Storbritannien til Norden, og er op mod 70 % mere smitsom end tidligere coronavarianter.

Pfizer, den ene af to virksomheder der har fået EU’s hastegodkendelse af deres vacciner mod coronavirus, udtaler til Reuters:

“Vi har testet 16 forskellige mutationer og ingen af dem har en signifikant indflydelse på vaccinens effektivitet. Det er gode nyheder.”

Samtidig udtrykker de dog bekymring for en mutation fundet i Sydafrika kaldet E484K, der først skal undersøges nærmere i forhold til vaccinen.

Kobber dræber virus på ét minut

Onsdag den 6. januar kl. 10.30

Er du uheldig, kan mødet med et dørhåndtag, et trappegelænder eller en elevatorknap give dig Covid-19. På den slags berøringsflader, som mange er i kontakt med hver dag, kan virus overleve i lang tid, og det kan medføre coronaudbrud på fx hospitaler og plejehjem.

Men denne smittevej kan blokeres ved at anvende kobber i stedet for plast til håndtag, greb og knapper. En ny undersøgelse viser, at coronavirus kun er aktivt i ét minut på en overflade af kobber, mens levetiden på plast eller træ kan være mange timer eller endog dagevis.

De antibakterielle egenskaber hos kobber, sølv og guld er veldokumenterede, men at kobber er så effektivt mod netop corona er overraskende. Opdagelsen får næppe afgørende effekt under den aktuelle pandemi, men den kan få betydning for valg af materialer i fremtidige byggerier og renoveringer.

Downs syndrom gør corona-virus 10 gange så dødelig

Fredag den 18. december kl. 11:30

En stor britisk undersøgelse viser, at personer med Downs syndrom har langt større risiko for at blive alvorligt syge og dø, hvis de får Covid-19.

I forhold til gennemsnitsbefolkningen stiger risikoen for indlæggelse med 500 pct. og 10 gange så ofte ender sygdomsforløbet med at patienten dør. Indlagte, som er over 40 år gamle, har en dødelighed på hele 51 pct.

Flere andre medicinske tilstande – fx diabetes – gør også Covid-19 farligere for den ramte, men risikoen for Downs-personer overstiger langt, hvad man ellers har registreret. Det får nu læger til at anbefale, at denne gruppen prioriteres højt, når vaccinationerne begynder.

Downs syndrom er en medfødt og uhelbredelig tilstand, som skyldes, at kroppens celler har et ekstra kromosom. De ramte er særligt udsat for mange andre komplikationer: Generelt større risiko for luftvejsinfektioner, forringet syn, overvægt, dårlig hørelse og ofte en nedsat levealder. Omkring ét ud af 1000 børn fødes med Downs.

© Müge Çevik

Forskere: På dette tidspunkt er du mest smitsom

En ny undersøgelse har kortlagt, hvornår personer med coronavirus smitter mest.

Resultaterne viser, at inficerede personer har flest viruspartikler I hals og næse (og dermed smitter mest) fra den første dag, de mærker symptomer og 5 dage frem.

Samtidig er der noget, der tyder på, at man risikerer at smitte andre et par dage før, man overhovedet mærker symptomer. Det kan forklare, hvorfor COVID-19 er problematisk at håndtere.

Forskerne foreslår derfor, at personer, der oplever symptomer, øjeblikkeligt går i isolation.

Undersøgelse slår fast: Plasma virker ikke mod alvorlig corona-infektion

Onsdag den 9. december 2020 - kl. 8:00

Da pandemien brød ud i foråret, var der mange, der satte sin lid til, at plasma fra raskmeldte corona-patienter kunne blive et vigtigt våben mod coronavirus. Men nu viser en undersøgelse publiceret i det videnskabelige tidsskrift The New England Journal of Medicine, at plasma ikke kan bremse et alvorligt forløb med COVID-19.

I en gruppe på 228 indlagte patienter kunne forskere ikke se forskel i sygdomsforløb eller dødelighed blandt de, der fik plasma og de, der fik placebo.

Plasma er en gullig antistof-rig væske, der udskilles fra blodlegemer, når blodet størkner. Det kan derfor bruges til såkaldt passiv immunisering, hvor kroppen tilføres antistoffer mod en sygdom fra et allerede immuniseret menneske eller dyr.

Den passive immunisering kan, i nogle tilfælde, give hurtig, men kortvarig beskyttelse mod en sygdom. Men det ser altså ikke ud til at virke mod coronavirus.

Smitteagentur: Skandinavien står over for stor stigning i smitte

Fredag den 4. december kl. 12:00

Antallet af nye smittede forventes at stige henover julen ifølge det europæiske smitteagentur, ECDC.
Det gælder særligt I Danmark, Norge og Sverige, hvor smitten forventes at stige til det dobbelte. Baggrunden for den hårde prognose er, at de nuværende restriktioner i Skandinavien simpelthen ikke gode nok.

Derfor opfordres Danmark, Norge og Sverige til at indføre yderligere restriktioner for at bremse en stor smittestigning op til jul.

ECDC vurderer ikke, at Finland er I fare for en lignende stigning, da landets restriktioner er noget strammere.

Ny undersøgelse: De fleste lunger kommer sig efter COVID-19

Onsdag d. 2. december 2020 - kl. 8:30

Hollandske forskere har undersøgt lungevævet på 124 patienter, der har overstået et sygdomsforløb med coronavirus. Deres resultater viser, at lungevævet i langt de fleste tilfælde kommer sig efter infektionen, hvilket giver håb for de mange mennesker, der lever med senfølger, fx i form af brystsmerter og åndedrætsbesvær.

Ifølge forskerne har forløbet med coronavirus flere ligheder med akut lungebetændelse eller akut lungesvigt. Ved disse sygdomme samles der også væske i lungerne og kroppen er lang tid om at komme sig.

Forskel på indlagte og ikke-indlagte patienter

Det er dog ikke alle patienter, der oplever den samme fremgang. I undersøgelsen var patienterne delt op i underkategorier, heriblandt dem, der havde været indlagt under deres sygdom og dem, der kunne holde sig hjemme i isolation. Sat op mod hinanden var der en klar forskel på de to.

De patienter, der havde været indlagt, oplevede en langt større bedring end de, der ikke havde været indlagt. Og det til trods for, at gruppen, der havde holdt sig hjemme, havde et mildere forløb og ikke umiddelbart havde tegn på abnormaliteter i deres lungeskanninger.

Forskerne kalder derfor også på øget forskning i senfølger, så patienter - uanset forløb - kan få den rette information og behandling.

Virus uddør hvis to ud af tre bærer mundbind

Fredag d. 27. november kl. 11.30

Coronavirus vil hurtigt uddø, hvis bare 70 pct. af befolkningen altid bærer mundbind uden for hjemmet. Det er konklusionen i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Physics of Fluids, hvor forskere systematisk har gennemgået en lang række undersøgelser af mundbinds evne til hindre virusspredning.

For at forudsigelsen skal gå i opfyldelse, kræves det, at de 70 pct. bruger kirurgiske engangsmundbind – type IIR – og at de bruger det korrekt, dvs. spritter hænderen af, før de tager det på, kun bruger mundbindet én gang, og bærer det på en måde, så det slutter tæt om både næse og mund.

Stofmundbind til flergangsbrug er ikke nær så effektive, fordi de lader større dråber passerer igennem. Men selv ved anvendelse af denne type vil virusspredningen relativt hurtigt stoppe, hvis bare hovedparten af befolkningen bærer dem konsekvent, konkluderer forskerne.

Kvindelige kønshormoner kan beskytte mod COVID-19

Onsdag den 25. november kl. 16.30

Hvorfor dør flere mænd end kvinder af coronavirus? Det spørgsmål har videnskaben forsøgt at besvare lige siden pandemiens begyndelse.

Og nu er en forsker fra University of Illinois at Chicago måske kommet ét skridt tættere på svaret.

I en ny undersøgelse, som bygger på en analyse af flere tidligere undersøgelser, konkluderer professor Graziano Pinna, at de kvindelige kønshormoner, østrogen og progesteron, kan spille en afgørende rolle i forhold til at beskytte mod virussens hærgen i kroppen.

Ifølge undersøgelsen stimulerer kønshormonerne bl.a. kroppens produktion af antistoffer, styrker immuncellerne og blokerer for det molekyle, virussen bruger som indgang til vores celler - den såkaldte ACE2-receptor.

Og det kan ifølge forskeren bag den nye undersøgelse være en del af forklaringen på, hvorfor både mænd og ældre rammes hårdere af virussens indtog i kroppen.

Billig coronavaccine beskytter op mod 90% af de testede

Mandag d. 23. november kl. 14:04

Medicinalfirmaet AstraZenecas coronavaccine yder op til 90% beskyttelse mod coronavirus, viser et lovende forsøg med godt 20.000 testdeltagere.

Vaccinen, der udvikles af forskere ved Oxford University, udmærker sig ved at kunne transporteres ved stuetemperatur – modsat andre coronavacciner – og vil derfor være nemmere og billigere at distribuere. Desuden er vaccinen billig at masseproducere, fordi teknologien ikke er ny.

Konkurrerende vacciner fra Pfizer og Moderna er såkaldte rna-vacciner, der injicerer en del af virussens genetiske kode i forsøgspersonerne, mens Oxford-vaccinen er en mere velkendt vaccine-type, der anvender en modificeret version af en almindelig forkølelsesvirus til ’træne’ immunforsvaret til at genkende og blokere et potentielt coronavirus-angreb.

Oxford-vaccinen forventes at kunne produceres til en stykpris på 25 kroner, mens konkurrenterne fra Pfizer og Moderna vil koste hhv. 125 og 210 kroner.

Alternativ dosering giver høj beskyttelse
Den nye vaccine, kendt som AZD1222, opnår sin høje beskyttelsesgrad på 90% ved en eksperimental dosering på en halv dose ved første indsprøjtning og fuld dose ved anden. Ved to fulde doseringer af vaccinen falder beskyttelsesgraden imidlertid til 62%. Gennemsnitsbeskyttelsen for forsøget var 70%.

Forskerne ved endnu ikke, hvad forskellene skyldes, men spekulerer i, at en for stor første dosis kan få immunforsvaret til at afvise vaccinen – eller at en mindre dosis efterfulgt af en større bedre efterligner virussens naturlige smitte og derfor fremtvinger en bedre immunrespons i kroppen.

Anvendelsen af halvanden vaccine-dosis i stedet for en dobbeltdose betyder ifølge hovedforskeren bag de nye tests, professor Andrew Pollard, at der kan blive mere vaccine til rådighed – til glæde for flere, hurtigere.

Verdens største undersøgelse om mundbind viser ingenting

Fredag d. 20. november kl. 10:30

Det har længe været kendt, at mundbind er bedst egnet til at beskytte andre mod smitte af coronavirus.

Men nu har en ny stor undersøgelse set på, om det også kan hjælpe raske mennesker mod ikke at blive syge.

Og her er svaret mere blandet.

Undersøgelsen viser, at mundbind kan beskytte dig mod at blive smittet, men at effekten er forholdsvis lille. Forskerne anslår, at mundbind har en effekt på 15-20% og det betyder, at effekten mod at blive smittet ikke er signifikant, så den reelle effekt kan være langt højere eller lavere.

Undersøgelsen har allerede været fremme i medierne - og det selvom resultaterne endnu ikke var offentliggjort, det skyldes at flere tidsskrifter afviste at publicere undersøgelsen, fordi den sætter ild til påstandene om, at det ikke hjælper at bruge mundbind. Men som forskerne siger:

“Overordnet set har mundbind to virkninger. Den første er, hvorvidt mennesker der har COVID-19 smitter færre, hvis de benytter mundbind. Den anden er om raske mennesker, der benytter mundbind er beskyttet mod andre. Selvom vi ikke fandt den store effekt i vores studie, så vil det på grund af begge virkninger stadig give god mening at benytte mundbind. Sammen med andre råd fra sundhedsmyndigheder.” udtaler overlæge og professor Kasper Iversen på Københavns Universitet.

Hunde er kilde til corona-smitte

Tirsdag d. 17. November kl. 12.20

Kæledyr er gavnlige for det mentale helbred under en corona-nedlukning, men omkostningen ved at dele hjem med en firbenet ven kan være høj.

I en ny undersøgelse har forskere fra bl.a. universitetet i Granada analyseret smittespredningen i Spanien tidligere på året, og de konkluderer, at personer, som bor sammen med en hund, har 78 pct. højere risiko for at få Covid-19 end befolkningen generelt.

Den øgede risiko kan ifølge forskerne have to forklaringer: Når hunden skal luftes, færdes ejeren ude blandt andre mennesker på gader og i parker, og udsætter dermed sig selv for en potentiel smitte.

En anden mulighed er, at hunden slæber virus med hjem. Hunde kan ikke blive syge af Covid-19, men de kan sagten fungere som vært for virus, og senere smitte personer i husstanden.

For at reducere risikoen, anbefaler forskerne hundeejere at holde en ekstremt høj hygiejne deres i omgang med hunde.

Undersøgelsen viser også, at risikoen for at blive smittet ikke øges ved at dele hjem med en kat, og at den suverænt største risikofaktor – ikke overraskende – er at bo sammen med en smittet person. Hvis én er smittet i din husstand, stiger risikoen for selv at blive smittet med 600 pct.

Ny lovende vaccine fra Moderna: Beskytter 94,5 %

Mandag d. 16. november kl. 13:59

En ny vaccine mod Covid-19 fra firmaet Moderna har, ifølge firmaet selv, en effektivitet på 94,5 %.

Moderna er et af flere firmaer, der i disse dage afslutter deres længe ventede fase 3-forsøg.

Moderna har udført en undersøgelse med 30.000 mennesker, hvoraf halvdelen fik to doser af deres vaccine med fire ugers mellemrum. Resten fik placebo.

Derefter undersøgte de de første 95, der fik symptomer på Covid-19.

90 af de syge personer havde ikke fået vaccinen, mens kun fem af dem havde fået den nye vaccine.

Derfor konkluderer Moderna, at deres vaccine beskytter 94,5 %.

Modernas vaccine er en såkaldt mRNA-vaccine - den udnytter mRNA - et stykke genetisk kode - til få vores celler til at danne antistoffer, der er skræddersyet til at stoppe den nye coronavirus.

Coronavirus øger risikoen for angst og depression

Torsdag d. 12. november kl. 11:23

18% – næsten hver femte – af dem, der får COVID-19, udvikler en psykisk lidelse to til tolv uger efter sygdommen.

Det afslører en undersøgelse af godt 62.000 COVID-19-patienters journaler foretaget af forskere fra Oxford Universitet. Blandt de 62.000 patienter fandtes både personer med og uden tidligere psykiske diagnoser.

Især angst, depression og søvnløshed var markante følgelidelser blandt dem, der aldrig før havde haft diagnoserne. 6% blev ramt – det er cirka dobbelt så stor en risiko som for at blive ramt af andre sygdomme for første gang.

Forskerne mener, den øgede risiko kan hænge sammen med en kombination af de psykologiske stressfaktorer forbundet med at have COVID-19 og de mere fysiske følger af coronavirus.

De vil nu forske videre i de mulige årsagssammenhænge.

Næsespray blokerer coronavirus i lille dyreforsøg

Tirsdag den 10. november - kl. 10:00
Et internationalt hold af forskere har udviklet en anti-viralt næsespray, der kan blive et effektiv våben mod smitte med coronavirus.

Næsesprayen er baseret på et særligt molekyle, der kan forhindre coronavirussens deling i celler, og ifølge et lille forsøg på fritter er det meget effektivt.

Fritterne blev inddelt i grupper og placeret i lufttætte, adskilte burer. Nogle fritter fik næsespray, mens andre fik placebo. Dernæst blev de alle udsat for en coronasmittet artsfælle.

Efter 24 timer var de fritter, der fik næsespray stadig raske, mens de fritter, der fik placebo, alle var blevet smittet med coronavirus.

Fritter bliver ofte brugt som forsøgsdyr, når der forskes i behandling af luftvejssygdomme som fx influenza og sars. Det skyldes, at fritter bliver smittet med de samme sygdomme som os og har flere fysiologiske ligheder med mennesker.

Forskerne bag forsøget vil nu søge yderligere økonomiske midler, så næsesprayens virkning kan testes på mennesker.

Forsøget er endnu ikke fagfællebedømt, men det er sendt ind til det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.

Immunforsvar danner blodpropper hos corona-patienter

Torsdag d. 4. november kl. 14.00

Op imod halvdelen af de svært syge corona-patienter, der bliver indlagt, rammes af blodpropper, som kan være fatale. Hvorfor har hidtil være en gåde, men nu har forskere fundet ud af, at blodpropperne forårsages af patientens immunforsvar, som ved en fejl går amok på kroppens egne celler.

Det er helt normalt at immunforsvaret får dannet mikroblodpropper, når fjendtlige celler som fx virus trænger ind i kroppen. Blodpropperne bruges som en slags spindelvæv til at holde fjender fast indtil immunforsvaret kan dræbe dem.

Men hos nogle coronapatienter går denne mekanisme grassat. Alt for mange mikroblodpropper klistrer sig fast til uskadelige celler i blodårerne, og det koster i mange tilfælde patienten livet.

Hidtil har læger behandlet blodpropperne med blodfortyndende medicin, men det medfører øget risiko for andre, livsfarlige blødninger.

Med den nye viden kan behandlingen af blodpropperne i stedet være at kontrollere immunforsvaret, og det giver håb for at mindske dødeligheden hos de mest syge coronapatienter.

Vejret har ingen betydning for coronavirus

Tirsdag d. 2. november 2020 kl. 15:30

Om det er koldt eller varmt, regn og blæst eller fuld solskin har ingen betydning for, hvordan coronavirus opfører sig.

Flere har ellers peget på, om spredningen af coronavirus vil aftage, når det bliver varmere og blusse op igen, når det bliver koldt.

Da forekomsten af influenza i Nordeuropa stiger, når det bliver koldere, og der er mindre solskin, har forskere ment, at coronavirus følger samme mønster.

En ny undersøgelse foretaget af forskere fra University of Texas har netop konkluderet, at temperaturer og klimaet ikke har nogen effekt på smitteudbredelsen af coronavirus.

Ifølge forskerne er det ikke vejret, men den menneskelige adfærd der i langt højere grad kan forklare smitteudbredelsen.

Corona-medicin: Forskere udpeger tre typer medicin til fremtidige forsøg

Tirsdag den 27. oktober kl. 13:30

Amerikanske forskere har analyseret 4000 eksisterende typer medicin, der allerede er på markedet. Ud fra den data har de fundet tre præparater, som de mener, bør indgå i kliniske forsøg til behandling af COVID-19.

Det drejer sig om:

 • Antimalaria-midlet amodiaquine
 • Det anti-psykotiske præparat zuclopenthixol
 • Blodtryksmedicinen nebivolol

Ifølge forskerne kan de eksisterende typer medicin være effektive mod coronavirus - især, hvis de kombineres med remdesivir eller influenza-midlet favipiravir.

Favipiravir - et anti-viralt middel mod coronavirus

Favipiravir har under pandemien fået en del opmærksomhed, da det stopper RNA-replikation i virus. Det betyder, at midlet sætter en stopper for, at virus kan formere sig og sprede sig i kroppen.

Favipiravir - der også går under navnet Avigan - har vist potentiale som coronamedicin i flere mindre forsøg.

I et belgisk dyreforsøg reducerede favipiravir mængden af coronavirus i lungerne, hvis der blev givet en forholdsvis høj dosis. Derudover var en alvorligt syg japansk mand hurtig i bedring efter at have fået det anti-virale middel.

Der er i øjeblikket flere kliniske forsøg, der undersøger, hvordan favipiravir virker på patienter med coronavirus.

Forskere understreger, at man ikke skal tage nogle af de eksisterende præparater, da det endnu er uvist, hvordan midlerne virker på coronavirus. Dertil kan forkert brug og dosis være direkte skadeligt.

Amerikanske forskere finder bevis for immunitet

Torsdag d. 22. oktober kl. 8:00
Der har den seneste tid været meldinger om mennesker, der er blevet smittet med coronavirus for anden gang. Det drejer sig blandt anden om en kvinde i Sverige og to mænd i henholdsvis England og USA.

Der er dog noget der tyder på, at en såkaldt re-infektion med coronavirus er undtagelsen mere end reglen.

En ny undersøgelse fra Arizona University i USA viser, at kroppen danner antistoffer mod coronavirus fem-syv måneder efter de første tegn på infektion. Ifølge forskerne er det endda meget muligt, at immuniteten varer endnu længere, da den nye coronavirus ligner SARS - en anden lignende coronavirus, der gav immunitet i flere år efter endt sygdom.

Læs mere om coronavirus og immunitet her.

Corona får CO2-udledningen til at styrtdykke

Onsdag den 21. oktober 2020 klokken 12:30

Da hele verden lukkede ned på grund af pandemiens hærgen, faldt de globale CO2-udledninger også, viser et nyt studie publiceret i tidsskriftet Nature.

Sammenlignet med 2019 faldt hele verdens CO2-udledning med 1551 megaton i den første halvdel af 2020 - svarende til et fald på 8,8%.
Januar måned så ellers ud til at ligne 2019, men da pandemien indtog først Kina og senere Europa, hvor landene lukkede drastisk ned, skete der store fald i udledningerne.

International Energy Agency (IEA) har tidligere estimeret, at den globale udledning er faldet med 5%, men de nye tal viser, at faldet er større end hidtil antaget.

Faldet er det største, som nogensinde er målt. Hidtil var det største årlige fald på 790 megaton CO2, som skete under 2. Verdenskrig.

FN anslår, at verden årligt skal reducere sine udledninger med 7,2% for at kunne nå Paris-aftalens krav om en temperaturstigning på max 1,5° C.

Jodlestævne forvandler schweizisk delstat til coronahelvede

Tirsdag den 20. oktober kl. 14:16

600 glade jodlere samledes i slutningen af september til et indendørs jodlestævne i den landlige schweiziske kanton Schwyz. Da det er svært at jodle med maske på, bar ingen af deltagerne værnemidler.

Uheldigvis var flere jodlere smittet med coronavirus, og stævnet er siden blevet udråbt til et superspreder-event. Konsekvenserne har været dramatiske:

Coronasmittetallet i kantonen er næsten tredoblet fra slutningen af september til i dag. Alene i det sidste 14 dage har kantonen haft 631 nye smittede per 100.000 indbyggere. Det overgås i en europæisk sammenhæng kun af Belgien med 829 nye smittede per 100.000 indbyggere.

Til sammenligning har de nordiske lande de sidste 14 dage haft langt færre antal nye smittede:

 • Norge: 38 per 100.000 indbyggere
 • Finland: 52 per 100.000 indbyggere
 • Sverige: 85 per 100.000 indbyggere
 • Danmark: 100 per 100.000 indbyggere
 • Schwyz: 631 per 100.000 indbyggere

Schwyz, der er cirka dobbelt så stor som Falster, oplever så stort et pres på det lokale hospital, at bl.a. ledende overlæge Reto Nüesch har lagt en følelsesladet appel ud på YouTube, hvor indbyggerne opfordres til at gøre alt for at forhindre smittespredning.

Lægerne risikere ellers at ende en situation, hvor antallet af COVID-19-patienter overstiger sundhedsvæsnets kapacitet, advarer dr. Nüesch.

Kvinder tager coronavirus mere alvorligt end mænd

Fredag den 16. oktober kl. 12:16

Forskere fra Harvard Business og Bocconi University har spurgt over 21.000 respondenter fra otte lande – Frankrig, Australien, Italien, Storbritannien, Tyskland, New Zealand, Østrig og USA – om deres holdninger og handlinger under coronapandemien.

Svarene viser tydeligt, at mænd generelt tager lettere på sygdommen end kvinder:

 • 59% kvinder anså COVID-19 for et meget alvorligt sundhedsproblem. 49% mænd.
 • 54% kvinder var positive overfor corona-restriktioner i samfundet. 48% mænd.
 • 88% kvinder ville følge myndighedernes regler. 83% mænd.

Forskerne bag undersøgelsen mener, at myndighederne burde overveje at kommunikere budskaber om fx hygiejne, social distancering og maskebrug forskelligt til mænd og kvinder for at øge mændenes opbakning til corona-indsatsen.

Samtidig peges der på, at forskellene mellem mænd og kvinder kan være medvirkende forklaring på, hvorfor dødeligheden for COVID-19 er højere blandt mænd end kvinder.

Forskere: Eksisterende medicin kan bruges mod coronavirus

Torsdag den 15. oktober kl. 9:00

Nitrogenmonoxid er et molekyle, der findes naturligt i vores krop. Det har flere vigtige funktioner og indgår bl.a. i vores immunforsvar, hukommelse og mave-tarmsystem. Dertil kan det reducere inflammation og blodpropper ved at udvide blodkar og øge blodgennemstrømningen.

Svenske forskere fra Uppasala University har derfor set nærmere på nitrogenmonoxid til behandling af coronavirus, der i værste fald kan give livstruende blodpropper - og resultaterne ser lovende ud.

En øget mængde nitrogenmonoxid i abeceller reducerede mængden af coronavirus og de skader, som virussen kan skabe. Derudover afslørede forsøget også, at nitrogenmonoxid blokerede det enzym, som coronavirus skal bruge for at kopiere sig selv og formere sig i kroppen.

Forskerne vil nu påbegynde yderligere forsøg, der bl.a. skal fastslå om virkningen også kan opnås ved at inhalere en kemisk gas, der øger mængden af nitrogenmonoxid.

Nitrogenmonoxid bruges allerede til at behandle hjerte- og lungesygdomme. I større mængder kan nitrogenmonoxid være farligt, og derfor er det ikke noget, man skal eksperimentere med på egen hånd.

FOR FØRSTE GANG: Videnskabeligt tidsskift vælger side i amerikansk politik

Fredag den 9. oktober 2020 - kl. 08:36

The New England Journal of Medicine holder sig normalt langt væk fra politik. Men den amerikanske håndtering af corona-pandemien har nu fået det anerkendte videnskabelige tidsskrift til vælge side i det amerikanske præsidentvalg - og det er aldrig før sket i magasinets 208-årige historie.

I tidsskriftets nyeste leder tager alle redaktørerne kraftigt afstand fra den siddende regering og den måde, de har ledet landet under kampen mod coronavirus.

"Alle, der så hensynsløst spilder liv og penge på den her måde, vil normalt lide juridiske konsekvenser. Vores ledere har dog i store træk ikke skulle svare for deres handlinger. Men det her valg giver os magten til at udstede dom. Når det kommer til at handle på vor tids største sundhedskrise, har vores nuværende politiske ledere demonstreret, at de er farligt inkompetente. Vi bør ikke følge dem og tillade, at tusindvis af amerikanere dør, bare så de kan beholde deres job," skriver magasinet.

The New England Journal of Medicine nævner ikke den siddende præsident, Donald Trump, ved navn. Men opfordringen til at sende de nuværende ledere på porten taler sit eget sprog.

I september tog et andet videnskabeligt magasin, Scientific American, også stilling til præsidentvalget, da det 175-årige tidsskrift offentliggjorde sin støtte til den demokratiske kandidat Joe Biden. Scientific American begrunder sit valg med, at Donald Trump ignorerer videnskab og data, der kan redde liv.

Ligesom The New England Journal of Medicine har Scientific American aldrig tidligere valgt side i et amerikansk præsidentvalg.

Vaccine-status: 26 vacciner afprøves på mennesker

Onsdag den 7. oktober klokken 10:46

Det syder og bobler i laboratorier verden over. Hele 169 vaccine-kandidater er under udvikling og 26 af dem bliver nu afprøvet på mennesker, ifølge WHO.

En vaccine skal bestå tre store tests (Fase 1, 2 og 3), før den kan blive udbredt.

Lige nu er 11 vacciner angiveligt i Fase 3.

De vigtigste kriterier WHO stiller til en potentiel verdensomspændende vaccine er bl.a.:

 • Der må ikke være risiko for, at sygdommen forværres.
 • Der må ikke være risiko for alvorlige bivirkninger.
 • Der skal være en stringent og tilgængelig opfølgning på vaccinens sikkerhed.
 • Det skal dokumenteres, at vaccinen virker på ældre mennesker.
 • Det skal dokumenteres, at vaccinen får immunforsvaret til at producere beskyttende antistoffer (hvis det er den slags vaccine).

Skjult immunsygdom opdaget hos 14 procent af de sygeste corona-patienter

Torsdag den 1. oktober klokken 12:00

Lige siden begyndelsen af covid-19-udbruddet har forskere undret sig over, hvorfor en af kroppens bedste virusbekæmpere, et signalstof kaldet type 1-interferon, helt stopper med at virke i nogle af de mest alvorlige tilfælde.

Og nu har to nye undersøgelser måske fundet svaret: 14 procent af patienterne ser nemlig ud til at lide af en immunsygdom.

Signalstoffet type 1-interferon spiller normalvis en hovedrolle under virusinfektioner, da det bl.a. sætter skub i produktionen af en række virushæmmende stoffer - både i de inficerede celler og nabocellerne.

Men hos næsten 14 procent af de mest alvorligt syge covid-19-patienter virker virusbekæmperen ikke - enten på grund af en medfødt genetisk fejl, eller fordi kroppens egne antistoffer begynder at angribe signalstoffet. Det viser de to nye undersøgelser, som netop er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Science

Covid-19 slår 1 million mennesker ihjel

Tirsdag den 29. september 2020 - kl. 13:23

Den verdensomspændende corona-pandemi har nu krævet en million menneskeliv. Det anslår Johns Hopkins University.

FN’s generalsekretær António Guterres mindedes hvert enkelt offer i sin videotale med ordene: “De var fædre og mødre, hustruer og ægtemænd, brødre og søstre, venner og kolleger […] Vi må aldrig tabe hvert eneste liv af syne.”

Virussen har på 10 måneder spredt sig til 188 lande, og hårdest er det gået ud over:

 1. USA med over 200.000 døde.
 2. Brasilien med over 140.000 døde.
 3. Indien med over 95.000 døde.

Syd- og Nordamerika indtager en kedelig førsteplads for verdensdelene med tilsammen omkring 55% af alle dødsfald, mens Europa følger efter med ca. 24% af alle klodens corona-ofre.

I Norden dør ganske få mennesker i øjeblikket af coronavirus hver uge:

 • Danmark: 1,3 døde (1. maj: 8,3 døde)
 • Norge: 1 død (1. maj: 3,4)
 • Finland: 0,6 død (1. maj: 5,6)
 • Sverige: 0,3 død (1. maj: 79,1)

Se FN’s generalsekretær António Guterres mindes de mange døde og blæse til solidarisk kamp mod virussen i alle verdens lande:

Coronavirus og influenza kan øge dødeligheden

Fredag den 25. september 2020 - kl. 10:18

Engelske forskere har undersøgt 19.256 patienter, der fra januar til april i år blev testet positiv for både influenza og COVID-19. Resultaterne viser, at de patienter, i alt 58, der havde begge sygdomme på samme tid, havde en markant øget risiko for at dø.

Ved influenza og COVID-19 samtidig var dødeligheden 2,27 gange højere end, hvis man kun havde COVID-19. 80 procent af dem, der døde, var over 70 år.

Forskerne bag undersøgelsen understreger derfor, hvor vigtigt det er at blive vaccineret mod influenza i vinterhalvåret - også selvom vaccinen ikke garanterer mod sygdom.

Kunstige antistoffer får has på corona

Fredag den 18. september 2020 – kl. 12:48

Sideløbende med udviklingen af en corona-vaccine, forsøger forskere verden over også at udvikle medicin, der kan behandle og bekæmpe Covid-19.

Nu har det amerikanske medicinalfirma Eli Lilly testet såkaldte monoklonale antistoffer – dvs. kunstigt fremstillede antistoffer – på 302 coronasmittede. Kun 5 af patienterne blev efterfølgende så syge, at de skulle indlægges på hospitalet, svarende til 1,7%.

En anden gruppe coronasmittede modtog kun placebo-medicin, og her måtte 6% en tur forbi hospitalet.

Antistof-patienterne havde alt i alt en 72% lavere risiko for at skulle indlægges end placebo-patienterne, og forskere kalder forsøget “opmuntrende”, især fordi der ikke blev registreret nævneværdige bivirkninger.

Kunstige antistoffer bliver set som et vigtigt redskab til bekæmpe coronavirus og booste patienters immunforsvar, mens vi venter på en effektiv vaccine. Ulempen er, at behandlingen er dyr.

Antistoffer er proteiner, som kan genkende og blokere indtrængende viruspartikler i cellerne.

Forskere udpeger ny hovedmistænkt: Her er årsagen til alvorlig COVID-19

Onsdag den 16. september 2020 - kl. 10.30

Hvorfor bliver nogle hårdere ramt af COVID-19 end andre? Og hvorfor kan virussen i nogle tilfælde føre til dødelige symptomer? Nu har forskerne en ny hovedmistænkt i mysteriet: Stoffet bradykinin, som bl.a. regulerer vores blodtryk.

Stoffet er et såkaldt peptid, der bl.a. udvider blodkarrene og øger inflammationen. Og flere nyere undersøgelser antyder, at smitte med coronavirus hos nogle kan skabe en overproduktion af peptidet, en såkaldt ‘bradykinin-storm’.

Overproduktionen kan, ifølge forskerne, bl.a. føre til væskelækage i lungerne og også nedbryde den såkaldte blod-hjerne-barriere, der ellers skal beskytte hjernen mod virus og skadelige stoffer.

© Oxford University

NY ANALYSE: I disse situationer er din risiko for at blive smittet højest

Fredag den 11. september 2020 - kl. 12:00

Det kan være svært at vurdere, hvilke situationer, hvor der er størst risiko for at blive smittet.

Et hold forskere fra Oxford University har netop udgivet en analyse, hvor de medregner flere forskellige situationer, som både øger og sænker ens risiko for smitte.

Forskerne har opdelt ens chancer i tre farver. Rød udgør den største risiko. Gul den mellemste og grøn den mindste risiko.

Forskerne vurderer situationerne således:

DE VÆRSTE SITUATIONER:

 • Hvis du ikke har ansigtsmaske på
 • Du står i et rum med mange mennesker
 • Der er en dårlig ventilation i rummet
 • Der råbes eller synges
 • Du er der i lang tid

DE BEDSTE SITUATIONER:

 • Alle har ansigtsmaske på
 • Der er få mennesker med stor afstand
 • Man er udenfor
 • Alle er stille
 • Du er der i kort tid

Lovende corona-vaccine er bremset efter uønsket symptom

Onsdag den 9. september 2020 - kl. 10:00

En lovende corona-vaccine er netop sat på pause. Det sker efter, at en af de i alt 30.000 forsøgspersonerne har oplevet et uforklarligt symptom. Hvilket symptom, der er tale om, er endnu ikke offentliggjort.

Vaccinekandidaten, der er udviklet Oxford University og medicinalvirksomheden AstraZeneca, er i den afsluttende fase af kliniske forsøg og har længe været anset som et af de bedste bud på en corona-vaccine. Derfor har EU-kommissionen også betalt flere millioner euro for at sikre sig op mod 400 millioner doser.

Vaccinen kan da også stadig blive en realitet.

I vaccineforsøg inddeles forsøgspersoner i to grupper - den ene gruppe får placebo, mens den anden får vaccinen. Derfor skal forskere først finde ud af, om symptomet kan kobles til vaccinen, eller om det er urelateret. Hvis det viser sig, at symptomet stammer fra vaccinen, skal det så vurderes, om forsøgene skal genoptages eller ej.

Generelt sættes alle vaccineforsøg i bero, hvis en forsøgsperson får symptomer, der ikke umiddelbart kan forklares. En talsmand fra Oxford University har ifølge BBC også omtalt pausen som ren rutine.

Der er i alt ni potentielle corona-vacciner, som lige nu er i gang med de sidste kliniske forsøg.

GENNEMBRUD: Binyrebarkhormon kan redde alvorligt syge coronapatienter

Fredag den 4. september 2020 - kl. 14:00
Da pandemien for alvor brød ud i det tidlige forår, havde læger ikke mange muligheder for at behandle de coronapatienter, der endte på intensivafdelinger. Derfor var der også mange, der døde af sygdommen på verdens hospitaler.

Men det kan en ny opdagelse nu lave om på.

Forskere fra 12 lande har nemlig fundet frem til, at binyrebarkhormon som fx hydrokortison og dexamethason kan nedbringe dødeligheden blandt alvorligt syge coronapatienter.

Binyrebarkhormon virker ved hæmme immunforsvarets reaktion, hvilket er essentielt, når det kommer til at behandle COVID-19. Langt de fleste coronapatienter dør nemlig, fordi deres immunsystem overreagerer og skaber en livsfarlig betændelsestilstand, der kan ødelægge organer.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har på baggrund af de nye forskningsresultater valgt at anbefale binyrebarkhormon til behandling af coronapatienter på intensiv.

Coronavirus spreder sig på fly – men ikke som en steppebrand

Tirsdag den 1. september 2020 – kl. 12:35

Fire timer og 40 minutter ombord på et fly med syv coronasmittede resulterer i to nye smittetilfælde.

Det er konklusionen fra en af de første undersøgelser af coronasmitte ombord på civile passagerfly foretaget af forskere fra det tyske Goethe Universitet.

Forskerne testede den 9. marts en samlet turistgruppe på 24 personer ved ankomsten til Frankfurt lufthavn efter en flyvetur fra Tel Aviv. Syv af turisterne i gruppen fik konstateret coronavirus. Efterfølgende havde forskerne kontakt til 71 af de andre passagere ombord på flyet. To af dem fik konstateret COVID-19 uden at kunne pege på andre smittekilder end flyrejsen.

De to nysmittede passagerer sad begge indenfor to sæderækker af en kendt smittebærer fra turistgruppen, og forskerne mener, der kan have været tale om dråbesmitte. Men de nævner også, at man tidligere har set SARS og influenza sprede sig over mere end to sæderækker, og derfor kan de ikke udelukke luftbåren smitte.

“Det kan trods alt betragtes som betryggende, at smittetallet ikke var højere”, siger en af hovedforskerne bag undersøgelsen, virologi-professor Sandra Cisek. Særligt fordi ingen af de rejsende benyttede ansigtsmasker. Med masker om mundbind bør smittefaren være yderligere reduceret, anfører forskerne.

Coronavirus: De seneste tal for COVID-19

Fredag d. 28 august 2020 – kl. 14:03

 • 24 millioner er eller har været smittet med coronavirus over hele verden.
 • 832.158 mennesker er døde af coronavirus i skrivende stund.
 • USA har det suverænt højeste antal smittede - hele 5.869.032 amerikanere er eller har været ramt af Covid-19. Brasilien, Indien og Rusland følger efter med uhyggeligt høje smittetal.
 • I Danmark har det såkaldte kontakttal været været helt oppe over 1,5 i august måned, men nu er det dykket ned omkring 0,8. I alt har 16.627 mennesker været smittet med Covid-19 i Danmark, mens 624 er døde af virussen. Udviklingen i antal smittede er i øjeblikket dalende, og det seneste døgn er der er registreret 73 nye smittede
 • WHO rapporterer i deres seneste ugentlige rapport om et fald i antallet af ugentlige sygdomstilfælde i de fleste regioner med undtagelse af Sydøstasien og de østlige middelhavslande.
 • I Europa er smittetallet steget over de seneste tre uger dog med et lille fald i den seneste uge, og antallet af dødsfald er faldende.

Tim Bendzko har fyret op under tyskerne siden 2011, hvor hans debutalbum solgte mere end 500.000 eksemplarer. Han vandt oven i hatten Bundesvision Song Contest det år.

© Wikimedia / Raimond Spekking

Stor coronafest i Tyskland: Forskere aflurer smittespredning under koncert

Lørdag den 22. august 2020 - kl. 08:20

Flere tusinde mennesker vil i løbet af i dag hoppe, skråle og svaje til dansabel popmusik udspyet af den tyske sing-a-song writer Tim Bendzko på kæmpestadionet Immobilien ARENA i Leipzig.

Formålet er ganske enkelt at blive klogere på, hvordan – og i hvor høj grad – coronavirus spreder sig under større indendørs arrangementer som koncerter og sportskampe.

De omkring 2200 frivillige forsøgspublikummer er alle blevet testet negative op til koncerten og deltager med en sporingsenhed omkring halsen.

Hvert femte sekund afgives et data-signal, som efterfølgende gør det muligt for forskerne ved Universitätsklinikum Halle at skabe en matematiske model for afstand og menneskelig bevægelse under lignende begivenheder – og på den måde udregne risikoen for spredning af coronavirus.

Deltagerne skal desuden benytte en fluorescerende håndsprit under koncerten, som giver forskerne mulighed for at afsløre kontaktflader med stort potentiale for smittespredning. En tågemaskine vil ligeledes udsende aerosoller, som skal bruges til at måle risikoen for potentiel luftbåren overførsel.

Det stort anlagte forsøg til den nette sum af 990.000 euro er finansieret af delstaterne Sachsen og Sachsen-Anhalt, og forskerne forventer at kunne fremlægge deres resultater i starten af oktober.

Første aftale landet om leverance af potentiel vaccine mod Covid-19

Mandag den 17. august 2020 - kl. 11:28

EU-Kommissionen har på vegne af EU-landene forhandlet den første forhåndsaftale om køb af vacciner mod COVID-19 på plads til borgerne i EU, herunder Danmark. Aftalen betyder, at EU-landene har sikret sig ret til at købe 300 mio. doser vacciner med option på 100 mio. yderligere. Det skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Forhåndsaftalen betyder, at EU-Kommissionen har sikret sig ret til at indkøbe 300 mio. doser af vaccineproducenten AstraZeneca på vegne af EU-landene med en option til indkøb af yderligere 100 millioner doser. Vaccinerne, som vurderes at kunne dække ca. 40 % af befolkningen i EU-landene, vil blive fordelt ud fra en fordelingsnøgle, der svarer til befolkningstallene, hedder det i pressemeddelelsen.

AstraZenecas vaccine bliver lige nu testet i fase 3 i kliniske forsøg. Når resultaterne fra den tredje fase er klar, skal de indsendes til myndighederne, hvorefter den kan blive godkendt til brug - hvis den vurderes at være virksom og sikker at bruge.

Pascal Soriot, administrerende direktør i AstraZenecas, siger: ”Denne første vaccineaftale med Europa-Kommissionen vil sikre, at millioner af europæere har adgang til AZD1222-vaccinen efter dens godkendelse. Da produktionen i vores europæiske forsyningskæde snart er i gang, håber vi at gøre vaccinen tilgængelig bredt og hurtigt med de første doser, der skal leveres inden udgangen af 2020."

Det samlede antal af mennesker, der får gavn af vaccinen, har stor betydning for, hvor længe vi skal holde afstand og gå med mundbind.

© Shutterstock

Danske Covid-19-restriktioner sænker overordnet dødelighed

Fredag den 14. august 2020 - kl. 10:39

Danske Covid-19-restriktioner sænker overordnet dødelighed

Sundhedsmyndighedernes anbefalinger og restriktioner, der er blevet implementeret i Danmark, har ikke kun reddet raske mennesker fra at blive syge med Covid-19 - de har også medvirket til at sænke den overordnede dødelighed.

Det viser en undersøgelse af dødelighedsraten i Danmark, som er målt fra den 9. marts til den 21. juni, som Rockwool Fonden står bag.

Forskerne vurderer, at de politiske indgreb i perioden fx bidrog til, at færre blev smittet med andre infektionssygdomme, kørte galt eller kom til alvorligt til skade på jobbet.

Ved hjælp af data om dødsrater efter køn, alder og sæson i de foregående år og frem til dén dato, hvor de politiske indgreb blev indført, er det muligt at forudsige antallet af dødsfald, der ville have fundet sted, hvis pandemien ikke havde fundet sted.

Når forskerne trækker det forventede antal fra det faktiske antal dødsfald, giver det et overskydende antal dødsfald på grund af Covid-19 og politiske ændringer.

Og her ser forskerne, at den overordnede dødsrate i nogle uger i henholdsvis marts og juni lå under 0. Dødelighedsraten vil normalvis ligge over 0.

Ny forskning: Mængden af virus er overraskende høj blandt asymptomatiske coronapatienter

Torsdag den 13. august 2020 - kl. 10:30

Sydkoreanske forskere fra Seungjae Lee at Soonchunhyang University College of Medicine har analyseret prøver fra 303 coronapatienter, der i perioden 6. marts til 26. marts var isoleret efter et større nationalt udbrud af COVID-19.

193 havde symptomer på coronavirus, mens 110 ikke havde symptomer. Analysen viste dog, at begge grupper havde samme mængde virus i næse, hals og lunger, hvilket kan betyde, at asymptomatiske patienter kan smitte ligeså meget som patienter med symptomer.

Ud af de 110 asymptomatiske patienter udviklede 89 aldrig symptomer i deres sygdomsforløb. Hele 30 procent af de i alt 303 patienter viste altså aldrig tegn på smitte med coronavirus.

Gamle forkølelser beskytter dig måske mod Covid-19

Tirsdag den 11. august 2020 - kl. 8:10

Alle de gange du har været forkølet, har det måske ikke været forgæves. For en ny undersøgelse viser, at det kan have forberedt dit immunforsvar på at angribe den nye coronavirus.

Amerikanske forskere har undersøgt blodprøver, der er udtaget fra år 2015-2018 - altså før den nye coronavirus havde spredt sig. I blodprøverne fandt de såkaldte T-celler, der genkender den nye coronavirus, selvom de aldrig har mødt den før.

T-celler er en vigtig del af immunforsvaret, hvor de opdager og udrydder nye infektioner. Nogle T-celler husker, hvad de før har nedkæmpet og beholder ammunitionen i flere år, så du er immun.

Mange almindelige forkølelser er også af typen coronavirus, og forskernes forsøg viste, at T-celler, der husker dem i nogle tilfælde også kan genkende den helt nye coronavirus og give din krop en tyvstart til at slå virussen ned.

Tidligere undersøgelser har vist, at 20-50 % af os kan have T-celler, der kan angribe den nye coronavirus, selvom vi aldrig har mødt den før.

Høje mennesker kan være dobbelt så udsatte for coronasmitte

Fredag den 7. august 2020 - kl. 14:10

Mennesker over 1,83 m er langt mere udsatte for at blive smittet med coronavirus som deres lavere medborgere, konkluderer en ny undersøgelse foretaget ved Manchester University.

Forskerne har indhentet data fra en spørgeskemaundersøgelse sendt til 2000 mennesker i Storbritannien og USA.

Her svarer dobbelt så mange høje respondenter som lave, at de er blevet diagnosticeret med COVID-19, og forskerne mener, resultatet underbygger, at virussen ikke alene er dråbebåret men også spreder sig via luften.

Hvis virussen alene spreder sig ved, at store og tunge spyt- og snotdråber falder mod jorden og kommer i kontakt med andre mennesker via overflader, vil højde ikke spille nogen rolle ift. risikoen for at blive smittet. Men hvis små mikropartikler derimod holder sig svævende i længere tid i højere luftlag, giver forskernes nye resultater pludselig mening.

“Afstand er stadig et vigtigt redskab, fordi dråbesmitte er en realitet, men vores resultater peger på, at mundbind kan være lige så – hvis ikke mere – vigtigt som et værn mod smitte,” pointerer professor Evan Kontopantelis fra Manchester University.

Så sent som i juli måned frigav 239 eksperter fra hele verden et brev, der opfordrede lægefaglige organisationer til at begynde at anerkende corona som en luftbåren virus.

Verdenssundhedsorganisationen WHO vil ikke udelukke, at smitte gennem luften kan ske indendørs i tætpakkede rum med dårlig ventilation, men organisationen efterspørger stadig mere forskning på området for at kunne komme med en endelig konklusion.

Undersøgelsen fra Manchester University skal nu fagfællebedømmes indenfor de kommende uger.

© SDU

Prognose: Her rammer anden bølge

Fredag den 31. juli 2020 - kl. 13:52

Omkring uge 35-37 risikerer Danmark og Finland at blive ramt af en bølge med nye Covid-19-smittede. I Norge vil det ske allerede i midten af august.

Det fremgår af en prognose, som professor i teoretisk fysik, Francesco Sannino fra Syddansk Universitet og kolleger fra Giacomo Cacciapaglia og Corentin Cot fra Lyons universitet i Frankrig står bag.

Ifølge modellen, der er baseret på COVID-19-data fra hele verden og særligt fra første bølge, vil anden bølge i Danmark og Finland toppe i ugerne 38-40 og begynde at klinge af omkring uge 40-42, mens den i Norge vil peake omkring uge 36-37 for herefter at dale igen.

Den videnskabelige beregningsmetode har rod i partikelfysikkens metoder og er af samme art, som epidemologer bruger til at simulere sygdomsspredning. Den beregner antallet af smittede, inkl. dem, der ikke bliver registreret, og inddrager altså det såkaldte mørketal.

Resultaterne er et gennemsnit – det er altså muligt, at tidspunkterne kan indtræffe nogle dage (måske op til 14 dage) før eller efter. Det fremgår af en pressemeddelelse fra SDU.

Stor undersøgelse: Ældre børn spreder coronavirus lige så meget som voksne

Torsdag den 23. juli 2020 - klokken 11.00

Siden begyndelsen af coronapandemien har forskere flere gange konstateret, at virussen både rammer børn sjældnere og giver dem mildere symptomer.

Men nu viser en ny, stor undersøgelse, udført af sydkoreanske forskere, at børnenes alder har afgørende betydning for smittespredningen. Ifølge undersøgelsen smitter børn under 10 år væsentligt mindre end voksne, selvom risikoen stadig eksisterer. Mens børn i alderen mellem 10 og 19 år kan sprede virussen lige så meget som voksne.

Undersøgelsen kaldes for "en af de bedste på området" og bygger bl.a. på analyser af mere end 5.000 smittede og test af mere end 59.000 mennesker, som har været i kontakt med de smittede.

© ROBERT GROSSE/CIBSS/UNIVERSITY OF FREIBURG

Covid-19-inficerede celler sprøjter tråde af virus

Tirsdag den 21. juli 2020 - kl. 15:14

En celle, der er inficeret med SARS-Cov-2 sprutter med hårlignende tråde: såkaldte filopodier. Trådene, der springer ud af cellemembranen, kaster små mikroskopiske virus-bidder af sig - bedre kendt som filamenter. Opdagelsen kan bidrage til at forklare, hvorfor Covid-19 er så smitsom, som den er.

I undersøgelsen, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Cell, har forskerne brugt et såkaldt fluorescensmikroskop til at blive klogere på den inficerede celle. Denne type mikroskop bruger intenst og monokromatisk lys - altså lys med alene én bølgelængde og én farve - til at fremtvinge cellers hemmeligheder.

Mikroskopet afslørede også, at filopodierne blandt andet bestod af et protein, som hedder CK2. Samme protein har man fundet i filopodierne på kræftsyge celler.

Når forskerne tilfører molekylet silmitasertib - en hæmmer, der oprindeligt er brugt til at modarbejde produktionen af CK2 i kræftceller - til en celle, gør det, at den bliver mere modstandsdygtig over for SARS-Cov-2.

Derfor kan netop dette molekyle måske også bidrage til at hjælpe Covid-19-patienter, vurderer forskerne.

Mænd, ældre og mørke: Kæmpe undersøgelse slår nu fast, hvem der dør

Fredag den 17. juli 2020 - kl. 13:52

17.278.392. Det er antallet af voksne personer, der i England har fået analyseret deres sundhedsdata via platformen OpenSAFELY - for at blive klogere på 10.926 Covid-19-relaterede dødsfald.

De 17,28 mio. mennesker udgør ca. 40 procent af den engelske befolkning. Forskerne har derfor nu et ufatteligt tydeligt billede af, hvem der rammes af Covid-19, hvem der udvikler svære symptomer, og hvem der dør.

90 procent af dem, der dør af sygdommen, er over 60 år - og 60 procent af dem, der dør, er mænd.

Derudover er fastslår undersøgelsen, at personer, der er overvægtige (BMI over 40), lider af svær astma eller diabetes, er mere disponible for at udvikle alvorlige symptomer - og dø af Covid-19.

Om etnicitet spiller en rolle har længe været til debat. Undersøgelsen konkluderer nu, at der er en skævvridning i, hvilke befolkningsgrupper, som dør: 'Alle ikke-hvide etniske grupper har større risiko end dem med hvid etnicitet', som det hedder i undersøgelsen.

Undersøgelsen, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature Research, gennemgår stadig redigering og afventer peer review. Forskerne bag undersøgelsen skriver også, at rapporten løbende vil blive opdateret, som betyder, at der kan komme nye resultater, som vi ikke kender endnu.

Dansk DNA-vaccine melder sig ind i kampen mod COVID-19

Onsdag den 15. juli 2020 - kl. 10:00

Statens Serum Institut (SSI) har udviklet en såkaldt dna-vaccine mod den nye coronavirus, og de indledende forsøg viser stort potentiale.

Vaccinen, der går under navnet CoVAXIX, er baseret på en vaccine-teknik, hvor forskere anvender særlige dna-stykker, der koder for dannelsen af en virus' overfladeprotein.

Det vil sige, at vaccinen ikke indeholder noget smitsomt fra virussen, men derimod genetisk kode, der kan forberede immunforsvaret mod virussen.

Den nye coronavaccine er i første omgang testet på mus, og her gav vaccinen immunitet over for den ønskede del af coronavirussen. Det blev altså både dannet antistoffer, der nedkæmpede virus og gav celle-immunitet, hvilket er essentielt for at være beskyttet mod virussen på længere sigt. CoVAXIX går derfor videre til forsøg på aber, og forsøg på mennesker forventes at begynde til efteråret.

Dna-vacciner kan gives med sprøjte eller et særligt plaster og indeholder, modsat andre vaccinetyper, ikke nogle tilsætningsstoffer. Vaccinerne har dog i mange tilfælde været for svage til at beskytte mennesker. Den nye version af dna-vaccinen, som bruges i CoVAXIX, ser dog ud til at være stærk nok, og det kan varsle en helt ny æra for vaccineudvikling.

Corona kan ramme hjernen

Fredag den 10. juli 2020 - kl. 12:20

Over hele verden findes eksempler på, at Covid-19 kan ramme hjernen. Det afslører en ny undersøgelse, udgivet i tidsskriftet The Lancet Neurology.

Undersøgelsen viser, at der i lande med store udbrud af Covid-19 findes patienter, der har fået sygdomme i nervesystemet. De fik komplikationer som slagtilfælde, forvirring, hjernebetændelse eller betændelse i rygmarven.

Komplikationerne er ekstremt sjældne på landsplan, men ved at indsamle information om patienter med Covid-19 fra hele verden fandt forskerne frem til 901 tilfælde, hvor sygdommen havde ramt nervesystemet.

Corona: Én smitsom variant dominerer nu kloden

Fredag den 3. juli 2020 - kl. 11:26

Indtil midten af marts spredte to varianter af den nye coronavirus sig over hele kloden. I dag har den ene overtaget.

Det afslører en undersøgelse, der netop er udgivet i tidsskriftet Cell.

Den dominerende variant, kaldet G614 har en lille, men vigtig forandring i sine såkaldte spike-proteiner. De sidder på overfladen af en virus og hjælper den med at invadere og inficere cellerne i vores krop.

Læs også >> Forstå det på to minutter: Sådan invaderer coronavirus din krop

De nye resultater tyder på, at den dominerende virusvariant er mere smitsom end den anden, og at den spreder flere viruspartikler i kroppen. Til gengæld er der ingen indikationer på, at den skulle føre til et mere alvorligt sygdomsforløb.

Eksperimentel corona-vaccine viser potentiale

Torsdag den 2. juli 2020 - kl. 9:15

En eksperimentel vaccine mod coronavirus, kaldt BNT162b1, viser lovende resultater i de første kliniske forsøg på mennesker. Vaccinen udnytter mRNA - et stykke genetisk kode - til få vores celler til at danne antistoffer, der er skræddersyet til den nye coronavirus.

45 forsøgspersoner har fået vaccinen i de første forsøg, og resultaterne viser, at vaccinen formår at udvikle antistoffer og et immunsvar, der enten svarer til - eller er bedre end - det, som tidligere smittede har.

Forskerne bag vaccinen melder, at flere forsøgspersoner oplevede feber efter den anden injektion. Det var dog forventeligt og derfor fortsætter udviklingen af vaccinen også.

Der er i øjeblikket 23 vaccineprojekter mod coronavirus i verden. Flere af de projekter er nu i de sidste kliniske forsøg. Det gælder fx vaccinen fra amerikanske Moderna og vaccinen fra Oxford University og den svensk-britiske medicinalvirksomhed AstraZeneca.

USA opkøber stor del af verdens lager af remdesivir

Onsdag den 1. juli 2020 - kl. 11.00

Trump-administrationen har købt 500.000 doser af lægemidlet remdesivir, der er det første lægemiddel anbefalet af Det Europæiske Lægemiddelagentur til behandling af COVID-19.

Det betyder, at USA har sikret sig næsten alle lagre af lægemidlet for de næste tre måneder som minimum - foran Europa og resten af verden. Det skriver avisen The Guardian.

Lægemidlet, der oprindeligt er udviklet til at nedkæmpe ebolavirus, kan hjælpe COVID-19-patienter med at komme sig hurtigere.

Præparatet fremstilles af den amerikanske medicinalkoncern Gilead Sciences. Og de 500.000 doser svarer, ifølge avisen, til hele koncernens produktion i juli måned og 90 procent af produktionen i august og september.

WHO advarer: Coronasmitte stiger i 11 europæiske lande

Fredag den 26. juni 2020 – kl. 8:00

Mange europæiske lande er i gang med en genåbning af samfundet efter flere måneders nedlukning. Men i nogle lande går det den forkerte vej, ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO.

I 11 europæiske lande ser man i disse dage en betydelige genopblussen af coronasmitte. Det drejer sig om Sverige, Armenien, Kosovo, Ukraine, Kirgisistan, Nordmakedonien, Aserbajdsjan, Kasakhstan, Albanien, Moldova og Bosnien-Herzegovina.

Der bliver dagligt registreret 20.000 nye smittetilfælde og 700 nye dødsfald i Europa. Mere end 2,5 millioner europæere har eller har haft coronavirus i regionen.

Binyrebarkhormon mindsker dødsrate hos Covid-19-patienter med en tredjedel

Fredag den 19. juni 2020 - kl. 08:35

Forsøgsdata, der blev præsenteret tirsdag, viser, at et binyrebarkhormon ved navn dexamethason kan reducere dødsraten hos dødeligt syge Covid-19-patienter med en tredjedel.

Resultaterne indgår i en større britisk undersøgelse - RECOVERY (Randomised Evaluation of COVid-19 thERapY) - hvis mål er at teste flere forskellige kure mod Covid-19.

I dexamethason-undersøgelsen blev 2104 patienter i respiratorer behandlet med binyrebarkhormonet - mens 4321 patienter, der også lå i respiratorer, ikke gjorde. Og dødsraten var altså, ifølge foskerne, 35 procent lavere hos de patienter, som fik dexamethason.

Forskerne bag undersøgelsen kalder resultaterne et "kæmpe gennembrud", fordi der endnu ikke findes et middel, der direkte går ind og ændrer på dødsraten hos kritisk syge Covid-19-patienter.

Undersøgelsen er endnu ikke udgivet eller peer reviewed. Men flere højtstående forskere og eksperter lovpriser allerede midlet.

Den britiske regerings øverste sundhedsfaglige rådgiver Patrick Vallence mener fx, at der er tale om "enorme nyheder", og at det er "en banebrydende udvikling i vores kamp mod sygdommen."

Ny undersøgelse: COVID-19 har forringet vores søvn

Tirsdag den 16. juni 2020 - kl. 12:30

Nedlukninger og generelle opfordringer om at blive hjemme har haft en negativ effekt på vores søvn, selvom vi har sovet mere i samme periode. Det viser to nye undersøgelser udgivet i det videnskabelige tidsskrift Current Biology.

I begge undersøgelser konkluderer forskerne, at den øgede mængde tid i hjemmet og færre skift i søvnrytmen fra hverdag til weekend har fået europæere og amerikanere til at sove 15 minutter mere i gennemsnit. Til gengæld viser den ene undersøgelse også, at den selvrapporterede søvnkvalitet har taget et dyk i samme periode.

“Normalvis ville vi forvente, at et fald i det sociale jetlag (ændrede søvnrytmer fra hverdag til weekend red.) ville give bedre søvnkvalitet,” siger hjerneforsker Christine Blume fra University of Basel’s Centre Chronobiology i en pressemeddelelse. “Men i det her tilfælde mener vi, at den selvoplevede byrde ved nedlukningerne har overgået de positive effekter af mindre socialt jetlag,” siger hun.

Forsker: Coronavirus lirker lås op i næsehulen

Fredag den 12. juni 2020 - kl. 09:26

Det vel nok mest omtalte protein siden marts - receptoren ACE2, der tillader den nye coronavirus at trænger ind i vores celler - er ikke længere den eneste dør, som virusset kan åbne, når den angriber menneskekroppen.

Ifølge to nye undersøgelser bruger virusset også en receptor, der hedder neuropilin-1, NRP1. Receptoren NRP1 findes i celler i lungerne - og i særdeleshed i næsehulens celler.

Når coronavirussets fangarm - det såkaldte spike-protein - får fat i en celles NRP1-receptor, bliver virussets muligheder for at trænge ind i centralnervesystemet og invadere kroppen forøget, antyder forskningen.

En blokering mellem virusset og NRP1-receptoren kan derfor give endnu en måde at bekæmpe coronavirus-infektion på, konkluderer forskerne.

Undersøgelserne fra henholdsvis Bristol Univsersitet og Teknisk Universitet i München er endnu ikke peer reviewed.

Forskere: Nedlukning har reddet millioner af menneskeliv

Onsdag den 10. juni - kl. 11:15

Da coronapandemien rasede i det tidlige forår valgte mange lande at lukke samfundet ned eller indføre strenge restriktioner i kampen mod smittespredning. Og ifølge en ny undersøgelse publiceret i Nature var det et klogt valg.

Med data fra 11 europæiske lande, herunder Norge, Danmark, Sverige og Storbritannien har forskere regnet frem til, at de mange tiltag mod coronavirussen har reddet 3,1 millioner mennesker fra at dø af COVID-19.

I Storbritannien, hvor både smittetal og dødelighed har været i den høje ende, estimerer forskerne, at smittespredningen gik fra 3,8 før landets nedlukning til 0,63 efter nedlukning. De skrappe tiltag mod COVID-19 har altså været et meget effektivt våben mod virussen.

Covid-19 skaber uforklarlige fødselsfænomener

Torsdag den 4. Juni 202 - kl. 17:09

Fødselsstuerne i Sverige og Danmark har de seneste måneder været præget af nogle overraskende tendenser, som forskere ikke kan forklare.

På Skåne Hospital i Sverige blev 92 procent af 108 undersøgte fødsler fra den 8. december til den 1. april gennemført ved hjælp af kejsersnit. Det viser en metaanalyse - baseret på 18 artikler - der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica.

Raten for kejsersnit i Sverige i 2017 lå på 16,6 procent. Der findes ifølge OECD ikke nyere tal.

Og i Danmark er antallet af ekstremt tidlige fødsler (før uge 28) faldet markant.

Under landets nedlukning er der nemlig sket en reduktion af ekstremt tidlige fødsler på 90 procent: fra omtrent 2 pr. 1000 fødsler - til 0,19 pr. 1.000 fødsler.

Den danske undersøgelse er endnu ikke fagfællebedømt.

Danske forskere: Superspredere spiller stor rolle i smittespredning

Onsdag den 3. juni 2020 - kl. 15:30
Da Danmark begyndte at genåbne samfundet i april forventede forskere, at antallet af smittede igen ville stige. Men det er ikke sket.

På nuværende tidspunkt har COVID-19 et smittetryk på 0,7-0,9 i Danmark. Det betyder, at en coronasmittet dansker smitter langt færre end tidligere, og det har undret forskerne. Nu har en ny dansk undersøgelse fundet årsagen.

Ifølge de danske forskere står ti procent af den danske befolkning for 80 procent af smittespredningen i landet. Det er altså de såkaldte superspredere, der først og fremmest sætter skub i smitten - og den viden kan vi bruge mod virussen fremadrettet.

Ved at forbyde større forsamlinger kan vi nemlig begrænse superspredernes kontakt med andre og sætte en stopper for massevis af nye smittekæder efter fx en koncert eller en festival.

Forskere: Børn har kun halvt så høj risiko for at få Covid-19 som voksne

Fredag den 29. maj klokken 12:00

Sandsynligheden for, at et barn bliver ramt af SARS-CoV-2, er hele 56 % mindre end for en voksen. Det viser undersøgelser, der stadig venter på at blive udgivet.

Engelske forskere har samlet mere end 6000 internationale undersøgelser for at blotlægge, hvor sårbare børn er, og hvor sandsynligt det er, at de smitter andre med Covid-19. Og resultaterne tyder på, at børn spiller en mindre rolle i smittespredningen. Det kan have stor betydning for, hvordan verdens lande åbner deres samfund igen.

Forskerne havde ikke nok oplysninger til at kunne konkludere, om børn smitter mindre end voksne, hvis de først bliver ramt.

Coronavirus: De seneste tal for COVID-19

Torsdag den 28. maj 11:00

 • Knap 5,7 millioner mennesker er eller har været smittet med coronavirus på verdensplan. Heraf er 355.692 i skrivende stund døde af virusset.

 • USA topper listen over flest døde. Siden pandemiens udbrud er lidt over 100.000 amerikanere døde som følge af COVID-19. England og Italien kommer på en trist anden- og tredjeplads med henholdsvis 37.542 og 33.072 døde.

 • USA har på nuværende tidspunkt også flest smittede. Knap 1,7 millioner amerikanere har eller har haft COVID-19. Brasilien og Rusland følger trop med henholdsvis 411.821 og 370.680 smittede.

 • Sydkorea registrerede i går 79 tilfælde af coronavirus, hvilket er det højeste antal nye smittede i landet siden 5. april. 54 af tilfældene kan spores til et logistikcenter i byen Bucheon ikke langt fra det central Seoul.

coronavirus

TEMA: Alt du skal vide om coronavirus

Hvordan bliver coronavirussen en ægte dræber? Hvorfor tager det så lang tid at udvikle en vaccine mod virussen? Og hvordan er dødeligheden egentlig fordelt på forskellige aldersgrupper?

Vi har samlet alle vores store baggrundsartikler om coronavirus, så du kan få svar på alle dine spørgsmål om den nye virus.

Klik her, og besøg vores tema om coronavirus.

Gennembrud: Lægemiddel reducerer coronadødsfald med 78 procent

Tirsdag den 26. maj 2020 – kl. 13:30

Lægemidlet remdesivir, der er udviklet til at bekæmpe ebola, kan reducere coronadødsfald med op til 78 procent, hvis det gives på det rigtige tidspunkt. Det er én af konklusionerne i en ny undersøgelse udgivet i det anerkendte lægevidenskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine i sidste uge.

Forskerne bag undersøgelsen delte de 1023 forsøgsdeltagere op i to grupper: halvdelen fik remdesivir, mens den anden halvdel fik placebomedicin. Resultaterne viste blandt andet, at tiden til bedring generelt blev reduceret med 32 procent på tværs af alle patienter.

Desuden kunne forskerne registrere den mest markante effekt af lægemidlet hos gruppen af patienter, der er indlagt med iltkrævende lungebetændelse, men endnu ikke ligger i respirator på en intensivafdeling. Her var resultatet en reduceret dødelighed på hele 78 procent.

Professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, Jens Lundberg, er formand for den europæiske del af den internationale undersøgelse. Han understreger, at resultatet rykker på, hvordan vi skal angribe og behandle virussen.

"Det er et bemærkelsesværdigt resultat, der får sådan en som mig til at spærre øjnene op. Da jeg så tallene første gang kom jeg til at tænke på den første hiv-undersøgelse i 1987, der blev forløberen til den hiv-medicin, vi kender i dag," siger han.

Sverige har haft flest dødsfald den seneste uge

Onsdag den 20. maj 2020 – kl. 14:47

I Sverige er der nu 3743 dødsfald grundet sygdommen Covid-19 – 283 af disse er døde inden for den seneste uge. Sverige er dermed det land i Europa, som i løbet af de seneste 7 dage haft flest Covid-19-dødsfald per indbygger.

Næsten halvdelen af dødsfaldende i Sverige er sket på plejehjem. Og derfor påpeger både politikere og forskere, at corona-strategien, hvad angår ældre, ikke har været god nok. En af disse personer er Annika Linde, som var Sveriges statsepidemiolog fra 2005-2013. Hun siger til Dagens Nyheter: ” Jeg tror ikke, at vores strategi på lang sigt vil give det bedste resultat.”

Dødsfald grundet den nye coronavirus i resten af Norden:

Danmark: 551

Norge: 233

Finland: 301

Den virker på mennesker: Coronavaccine polstrer immunforsvaret

Tirsdag den 19. maj 2020 – kl. 11:36

Den første coronavaccine, der testes på mennesker, har vist sig både sikker og i stand til at udvikle virusbekæmpende antistoffer.

De første foreløbige resultater fra 8 ud af de i alt 45 forsøgspersoner viser, at alle har udviklet 'neutraliserende antistoffer' – dvs. proteiner skabt i immunsystemet, der kan blokere virus.

Mængden af antistoffer var på samme niveau eller højere end hos COVID-19-patienter, som har overlevet sygdommen, hvilket er et lovende tegn. Samtidig har forskerne endnu ikke registreret alvorlige bivirkninger.

Vaccine danner pig-proteiner
Det amerikanske firma Moderna udvikler vaccinen – mRNA 1273 – for de amerikanske sundhedsmyndigheder, og kliniske forsøg på mennesker har været i gang siden marts.

Kort fortalt tilfører vaccinen molekylet messenger RNA (mRNA) for at tvinge kroppens celler til at bygge de pig-proteiner, man allerede kender fra coronavirus. Derved ’lærer’ immunsystemet at danne antistoffer, som kan genkende og blokere udefrakommende coronavirus-partikler i cellerne.

Moderna forventer at indlede menneskeforsøg i stor skala fra juli.

3 gode nyheder: Forskere finder tegn på, at vi bliver immune

Fredag den 15. maj 2020 – kl. 13:44

Kan du blive smittet med Covid-19 flere gange? Det er spørgsmålet, som flere forskere arbejder på højtryk for at besvare lige nu. Flere har godt nyt:

 • Nye undersøgelser viser, at personer smittet med Covid-19 danner såkaldte T-celler, der angriber virussen. Nogle T-celler “husker” de infektioner, de har bekæmpet, og kan derfor slå dem lynhurtigt ned, anden gang de rammer - mekanismen kaldes også immunitet.

 • Én undersøgelse fandt T-celler, der kunne angribe SARS-CoV-2 i personer, der ikke var blevet smittet - formentlig fordi de tidligere har været smittet med andre ufarlige coronavirusser.

 • Raske coronapatienter, der bliver testet positive for anden gang, er IKKE nødvendigvis smittet igen. Eksperter over hele verden har slået fast, at testen kan opfange rester af virussen, som kroppen skiller sig af med lang tid efter en infektion.

Mystiske symptomer opstår i kølvandet på Covid-19

Torsdag den 14. maj 2020 – kl. 13:33

Feber, tør hoste, hovedpine, ondt i halsen og åndedrætsbesvær. Det er de gængse symptomer på sygdommen Covid-19 forårsaget af virussen SARS-Cov-2.

Men i takt med, at forskningen i sygdommen udvider sig dag for dag, ser flere sjældne og uforklarlige symptomer nu dagens lys.

Ifølge videnskabsmediet The Scientist har mindst 15 børn i USA udviklet Kawasakis syndrom: en sygdom, der blandt andet resulterer i hævede lymfeknuder samt udslæt på hænder og fødder.

Og netop fødderne kan for nogen børn blive hårdt plagede. Uforklarligt røde og hævede tæer – som havde de lidt frostskade - kan nemlig også være et symptom på Covid-19. I mangel på bedre kalder lægerne lige nu symptomet ’Covid-tæer’.

Et tredje og endnu uopklaret mysterium er, hvorfor den respiratoriske lungesygdom kan give maveproblemer. I en californisk undersøgelse oplevede 32 procent af 116 patienter at have nedsat appetit, kvalme og diarré.

Kan gigtmedicin bremse løbsk immunforsvar?

Onsdag den 13. maj 2020 - kl. 10:44

Alvorlig sygdom med COVID-19 skyldes i mange tilfælde et løbsk immunforsvar, der danner en voldsom og farlig inflammation i kroppen. I værste tilfælde kan betændelsestilstanden lede til organsvigt og død. Mange af de mennesker, der er døde af COVID-19, har vist tegn på et overaktivt immunforsvar, der, i stedet for at beskytte dem, har gjort det modsatte.

Forskere arbejder derfor på at finde en behandling, der kan dæmpe immunforsvaret - uden at dæmpe det for meget.

Flere rapporter tyder på, at en sådan behandling kan findes i eksisterende medicin. Midlet tocilizumab, der i dag bruges som et immundæmpende middel mod leddegigt, har i indledende forsøg vist lovende resultater mod COVID-19.

I Frankrig gav læger tocilizumab til 64 patienter med moderat til svær sygdom med COVID-19. Resultaterne viste en generel lavere dødelighed og brug af respirator sammenlignet med patienter, der ikke modtog tocilizumab.

Flere forsøg er undervejs for at kortlægge tocilizumabs virkning på alvorligt syge coronapatienter.

Forskere: Her er antistoffet, der blokerer coronavirus

Tirsdag den 12. maj 2020 - kl. 12:00

Et menneskeligt antistof kaldet 47D11 kan blive et vigtigt skridt i retning af at udvikle en vaccine mod sygdommen COVID-19. Det er konklusionen i en ny undersøgelse, der er udført af forskere fra Universiteit Utrecht i Holland og udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Forskerne testede i alt 51 forskellige antistoffer, der angriber virussen SARS-COV, som var årsag til SARS-udbruddet fra 2002-2003. Her opdagede de, at ét af antistofferne også stopper den nye coronavirus i at inficere menneskeceller dyrket i et laboratorium.

Antistoffet, kaldet 47D11, bremser coronavirussen i at invadere cellerne ved at binde sig til et særligt protein på overfladen af virussen, det såkaldte spike-protein.

Læs mere om spike-proteinet her: Coronavirus: Derfor er den så smitsom

Forskerne understreger, at der stadig er brug for flere undersøgelser for at konkludere, om antistoffet egner sig til en vaccine. Men at det kan fremskynde processen, at antistoffet er skabt i mennesker fra begyndelsen, og derfor ikke først skal tilpasses vores immunsystem.

Vaccine virker på aber

Torsdag den 7. maj 2020 - kl. 08:40

En vaccine-kandidat har formået at neutralisere flere vaccine-stammer af coronavirus i mus, rotter og rhesusaber.

Vaccinen, PiCoVacc, gav ”delvist eller fuld beskyttelse” af rhesusaber, som forskerne skriver i deres undersøgelse – uden bivirkninger.

Vaccine-kandidaten har været undervejs siden januar 2020 og er udviklet af et kinesisk medicinalfirma i samarbejde med de kinesiske myndigheder.

Forskerne bag resultaterne forventer at gå videre med egentlige menneskeforsøg senere på året.

Tyskland og Danmark varsler genåbning

Torsdag den 7. maj 2020 - kl. 07:12

Både den tyske kansler Angela Merkel og den danske statsminister Mette Frederiksen varslede i går aftes en delvis genåbning af deres respektive lande.

Der vil snarest blive åbnet på for butikker, restauranter og endda fodboldkampe på højeste niveau, ligesom der vil blive lukket op for at få flere skolebørn i gang igen.

En rapport fra Statens Serum Insititut viser, at genåbning af detailhandel, professionel idræt uden tilskuere, biblioteker, kritiske offentlige arbejdespladser og zoologiske og botaniske haver efter al sandsynlighed kan forenes med at holde smittetrykket under 1,0.

Grænserne i både Tyskland og Danmarks har været lukkede for al unødvendig indrejse siden midten af marts, og den forsigtige genåbning af de to lande omfatter i denne omgang ikke grænsekontrol.

© Shutterstock

Undersøgelse bekræftet: Yngre børn er IKKE immune

Onsdag den 6. maj 2020 - kl. 14:32

Det er lige sandsyneligt, at voksne som børn bliver smittet med SARS-Cov-2 efter tæt kontakt med inficerede personer, viser en nu fagfællebedømt undersøgelse i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Forskere fra Johns Hopkins Bloomberg School for Public Health i Baltimore, USA, og fra Tiejian Feng ved Shenzhen Center for Disease Control and Prevention i Kina har undersøgt knap 400 Covid-19-patienter - samt disse patienters godt 1300 nære kontakter.

Forskerholdet fandt ud, at 7 procent af de nære kontakter - der var yngre end 10 år gamle - blev smittet på samme måde som resten af gruppen på 1300 personer.

Undersøgelsen blev offentliggjort på platformen for endnu ikke fagfællebedømte videnskabelige undersøgelser, medRxiv, den 27. marts.

Antistoffer fra lamaer kan bane vejen for behandling af COVID-19

Tirsdag den 5. maj kl. 08:18
Tilbage i 2016 fandt forskere fra USA og Belgien frem til, at lamaer og andre kameldyr danner et særligt antistof, som kan blokere for coronavirussen SARS-COV-1 der giver sygdommen SARS.

Antistoffet, der går under navnet VHH-72, gik målrettet efter det såkaldte spike protein, som SARS-COV-1 bruger til at binde sig til vores celler. Og det gør det interessant i kampen mod COVID-19.

Den nye coronavirus, SARS-COV-2, bruger nemlig samme spike protein til at invadere menneskekroppen, og forskerne testede derfor om antistoffet også kunne blokere den.

Forsøget viste, at antistoffet godt kunne binde sig til SARS-COV-2, men kun i svag grad.

Opdagelsen gav dog forskerne blod på tanden, og derfor bandt de to kopier af antistoffet sammen, så det bedre kunne binde sig til SARS-COV-2. Og det virkede.

Da forskerne udsatte det nye antistof for specialdesignede virusser med SARS-CoV-2s spike protein, neutraliserede det dem fuldstændigt.

Forskerne håber nu på, at det nye antistof kan bruges i behandling af COVID-19 og vil i den kommende tid teste det på andre dyr. Hvis antistoffet fortsætter med at vise samme effektivitet, vil man påbegynde kliniske forsøg på mennesker.

Grøn energi vinder frem under coronakrisen

Fredag den 1. maj 2020 - kl. 12.02:

En verden under lockdown bruger mere grøn energi, mens efterspørgslen efter olie og kul styrtdykker. Det er en af konklusionerne i en ny rapport fra Det Internationale Energiagentur, IEA.

De har vurderet, hvordan vores energibehov og CO2-udledning vil udvikle sig i løbet af 2020.

Her er deres vigtigste forudsigelser:

 • Efterspørgslen på energi vil falde med 6% i 2020. Et så stort fald er aldrig set før og svarer til at fratrække hele Indiens energiforbrug.
 • Vi bruger mindre elektricitet, når vi er under lockdown. Og vi bruger flere energikilder med lav CO2-udledning, fx energi fra vind, vand og sol.
 • Energikilder med lav CO2-udledning vil i år stå for 40 % af elektriciteten i verden.
 • Kun vedvarende energikilder vil vokse i 2020 - bl.a. fordi de har lave driftsomkostninger.

Den globale CO2-udledning ser ud til at falde med næsten 8 % i 2020. Det største fald nogensinde.

Når vi vender tilbage til en normal hverdag, vil CO2-udledningen dog højst sandsynligt stige hurtigt igen. Verdens regeringer skal altså sætte rene energikilder højst på ønskelisten, hvis vi også vil have en renere fremtid, siger AIE's administrerende direktør, Fatih Birol.

Gennembrud: Kendt medicin kan behandle coronavirus

Torsdag den 30. april 2020 - kl. 11:23

Den antivirale medicin Remdesivir kan forkorte sygdomsperioden for COVID-19-patienter fra 15 til 11 dage – svarende til 31% – og mindske dødeligheden for de behandlede forsøgspersoner fra 11,6% til 8%.

Det viser et igangværende og endnu ikke fagfællebedømt forsøg under de amerikanske myndigheder.

Undersøgelsen er påbegyndt den 21. februar på 68 lokationer rundt omkring i verden, og de foreløbige resultater for de 1063 forsøgspersoner er så lovende, at amerikanerne har valgt at offentliggøre dem før tid.

Remdesivir er udviklet til at bekæmpe ebola, men har vist sig også at bremse formeringen af coronavirus-partikler i kroppen.

Undersøgelsen skal de kommende uger og måneder vise, om behandlingen med Remdisivir medfører alvorlige bivirkninger.

WHO advarer: Vi ved stadig ikke, om du kan få COVID-19 flere gange

Onsdag den 29. april 2020 - kl. 13:48

Der findes stadig intet bevis for, at du bliver immun over for infektion med coronavirus, hvis du har haft sygdommen én gang. Sådan lød advarslen fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, da de sendte en erklæring ud lørdag.

WHO understregede blandt andet, at misforståelser omkring immunutet kan føre til øget spredning af virussen. Og at der endnu ikke findes nogen undersøgelser, der hverken be- eller afkræfter, om antistoffer i kroppen også giver immunitet hos mennesker.

"Personer der tror de er immune efter et positivt testresultat, kan komme til at ignorere de sundhedsmæssige retningslinjer," lød advarslen blandt andet.

Spytprøver afslører Covid-19 bedre end podning

Tirsdag den 28. april 2020 - kl. 14:22

En persons spyt kan røbe, om han eller hun er inficeret med virussen SARS-CoV-2, viser en ny undersøgelse. Det vil kunne gøre tests mere sikre - og mere tilgængelig fremadrettet.

Standardtesten for coronavirusinfektion kræver i dag, at en lang pind gnides mod bagsiden af halsen. Men værnemidlet kan blive en mangelvare - og berøringen bagerst i halsen får ofte folk til at hoste eller nyse, hvormed de potentielt spreder endnu flere viruspartikler.

Et forskerhold fra Yale School of Public Health i New Haven, Connecticut, indsamlede både spyt- og halsprøver fra patienter, der var indlagt med Covid-19. Holdet havde bedre succes med at påvise virussen i spytprøverne end ved traditionel halspodning.

Fedme, sukkersyge og højt blodtryk gør dig særligt udsat

Fredag den 24. april 2020 - kl. 10:21

Det er ikke helt tilfældigt, hvem der bliver hårdest ramt af Covid-19. Det viser en ny stor undersøgelse.

Forskere har samlet oplysninger fra 5700, patienter, der i perioden 1. marts til 4. april har været indlagt med Covid-19 i og omkring New York, og her tegner sig en tydelig tendens: Dem, der i forvejen har forhøjet blodtryk, sukkersyge eller er overvægtige fylder de fleste hospitalssenge.

Undersøgelsen viser også, at næsten alle de patienter, der blev indlagt i perioden havde mindst én kronisk sygdom i forvejen - og hele 88 % havde to.

Det var kun 6 % af de indlagte, der ikke havde nogle kroniske lidelser, før de blev inficerede.

➤ Derfor rammer coronavirus os forskelligt

Tyskland gør ansigtsmasker lovpligtige

Torsdag den 23. april 2020 - kl. 11:21

Alle 16 tyske delstater vil fra på mandag påbyde deres borgere at bruge ansigtsmasker i offentlig transport.

I Mecklenburg-Vorpommern på Tysklands østersøkyst kommer det til at koste en bøde på 25 euro, hvis man bliver opdaget i bussen eller toget uden maske.

➤ Masker - hvor godt virker de egentlig?

I en række delstater omfatter maskepåbuddet også indkøbsture.

Tysklands kansler Angela Merkel har advaret tyskerne om, at kampen mod coronavirus vil blive langvarig, efter landet i dag rundede 5000 døde.

FN-lande i kor: Coronavirus-vaccinen skal være lige for alle

Onsdag den 22. april 2020 - kl. 15:52

De 193 medlemmer af FN's Generalforsamling vedtog mandag en resolution, om at alle medlemslande bør have "lige, effektiv og rettidig" adgang til enhver fremtidig vaccine udviklet til at bekæmpe coronavirus.

Resolutionen fremhæver også den "afgørende førende rolle" som Verdenssundhedsorganisationen indtager. WHO er blevet kritiseret af den amerikanske og andre landes regeringer for organisationens håndtering af pandemien.

Udkastet til resolutionen blev lavet af Mexico med opbakning fra USA.

Den opfordrer til en styrkelse af det internationale videnskabelige samarbejde, som er "nødvendigt for at bekæmpe Covid-19".

Mandagens beslutning kommer, mens forskningslaboratorier og medicinalvirksomheder i mange lande forsøger at udvikle vacciner og andre behandlingsformer, som kan vise sig at være afgørende i at slå pandemien ned.

FN's generalsekretær, António Guterres, opfordres i resolutionen til at udpege måder, der kan sikre, at alle lande i fremtiden får adgang til det udstyr og de lægemidler - og muligvis en vaccine mod Covid-19 - der er nødvendige under en pandemi.

Tiltagene om at udvikle og dele vacciner skal især komme fattige lande til gavn.

/ritzau/AFP.

coronavirus

TEMA: Alt du skal vide om coronavirus

Hvordan bliver coronavirussen en ægte dræber? Hvorfor tager det så lang tid at udvikle en vaccine mod virussen? Og hvordan er dødeligheden egentlig fordelt på forskellige aldersgrupper?

Vi har samlet alle vores store baggrundsartikler om coronavirus, så du kan få svar på alle dine spørgsmål om den nye virus.

Klik her, og besøg vores tema om coronavirus.

Nye undersøgelser: Det kan blive vanskeligt at opnå flokimmunitet

Onsdag den 22. april 2020 - kl. 11:44

Forskere og læger har i nogle uger spekuleret og forsket i den indirekte beskyttelse mod Covid-19, som kunne opstå, hvis en stor nok andel af hele verdens befolkning blev immune mod smitten - og dermed ikke kunne smitte andre.

Men nye undersøgelser, der ganske vist ikke er peer reviewed, peger på, at det bliver meget vanskeligt at opnå flokimmunitet.

Det er nemlig kun 2-3 procent af verdens befolkning, som angiveligt har antistoffer i blodet. Det fortalte WHO's general direktør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, på et pressemøde mandag.

Derfor er der formentlig endnu længere udsigter til, at mange af verdens lande bliver genåbnet, skriver The Guardian.

Forskningsprojekt: Kan hunde lugte COVID-19?

Tirsdag den 21. april 2020 - kl. 8:39

Hunde har omkring 300 millioner følsomme duftreceptorer i deres snuder, og specialtrænede hunde kan derfor bruges til at opsnuse alt fra skjult narko til sygdomme som fx kræft og malaria. Nu vil engelske forskere så undersøge om menneskets bedste ven også kan lugte sig frem til COVID-19.

Det første skridt er at finde ud af, om patienter med COVID-19 overhovedet udskiller en særlig lugt, som hunde kan opfange. Hvis det er tilfældet, er der nemlig god basis for at træne hunde til at opfange sygdommen blandt mennesker.

Hvis de indledende forsøg viser positive resultater, vil man i første omgang oplære seks hunde. Og selvom projektet kan lyde lidt overflødigt, når man godt kan teste for COVID-19, så kan de firbenede blive et vigtigt våben mod pandemien.

Hunde kan nemlig screene for sygdomme langt hurtigere end tests kan vise resultater, og derfor kan hundene blive essentielle i kampen mod COVID-19.

Kina opjusterer dødstallet i Wuhan med 50 procent

Mandag den 20. april 2020 - kl. 11:00

Det officielle dødstal efter coronaudbruddet i millionbyen Wuhan blev i slutningen af sidste uge opjusteret med hele 1.290 personer, hvilket betyder, at tallet for byen nu ligger på 3.869 døde. Ændringen medfører, at det samlede dødstal for Kina nu er oppe på 4.600 personer i alt.

Tidligere lød det rapporterede dødstal for byen Wuhan, hvor coronavirussen første gang blev opdaget, på 2.579 døde. Dermed er der tale om en drastisk stigning på hele 50 procent.

Ifølge nyhedsbureauet AFP erkender de kinesiske myndigheder, at opjusteringen bl.a. skyldes, at flere sager enten er blevet fejlrapporteret eller helt manglede i de tidligere opgørelser.

Coronavirus giver unaturligt levende drømme

Fredag den 17. april 2020 - kl. 12:01

Mindst fem igangværende undersøgelser forsøger lige nu at finde ud af, hvad der sker i vores coronavirus-indtryk-bombarderede hjerner, når vi sover.

De neurobiologiske signaler og reaktioner, som skaber drømme, ligner dem, der udløses af psykedeliske medikamenter, forklarer professor i neurologi ved Boston University School of Medicine, Patrick McNamara, til National Geographic.

Psykedelika aktiverer en nervereceptor - serotonin 5-HT2A - der herefter lukker ned for hjernens øverste del af pandelappen: den såkaldte dorsolaterale præfrontale cortex. Resultatet er en følelsesmæssig afbrydelse og en flydende bevidsthed, der bliver til tanker - som ofte forsvinder, når vi vågner.

Men dén proces hæmmes og forværres, når vi er stressede og er angste. Ifølge en større igangværende undersøgelse hos det franske Lyon Neuroscience Research Center oplever 35 procent, at de bedre kan huske deres drømme. Og 15 procent fortæller, at deres drømme er mere negative, skriver National Geopraphic.

Andre forskere mener, at vi kun har set toppen af isbjerget. Og at vores begrænsede sociale kontakt til andre mennesker og øgede stressniveau kommer til at kaste endnu flere vanvittige drømme af sig.
.

Danmark skal fra på mandag genåbnes endnu mere

Fredag den 20. april 2020 - kl. 08:22

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har i nat forhandlet en ny genåbningsplan på plads. Det betyder, at endnu flere danskere kan vende tilbage til deres arbejde på mandag den 20. april.

Planen omfatter blandt andre såkaldte liberale erhverv som tatovører, frisører og massører. Men også ansatte ved domstole, familieretshuse, arrester og i forskningslaboratorier kan se frem til at vende tilbage på job.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Statsministeriet.

Amerikansk firma er klar med millioner af antistof-tests

Torsdag den 16. april 2020 - kl. 9:31

Amerikanske Abbott Laboratories er en af de største spillere, når det kommer til udvikling af medicinsk udstyr, og ifølge en pressemeddelelse er firmaet nu klar til at lancere en test, der kan påvise antistoffer mod den nye coronavirus.

Testen kan altså afsløre, om man har haft sygdommen COVID-19.

Ifølge Abbott Laboratories er de klar til at distribuere en million test i USA i denne uge. Dertil regner firmaet med at kunne producere og distribuere yderligere fire millioner tests i april og 20 millioner tests i juni og månederne efter.

Det er endnu uvist, hvor præcis den nye test er, da Abbott Laboratories endnu ikke svaret på henvendelser omkring testens effektivitet.

Pressemøde om situationen i Danmark

Tirsdag den 16. april 2020 - kl. 14:42

Statsminister Mette Frederiksen indkalder tirsdag den 14. april kl. 16.00 til pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet.

Her vil der blive givet en status på situationen i Danmark – herunder udviklingen i antallet af smittede samt kapaciteten i sundhedsvæsenet. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Statsministeriet.

Ifølge de nyeste tal fra Statens Serum Institut ser coronavirus-situationen således ud i Danmark:

73.919 personer er blevet testet for virussen, heraf er 6496 testet positiv. 2515 personer har overstået infektionen og er raskmeldte, mens 299 er døde af sygdommen.

Der er lige nu 380 indlagte med Covid-19 på landets hospitaler. 93 af disse ligger på intensivafdelinger, hvoraf 80 bruger respirator.

Hver tredje amerikaner tror, at Covid-19 er skabt i et laboratorium

Tirsdag den 14. april 2020 - kl. 10:24

Den nye coronavirus 'er udviklet i laboratorium helt bevidst' eller 'er skabt ved et uheld i et laboratorium'.

Henholdsvis 23 procent og 6 procent af amerikanerne tilslutter sig de to svarmuligheder. Det betyder, at knap hver tredje amerikaner mener, at den nye coronavirus er menneskeskabt i et laboratorium.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra den uvildige tænketank Pew Research Center på baggrund af en meningsmåling, der blev afviklet i perioden 10.-16. marts og involverede 8.914 voksne mellem 18-65 år.

Størstedelen - 43 procent - tror imidlertid, at SARS-Cov-2 kommer fra naturen.

Vaccine-kandidat viser lovende resultater i museforsøg

Onsdag den 8. april 2020 - 9:38

Forskere fra University of Pittsburgh School of Medicine i USA har udviklet en potentiel vaccine mod den nye coronavirus, og indledende forsøg på mus ser lovende ud. To uger efter at have fået vaccinen udviklede mus nemlig nok antistoffer til at slå den nye coronavirus, SARS-CoV–2, ned.

Vaccinen bygger på samme princip som en almindelig influenzavaccine, hvor man opbygger immunitet ved at sprøjte kunstige virusproteiner ind i kroppen. Den nye vaccine-kandidat gives dog ikke som en almindelig indsprøjtning.

Forskerne bag vaccinen har også udviklet et særligt plaster, der penetrerer huden med en masse mikroskopiske nåler og sender vaccinen ind i kroppen. Plasteret er i sig selv et vigtigt skridt mod en hurtig vaccine, da det kan produceres i stor skala og ikke behøver nedkøling ved opbevaring eller transport.

Den lovende vaccine skal nu videre til kliniske forsøg på mennesker, der både skal teste sikkerheden af vaccinen og om den også kan beskytte os mod den nye coronavirus.

Forskere har skabt lyden af coronavirus

Tirsdag den 7. april 2020 - kl. 13:34

Du har formentlig set utallige billeder af den nye coronavirus, SARS-Cov-2, og dens såkaldte spike-proteiner.

Nu har forskere fra Massachusetts Institute of Technology forvandlet disse spike-proteiner til lyd, så virussen også kan høres.

Ifølge Science Magazine repræsenterer de ringende klokker, vibrerende strenge og liflige fløjtetoner alle sammen forskellige aspekter af spike-proteinet. De mange toner er med andre ord spike-proteinets form.

Ved hjælp af en ny metode, sonificering - hvor ikke-auditive enheder får tildelt forskellige toner - fik hver aminosyre i spike-proteinet en unik lyd. Herefter kunne hele proteinet - og alle dets lyde - konverteres til et nodehæfte. Og resultatet er musik.

Forskerne har ikke kun skabt beroligende toner. De har også kortlagt proteinet i et nyt format - nemlig lyd - så det efter sigende er lettere at undersøge og blive klogere på den nye coronavirus, mener de.

Statsministeren på pressemøde: Her er, hvad du skal vide

Tirsdag den 7. april 2020 - kl. 09:12

I går løftede statsminister Mette Frederiksen sløret for, hvordan den gradvise genåbning af Danmark kommer til at foregå.

 • Dagtilbud (børnehaver og vuggestuer) og skoler fra 0.-5. klasse åbner hurtigst muligt efter den 15. april.
 • Studerende på gymnasiale uddannelser får lov at tage deres afgangseksamen som normalt.
 • Forbud mod arrangementer og forsamlinger med flere end 10 personer forlænges frem til den 10. maj.
 • Hjemsendelsen af offentligt ansatte forlænges frem til den 10. maj.
 • Midlertidig lukning af - eller forbud mod brug af - indendørs sports- og fritidsfaciliteter, herunder bade- og legelande, biografer, teatre, fitnesscentre og solcentre forlænges frem til den 10. maj.
 • Storcentre, natklubber, diskoteker, barer, værtshuse, vandpibecaféer lukkes også frem til den 10. maj.
 • Det samme er tilfældet for alle offentlige kulturinstitutioner, folkekirkens kirkebygninger og aktiviteter i sognegårde, biblioteker, fritidstilbud og lignende indendørs aktiviteter.

Antiviralt middel viser potentiale i forsøg

Mandag den 6. april 2020 - kl. 8:32
Et internationalt hold af forskere har testet et endnu ikke godkendt antiviralt middel mod Covid-19, der i de indledende forsøg har vist potentiale til at blokere sygdomme i dets tidlige stadie.

Middel, der kaldes APN01, efterligner et protein, ACE2, i vores cellemembran, som både SARS og SARS-CoV-2 bruger som receptor til at komme ind i cellerne.

Håbet var derfor, at APN01 kunne 'narre' den nye coronavirus til at binde sig til det i stedet for det rigtige ACE2-protein og på den måde stoppe infektionen. Og det ser ud til at virke.

Forskere testede APN01 i kunstige blodkar og nyrevæv og her blokerede midlet store mængder virus fra at komme ind i cellerne. APN01 er allerede blevet testet for sikkerhed på raske mennesker og går derfor nu videre til kliniske forsøg på svært syge personer med Covid-19 i Danmark, Østrig og Tyskland.

Over én million er nu testet positiv med coronavirus

Fredag den 3. april 2020 – kl. 12:59

Antallet af bekræftet smittede med den nye coronavirus rundede torsdag aften én million mennesker på verdensplan.

Knap en femtedel af disse – ca. 212.000 mennesker - er raske igen efter at have været smittet med virussen SARS-CoV-2, mens 53.211 er døde.

Dødeligheden var den 3. marts 3,4 procent, ifølge WHO. I dag – præcis én måned senere - er dødelighedsraten steget til 5,22 procent. Det er en stigning på 1,82 procentpoint.

Anderledes ser det ud i de nordiske lande.

I Danmark, Norge, Finland og Sverige er der sammenlagt 16.262 bekræftet smittede med den nye coronavirus. Heraf er 1618 kommet sig efter sygdommen, mens 500 er døde. Det gør, at dødeligheden i de nordiske lande er 3,07 procent.

Datakilde: John Hopkins Institute.

Så stor skal en gruppe være, før den er FOR stor

Fredag den 3. april 2020 - kl. 09:08

Du undrer dig sikkert: Hvorfor er forsamlingsbegrænsningen 50 i Sverige, mens den er 10 i Danmark? Og hvordan kan USA fastholde begrebet ”større forsamlinger”, der først var 1000, sidenhen 250, 100, 50 og nu endelig 10?

Svaret er: Der er ingen videnskabelig forklaring. Før nu.

Ved hjælp af fem modeller over, hvordan epidemier spreder sig, har forskere fra Université Laval in Quebec, Canada, fundet grænseværdien for, hvor mange mennesker, vi rent faktisk kan samles offentligt.

I den superkomplekse matematiske model er der samtidigt taget højde for, at vi alle omgås mennesker i forskellige grupper – og derfor let kan smitte andre grupper, når vi indgår i disse på ny.

Hvis vi hypotetisk set – og alt andet lige - mødes i grupper, der er højere end 30 personer, vil smittespredningen fortsætte ufortrødent. Hvis vi mødes omkring 20, vil den begynde at dale, konkluderer forskerne.

Grænseværdien – eller det såkaldte tipping point – er 23, viser undersøgelsen. Forskerne fastslår dog, at det ”magiske tal”, vi alle har ledt efter, skal tages med forbehold – og undersøgelsen endnu ikke er peer reviewed.

Ny undersøgelse: Coronavirus kan inficere katte

Torsdag den 2. april 2020 - kl. 14.00

Katte kan smitte hinanden med coronavirus og sygdommen COVID-19, mens hunde ser ud til at være mindre udsatte for smitte. Der er dog endnu ikke nok grundlag til at konkludere, om kattene kan overføre virussen til mennesker.

Det er den overordnede konklusion i en ny undersøgelse udført af kinesiske forskere fra Harbin Veterinary Research Institute. Forskerne bag undersøgelsen konkluderer også, at kyllinger, grise og ænder har en relativt lav risiko for at blive ramt af den nye coronavirus.

Resultaterne kommer i kølvandet på historien om en belgisk huskat, der i slutningen af marts blev testet positiv for coronavirus, efter at udvist symptomer som bl.a. åndedrætsbessvær, diarré og opkast.

I den nyligt offentliggjorte undersøgelse, som endnu ikke har gennemgået peer review, udsatte forskerne fem huskatte for en høj dosis af den nye coronavirus ved at indføre viruspartikler i kattenes næser. Seks dage senere kunne forskerne spore såkaldt virus-RNA og viruspartikler i kattenes øvre luftveje. Dog uden at de udviste symptomer på sygdom.

Tre af kattene blev desuden placeret i bure i nærheden af ikke-smittede katte. Efterfølgende kunne forskerne spore virus-RNA i én af de katte, der havde været udsat for høj smittefare. Det kan, ifølge forskerne, antyde, at virussen spreder sig via dråber på samme måde som hos mennesker.

Andre forskere er dog påpasselige med at slå alarm endnu i forhold til smitte fra katte til mennesker. De understreger bl.a., at undersøgelsen kun er udført på en meget lille gruppe katte, og at de påførte doser af virus samtidig var meget høje - hvilket ikke svarer til forholdene ude i den virkelige verden.

De kinesiske forskere udsatte også en lille gruppe hunde for samme coronasmitte - og her kunne forskerne efterfølgende spore udskilt virus-RNA i hundenes afføring, men ingen af hundene var ellers inficeret med virus.

Nye tal fra Danmark: 97% af de smittede kommer sig igen

Onsdag den 1. april 2020 - kl. 20:01

97% af de smittede med coronavirus i ugerne 8-11 er raskmeldte igen, oplyser Statens Serum Institut. Vi befinder os nu i uge 14.

Det svarer til 894 ud af i alt 917 personer, der blev testet postive i perioden. 20 er døde af sygdommen (2%), mens 3 personer stadig er indlagt (0,3%).

Tallene passer meget godt overens med WHO's tidligere udmelding om, at godt 3% af de bekræftede smittede med coronavirus risikerer at dø af sygdommen.

Læs mere om virussens dødelighed her.

Nedlukninger redder ca. 59.000 menneskeliv i Europa

Onsdag den 1. april 2020 - kl. 14:23

Nedlukningen af skoler og offentlige institutioner samt varierende forbud mod større forsamlinger og øget fokus på social distancering kan have reddet omkring 59.000 menneskeliv i 11 europæiske lande.

Det vurderer eksperter fra Imperial College London.

Eksperterne kan ikke specificere præcis hvilke foranstaltninger, der har været de mest virksomme, og de understreger, at det ikke nødvendigvis er alle europæiske lande, som vil opleve samme afbødende effekt. Men samtidig siger de, at "hvis den nuværende tendens fortsætter, er der grund til optimisme."

Forskerholdets vurdering omfatter landene:

 • Danmark
 • Sverige
 • Norge
 • Storbritannien
 • Østrig
 • Belgien
 • Frankrig
 • Tyskland
 • Italien
 • Schweiz

Italien registrerer det laveste antal nye smittede i to uger

Tirsdag den 31. marts 2020 - kl. 9:00
Antallet af smittede og døde i Italien har de seneste uger været stødt stigende. Men nu kan de italienske sundhedsmyndigheder endelig melde om godt nyt.

I de sidste 24 timer der er kun registreret 4050 nye smittetilfælde mod 5217 nye tilfælde dagen før. Det er det laveste antal nye smittede siden 17. marts.

De opløftende tal får Verdenssundhedsorganisationen WHO til at komme med et forsigtig håb om, at situationen i Europa er ved at nå sit højdepunkt.

Danmark kan gradvist åbne op efter påske

Tirsdag den 31. marts 2020 - kl. 8:34
Statsminister Mette Frederiksen åbner op for en gradvis genåbning af Danmark efter påskeferien. Det sker dog kun, hvis smittenkurven fortsætte i samme tempo som hidtil. Lige nu er der nemlig tegn på, at Danmark følger den famøse grønne kurve, hvor smitten er afbøjet og sundhedsvæsenet kan følge med.

Hvordan Danmark vil genåbne er endnu ikke fastlagt. Statsministeren nævner dog, at forskudte arbejdstider kan blive blive et vigtigt værktøj, når arbejdspladser og skoler igen lukker dørene op.

Storbritannien ser nærmere på ”dansk” corona-serum

Mandag den 30. Marts 2020 – kl. 15:48

I Kina, USA og Europa undersøger forskere lige nu en 100 år gammel metode - der blev udviklet mod difteri af en dansker - til at kurere corona-patienter.

Metoden, passiv immunisering, går ud på, at man udvinder serum fra blodplasma fra de personer, der har overlevet SARS-CoV-2. Herefter gives serummet til personer, som er syge med virussen.

Derved får de syge patienter de raske personers antistoffer i håb om, at det kan mildne sygdommens symptomer.

I Storbritannien melder sundhedsmyndighederne nu ud, at det ikke kun er syge personer, som skal have gavn af serummet. Lægefagligt personale, som omgås corona-patienter, står også langt fremme i køen.

Et serum mod coronavirus vil kunne virke forebyggende i både uger og månederne, vurderer flere forskere.

En talsperson fra det offentlige sundhedssystem NHS Blood and Transplant i Storbritannien fortæller til avisen The Guardian, at de allerede identificerer potentielle plasma-donorer.

© KNMI/ESA

Coronavirus-pandemi sænker NO2-niveau i Europa

Mandag den 30. marts 2020 - kl. 10:02

Nye satellitfotos fra én af de i alt seks Copernicus Sentinel-satellitter afslører, at mængden af CO2 i atmosfæren over større byer var markant lavere mellem den 14-25. marts sammenlignet med gennemsnittet for marts 2019.

Forskere fra The Royal Netherlands Meteorological Institute har brugt data fra ESA's Copernicus Sentinel-5P-satellit. Og satellitbillederne over Rom, Paris, Madrid, Milano og Frankfurt taler deres tydelige sprog.

Den kraftige NO2-reduktion er et direkte resultat af Covid-19.

Det er nemlig, når regeringer tager drastiske midler i brug som nedlukninger, karantæne og lukkede grænser, at NO2-niveauet falder, konkluderer forskerne.

© Shutterstock

USA har nu flest bekæftede smittede i verden

Fredag den 27. marts 2020 - kl. 11:15

USA har overhalet Kina som det land i verden, der har flest bekræftede tilfælde af smittede med coronavirus.

 1. USA: 86.000 bekæftede smittede (1300 døde)
 2. Kina: 81.800 bekæftede smittede (3300 døde)
 3. Italien: 80.500 bekæftede smittede (8200 døde)
 4. Spanien: 57.800 bekæftede smittede (4400 døde)
 5. Tyskland: 47.300 bekæftede smittede (300 døde)

Tallene er opgjort af amerikanske Johns Hopkins University, og der skal selvfølgelig tages højde for landenes størrelser og et varierende mørketal. Ikke alle lande tester lige meget, og mange smittede kan derfor gå under radaren.

Mange kan dø, og økonomien halter

Op til 2300 mennesker vurderes at kunne dø af coronavirus om dagen i USA, når virussen topper midt i april. Det fremgår af en nylig undersøgelse fra University of Washingtons School of Medicine.

Overalt i USA opfordres borgerne til at holde sig hjemme i videst mulig omfang, og ikke-vitale forretninger lukker ned på stribe.

Sundhedskrisen har allerede haft store økonomiske konsekvenser, og i sidste uge meldte mere end tre millioner amerikanere sig ledige. Det er fire gange så mange som under den hidtil værste arbejdsløshedskrise i 1982.

Forskere råber Trump op i kor: Vi vil kunne forske i fostervæv

Torsdag den 26. marts 2020 - kl. 16:15

"På vegne af de videnskabelige og medicinske fællesskaber, der bekæmper Covid-19-pandemien, og de milliarder af potentielle patienter i USA og i hele verden, opfordrer vi til, at du øjeblikkeligt ophæver restriktionerne for fostervævsforskning."

Sådan lyder beskeden fra over 100 forskningsfællesskaber, universiteter og organisationer i et offentligt brev til USA's præsident, Donald Trump.

Fostervæv, der typisk stammer fra aborter, har hidtil været brugt til megen vaccine-forskning i USA. Men det sluttede i juni 2019, da Trump i forbindelse med en abort-kampagne gjorde det forbudt at forske i fostervæv.

”Vi mener, at forskere skal have alle de biomedicinske forskningsværktøjer derude til at udvikle behandlinger til covid-19,” siger Eric Anthony, politisk direktør i International Society for Stem Cell Research til det videnskabelige tidsskrift Nature.

Ifølge WHO er USA godt på vej til at blive det næste epicenter for coronavirus med en hastigt voksende, eksponentiel smittekurve; sådan som det har set ud først i Asien og sidenhen Europa.

Det er forgæves, når danskere fortæller om corona på Facebook

Torsdag den 26. marts 2020 - kl. 12:35

Facebook-gruppen 'Danmarks mørketal - Covid-19 (Corona)' tiltrækker flere og flere medlemmer.

Her kan borgere ud fra syv spørgsmål i et spørgeskema angive, om de fx. er raske, smittede og testet positiv med coronavirus - eller om de er "corona-ramte (ikke bekræftet/testet, men med symptomerne)".

Tirsdag kunne TjekDet, leveret af Mandag Morgen, oplyse, at gruppen havde 230.000 medlemmer. I dag er det tal vokset til 480.000.

Den markante forøgelse sker på trods af, at Statens Serum Institut tilkendegiver, at de ikke umiddelbart kan bruge de data, der kommer ud af den igangværende spørgeskemaundersøgelse på Facebook, skriver TjekDet.

WHO's virusekspert sår tvivl om at lukke hele Europa ned

Torsdag den 26. marts 2020 - kl. 10:15

WHO’s virusekspert Bruce Aylward undrer sig over, at flere lande lukker ned i hele Europa på grund af den nye coronavirus. I stedet for at lukke samfund ned, bør landene gøre som Kina, Singapore og Sydkorea, vurderer han.

“Virus er i de syge og deres tætte kontakter. Ikke alle mulige andre steder. Test mennesker. Opspor de syge, og isolér dem. Find deres tætte kontakter, og test dem. Isoler om nødvendigt." Sådan lyder den kontroversielle besked fra viruseksperten til netmediet Pov International.

Aylward mener ikke, det giver nogen mening at lukke grænser og sætte hele Europa på vågeblus for at få bugt med den nye coronavirus. Som han siger til netmediet:

"I stedet siger man mange steder til mennesker, der føler sig sløje, at de skal blive hjemme, hvis de bare har milde symptomer. Hvad sker der så? De smitter andre i hjemmet. Og når de har det lidt bedre, forlader de hjemmet igen, men de kan stadig smitte i flere dage, mens de kommer sig."

Lande som Kina, Sydkorea og Singapore har grebet det helt anderledes an, end flere regeringer gør i Europa. De tre lande har alle knækket den ellers eksponentielle kurve over nye smittetilfælde.

USA vil afbøde coronakrise med astronomisk beløb

Onsdag den 25. marts 2020 - kl. 8:34

Det Hvide Hus og Senatet er her til morgen blevet enige om en enorm hjælpepakke, der skal afbøde coronakrisens økonomiske konsekvenser i USA.

Hjælpepakken er på 2.000 milliarder dollars og er dermed den største i landets historie. Yderligere information om hjælpepakken er endnu ikke offentliggjort.

Islandske sundhedsmyndigheder finder 40 mutationer af coronavirus

Tirsdag den 24. marts 2020 - kl. 13:00

De islandske sundhedsmyndigheder har testet i alt 9.768 personer for coronavirus og har fundet hele 40 forskellige "Islandspecifikke" mutationer. En af de testede personer var endda ramt af to forskellige mutationer af virussen på samme tid. Det skriver det danske medie Information.

I alt er mere end 588 personer på Island blevet smittet med virussen siden det første tilfælde i slutningen af februar. Testen er foretaget på alle, der har været syge, udvist symptomer eller har været i risikogruppen.

Derudover har myndighederne testet i alt 5.571 personer, der ikke har udvist symptomer og heller ikke har været i smittegruppen. Testpersonerne er ikke blot blevet testet for infektion af coronavirus, der er også foretaget en fuld såkaldt gensekventering af de infektioner, der blev fundet.

Regeringen forlænger nedlukning til 13. april

Mandag den 23. marts 2020 - kl. 15:00

Statsminister Mette Frederiksen meddelte på et pressemøde mandag eftermiddag klokken 15.00, at regeringen har besluttet at forlænge nedlukningen af bl.a. daginstitutioner og skoler frem til og med 2. påskedag, den 13. april.

Dermed forlænges perioden med særlige restriktioner, der ellers var sat til at udløbe den 30. marts.

Dødstallet i Spanien stiger - forventer at udbruddet topper onsdag

Mandag den 23. marts 2020 - kl. 15:00

I Spanien stiger antallet af smittede og døde som følge af coronavirus stadig hastigt. Og landet er, kun overgået af Kina og Italien, det land, der er hårdest ramt af COVID-19-udbruddet.

Mere end 33.000 spaniere er nu smittet med virussen og 2.182 personer er døde. Hele 60 procent af dødsfaldene er sket i hovedstaden Madrid, som har været særligt udsat. Her arbejder de spanske myndigheder lige nu for at omdanne et af byens kulturdomiciler - kongrescentret Ifema - til et midlertidigt militærhospital med plads til mere end 5.000 senge.

Ifølge de spanske sundhedsmyndigheder forventes udbruddet i landet at toppe i slutningen af ugen - måske allerede onsdag, hvor de første tiltag, som skolelukninger og karantæne, forventes at kunne aflæses i statistikkerne.

Nej: Det går ikke KUN ud over ældre

Fredag den 20. marts 2020 - kl. 15:53

To ud af fem, som bliver indlagt på hospitalet, er mellem 20 og 54 år. Det viser en undersøgelse, som er baseret på 2500 personer i USA.

Undersøgelsen viser også, at lige knap halvdelen af de personer, som bliver indlagt på intensivafdelingerne, er under 65 år.

Der har floreret rygter om, at børn - og især småbørn - har være nærmest immune overfor coronavirus. Det er forkert, antyder en kinesisk undersøgelse, som er publiceret i tidsskriftet Pediatrics.

2143 coronasmittede børn under 18 år deltog i undersøgelsen. Omkring halvdelen oplevede milde symptomer som feber og tør hoste. Men over en tredjedel - 39 procent - blev moderat syge med symptomer som lungebetændelse og lungeproblemer. Omkring 4 procent oplevede alle symptomer.

Ud af de 2143 børn var der 125, som udviklede meget svære symptomer og blev alvorligt syge. Heraf var 60 procent - 75 børn - under 5 år. Og igen var 40 procent af disse 75 børn nyfødte eller under 12 måneder gamle.

I Danmark tages smitten blandt nyfødte nu også alvorligt. Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer fastslår, at alle vordende mødre med symptomer skal testes, inden fødslen går i gang. Og hvis testen er positiv, skal der tages særlige hensyn. Hvis faderen eller medmoren er smittet - eller der er mistanke herom - må de ikke deltage ved fødslen.

Coronavirus: 3 nyheder om tallet 10.000

Fredag den 20. marts 2020 - kl. 13:31

1) Virussen SARS-CoV-2 har nu krævet 10.000 dødsofre på verdensplan. Helt præcist er tallet 10.031. Det er en stigning på 10,05 procent siden i går.

2) I løbet af torsdag havde USA mere end 10.000 coronasmittede. Siden er det gået stærkt. Der er lige nu 14.250 smittede personer i USA.

3) Hele onsdag sad 10.000 mennesker tæt stuvet sammen i massebøn uden for byen Raipur i Bangladesh. De bad for et mirakel mod coronavirus, skriver nyhedsbureauet AFP. Der har kun været ét registreret dødsfald i Bangladesh, og kun 17 personer er testet positiv for coronavirus.

Alle data vedr. smittespredning og dødsfald er fra John Hopkins Institute.

Foreløbige tal: Danske corona-patienter er 47-82 år

Fredag den 20 marts. 2020 - kl. 09:24

Ved flere lejligheder har danske sundhedsmyndigheder fået kritik for ikke at offentliggøre tilstrækkelig data om de indlagte patienter, der er smittede med coronavirus.

Faglig direktør for Statens Serum Institut (SSI) Kåre Mølbak medgiver over for Politiken, at det er relevant for både fagfolk og befolkningen at få oplysninger frem om aldersspredningen blandt intensivpatienterne.

Det har efter sigende været tekniske problemer, som har gjort, at man fra SSI's side ikke har meldt noget klart ud.

Men hidtidige oplysninger viser, at danske indlagte patienter på intensivafdelingerne er mellem 47 og 82 år. Gennemsnitsalderen er 70 år, og der er en klar overvægt af mænd, skriver Politiken.

De nyeste Covid-19-tal fra SSI er fra torsdag eftermiddag. Heraf fremgår det, at der er 1151 smittede personer og seks dødsfald i Danmark, mens 9041 personer er blevet testet for coronavirus.

Personer med blodtypen A kan være mere udsat for coronavirus

Torsdag den 19. marts 2020 - kl. 15:02

Personer med blodtypen A er mere sårbare over for coronavirus, antyder resultaterne fra en ny kinesisk undersøgelse. Den samme undersøgelse konkluderer, at personer med blodtypen 0 kan være mere resistente over for coronavirus.

Undersøgelsen er gennemført på tre hospitaler: to i Wuhan - oprindelsesstedet for coronavirusudbruddet - og ét i Shenzhen. Lægerne sammenlignede blodtyper hos i alt 2173 corona-patienter med mere end 3694 raske indbyggere i Wuhan.

Ud af de 2173 corona-patienter blev 1775 (inkl. 206 dødstilfælde) testet på Wuhan Jinyintan Hospital.

Her viste undersøgelsen, at der er flest mennesker med blodtypen 0 i Wuhan - ca. 34 procent, og at 32 procent af Wuhan-indbyggerne har blodtypen A. Men blandt de coronasmittede havde hele 41 procent blodtypen A, og kun 25 procent havde blodtypen 0.

Ud af de 206 patienter, som døde, havde 85 procent blodtypen A.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort på det digitale forskningsarkiv medRxiv, er endnu ikke peer reviewed.

Ingen nye smittetilfælde i Wuhan

Torsdag den 19. marts 2020 - kl. 13:45

Mens antallet af smittede vokser i hele verden, havde arnestedet for coronavirus, Wuhan, ingen nye tilfælde onsdag den 18. marts.

Det er ikke ensbetydende med, at smitten er bremset i Kina. Der blev onsdag registreret 34 nye tilfælde i Kina, hvoraf 21 af disse var i hovedstaden Beijing, skriver nyhedsmediet France24.

Siden 31. december 2019 og frem til i dag er der 3130 personer, som er døde af Covid-19 i Kina. Der er i Kina lige nu 81.155, som er smittet af virussen.

DU KAN FØLGE SPREDNING AF CORONAVIRUS I VERDEN HER.

Franske læger giver malariamedicin til corona-patienter

Torsdag den 19. marts 2020 - kl. 09:07

I et klinisk forsøg har en fransk læge behandlet 24 corona-patienter med malariamedicinen hydroxyklorokin. Efter otte dages behandling var 18 af de 24 patienter raske. Syge coronasmittede har normalt virussen i kroppen i 20 dage. Det skriver den franske avis La Provence.

En sammenligningsgruppe blev sideløbende observeret på et andet hospital. 9 ud af 10 i sammenligningsgruppen er stadig syge med Covid-19.

Tidligere har Lægemiddelstyrelsen i Danmark bragt hård kritik af en dansk læge, som påstod, at malariamedicin kunne have gode effekter på coronavirussen. Nu viser det sig måske - og baseret på små forsøg - at lægen havde ret.

Hydroklorokin gives allerede til corona-patienter i Polen, og det har også haft lovende resultater i kinesiske, mindre testforsøg, skriver avisen Berlingske.

WHO trækker ibuprofen-advarsel tilbage

Torsdag den 19. marts 2020 – 08:01

Verdenssundhedsorganisationen WHO dementerer deres advarsel mod ibuprofen.

"Baseret på den tilgængelige viden lige nu, fraråder WHO ikke brugen af ibuprofen ... Vi er ikke bekendte med nogle negative effekter af ibuprofen ud over de almindeligt kendte bivirkninger," skriver organisationen.

WHO har hverken fundet videnskabeligt belæg for eller modtaget informationer fra læger, der behandler smittede med coronavirus, om, at ibuprofen skulle forværre sygdommen

Den første coronavaccine testes på mennesker

Onsdag den 18. marts 2020 – 15:57

Det første fase 1-forsøg med en potentiel ny coronavaccine allerede er i gang, oplyser National Institute of Health under det amerikanske sundhedsministerium.

45 sunde forsøgspersoner vil i løbet af de næste seks uger blive testet på et forskningscenter i Seattle, og resultaterne vil give forskerne den første viden om vaccinens potentiale på mennesker. Dyreforsøg har allerede vist gode takter.

Vaccinen, med navnet mRNA 1273, skal tvinge kroppens celler til at udtrykke et særligt protein, som – håber forskerne – vil bolstre vores immunforsvar mod coronavirus.

Selvom forsøgsvaccinen i alt skal igennem en 14 måneders evaluering, kalder generalsekretæren for Verdenssundhedsorganisationen, Tedros Adhanom Ghebreyesus, det for en "fantastisk bedrift", at vaccine-arbejdet er kommet så hurtigt i gang.

WHO: Undgå at bruge ibuprofen mod coronavirus

OPDATERING:

Torsdag den 19. marts 2020 – 08:01

Verdenssundhedsorganisationen WHO trækker deres advarsel mod ibuprofen tilbage.

"Baseret på den tilgængelige viden lige nu, fraråder WHO ikke brugen af ibuprofen ... Vi er ikke bekendte med nogle negative effekter af ibuprofen ud over de almindeligt kendte bivirkninger," skriver organisationen.

WHO har hverken fundet videnskabeligt belæg for eller modtaget informationer fra læger, der behandler smittede med coronavirus, om, at ibuprofen skulle forværre sygdommen.


OPRINDELIG NYHED:

Onsdag den 18. marts 2020 – 13:14

Verdensundhedsorganisationen WHO fraråder folk med coronavirus-symptomer at behandle hovedpine, muskelsmerter eller feber med anti-inflammatorisk - dvs. betændelsesdæmpende - medicin som ibuprofen. Medicinen sælges ofte under navne som Ipren eller Ibuprofen.

I stedet bør man benytte feber- og smertenedsættende medicin som paracetamol.

Forskere fra Universitetshospitalet i Basel mistænker anti-inflammatorisk medicin for at kunne forværre effekten af coronavorus, men det er vigtigt at understrege, at det på nuværende tidspunkt kun er en hypotese og ikke bevist gennem forsøg.

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler på lige fod med WHO, at man anvender paracetamol fremfor anti-inflammatorisk medicin. Men de påpeger samtidig, at der ikke er noget videnskabeligt belæg for, at ibuprofen skulle forværre COVID-19.

Den danske Lægemiddelstyrelse sætter dog gang i en hasteundersøgelse af ibuprofen.

I Storbritannien råder det engelske sundhedsvæsen, NHS, folk, der bruger lægemidlet fast, til at tage kontakt til egen læge, inden de stopper brugen.

Coronavirus spreder sig til hele USA

Onsdag den 18. marts 2020 – 08:56

Alle USA’s 50 stater oplever nu tilfælde af coronavirus, efter West Virginia har rapporteret deres første smittebærer.

I hele landet er der nu 6500 bekræftede tilfælde, og 114 mennesker er døde af sygdommen.

Den amerikanske regering arbejder i øjeblikket på en hjælpepakke på svimlende 6,8 billioner kroner for at imødegå en økonomisk krise, der kan sende arbejdsløsheden op på 20% – dobbelt så meget som efter finanskrisen i 2008.

Det amerikanske militær holder sig også beredt til at opstille mobile felthospitaler i områder hårdest ramt af coronavirus

Sverige lukker grænserne

Tirsdag den 17. marts 2020 – 21:30

Den svenske regering meddeler, at landets grænser lukker for al ikke-nødvendig indrejse fra lande udenfor EU. Det sker for at bremse smittespredningen af coronavirus.

Forbuddet gælder fra torsdag den 19. marts og 30 dage frem.

"Regeringen er parat til at tage flere skridt, hvis det er nødvendigt," udtaler indenrigsminister Mikael Damberg (S).

Svenske statsborgere er ikke inkluderet af forbuddet og vil altid kunne rejse ind i Sverige, også efter torsdag den 19. marts.

En række særlige personer, fx diplomater, fragtmænd og vitalt sundhedspersonale, vil være undtaget af indrejseforbuddet.

H.M. Dronning Margrethe holder historisk tale til danskerne

Tirsdag den 17. marts 2020 - kl. 20:15

H.M. Dronning Margrethe har netop talt til den danske befolkning i forbindelse med det verdensomspændende udbrud af coronavirus.

I sin tale havde dronningen en appel til danskere i alle aldre - coronavirus er en farlig gæst. Den spreder sig som ringe i vandet, og det går stærkt. En person kan smitte mange selv uden, at føle sig syg. Og smitten går rundt til flere i en lang og skræmmende kæde. I den kæde vil mennesker dø.

Dronningen opfordrer derfor til, at alle danskere tager situationen alvorligt og følger myndighedernes råd om god håndhygiejne og afstand til hinanden.

Dronnings tale anses som historisk. Sidste gang en regent holdt en lignende tale var da Christian 10. talte ved Rigsdagssamlingens åbning efter Anden Verdenskrig for 75 år siden.

Danmark indfører flere restriktioner i kampen mod coronavirus

Tirsdag den 17. marts 2020 - kl. 19:30

Statsminister Mette Frederiksen har på et pressemøde til den danske befolkning varslet flere restriktioner i kampen mod coronavirus.

Fra i morgen kl. 10:00 vil forsamlinger på mere end 10 mennesker være forbudt. Det gælder både indendørs og udendørs. Derudover skal caféer, restauranter, frisører og storcentre holde lukket indtil den 30. marts.

Status på nedlukning i de nordiske lande

Tirsdag den 16. Marts 2020 – kl. 16:00

Danmark: Den danske regering besluttede i sidste uge at lukke ned for skoler, universiteter og dagsinstitutioner i to uger fra mandag den 16. marts. Alle offentlige ansatte i ikke-kritiske jobs skal også blive hjemme, og private ansatte opfordres til at arbejde hjemme, hvis det er muligt. Forsamlinger på over 100 mennesker frarådes, og Danmarks grænser er nu midlertidigt lukket.

960 danskere er bekræftet smittet med coronavirus. I skrivende stund er fire danskere døde af sygdommen, mens 62 er indlagt på hospitalet. 10 af dem får intensiv behandling.

Norge:
Blot en dag efter den danske regering fremlagde sin plan mod coronavirus, fulgte den norske regering trop med en lignende strategi. I Norge er alle uddannelsesinstitutioner og dagsinstitutioner lukkede indtil xx. Alle kulturarrangementer er aflyst, og forsamlinger på over 50 mennesker er forbudt. De norske grænser er også lukket midlertidigt.

I Norge er 1366 smittede med coronavirus, tre er døde og 66 er indlagt på på hospitalet

Sverige:
Den svenske regering anbefaler, at gymnasier lukkes ned i morgen onsdag den 17. marts. Skoler for yngre børn lukkes endnu ikke, men statsminister Stefan Löfven siger, at forberedelserne til en potentiel nedlukning er i gang. Derudover anbefaler regeringen, at alle i Stockholm arbejder hjemmefra, hvis det er muligt.

1121 svenskere er smittet med coronavirus, og syv er døde - heraf fire alene i går mandag den 16. marts.

Finland: Mandag den 16. marts erklærede den finske regering landet i undtagelsestilstand. Alle skoler er lukkede, alle over 70 år skal blive hjemme, og man må ikke længere besøge ældre på plejehjem eller hospitaler. Alle forsamlinger over 10 mennesker er også blevet forbudt.

294 er bekræftet smittet i Finland, men ligesom i Danmark testes alle ikke længere. Per dags dato er ingen døde af coronavirus i Finland.

Hollændere hamstrer hash

Tirsdag den 17. marts 2020 - kl. 08:30
I søndags meldte den hollandske regering ud, at de - ligesom mange andre europæiske lande - ville lukke alle caféer, barer, fitnesscentre og lignende fra dags dato kl. 18:00 og indtil den 6. april.

De såkaldte coffeeshops, hvor man lovligt kan købe hash, var også omfattet af nedlukningen, og derfor valfartede massevis af hollændere mod butikkerne for at købe ind til de næste uger.

Efter en kaotisk dag med enorme køer blev det dog besluttet, at landets coffeeshops kan sælge hash som take-away. Det skyldes først og fremmest en frygt for, at nedlukningen ville føre til ulovlig hash-handel.

Forskere: Coronavirus kan hænge i luften i flere timer

Mandag den 16. marts 2020 - kl. 14:00
I kampen mod coronavirus har amerikanske forskere undersøgt, hvor længe den smitsomme virus kan overleve i luften og på forskellige overflader. Deres resultater - der endnu ikke er peer-reviewed - viser, viruspartikler kan findes i luften i op mod tre timer. Influenza kan holde sig i luften i mindre end en time.

Derudover kan den nye coronavirus overleve på plastik og rustfrit stål i omkring tre døgn, mens den på pap kun kan overleve i 24 timer.

Eksperter: Udbrud af coronavirus vil toppe i april

Mandag den 16. marts 2020 - kl. 11:30
Ifølge beregninger vil udbruddet af coronavirus toppe i midten eller slutningen af april med 300.000 smittede i Danmark. Antallet af smittede forventes derfor at falde omkring starten af maj.

Forskere mener, at den nye coronavirus vil ramme os i flere bølger - en i foråret og en i efteråret. Beregningerne tager udgangspunkt i udbruddets første bølge, hvor i alt 600.000 forventes at blive smittet i Danmark.

© MOSAiC International Arctic Drift Expedition

Coronavirus bremser arbejde på fastfrosset isbryder

Fredag den 13. marts 2020 - kl. 16:02

Tidligere i dag kunne vi skrive, at Mars-missionen ExoMars bliver udskudt grundet corona-pandemien. Det samme gør sig nu gældende for forskningsarbejdet på isbryderen Polastern, som ligger fastfrosset i havisen omkring Arktis.

Missionen, der hedder MOSAiC, er inddelt i tre forskellige forskningsområder med hver sit forskningshold. De tre grupper forsker således i iskerner, havvand og atmosfæren omkring Polastern. Og det er altså sidstnævnte, som nu er forsinket på grund af coronavirus.

"Atmosfære-gruppen", som spiller en afgørende rolle for missionen ifølge det videnskabelig tidsskrift Nature, er aldrig kommet ud til den fastfrossede isbryder. Én person i gruppen er nemlig smittet med corona, og resten af holdet - godt 20 mand - sidder nu i karantæne.

Lynne Talley, der er oceanograf hos Scripps Institution of Oceanography i La Jolla, Californien, understreger alvoren overfor Nature. "På grund af sygdommens lange inkubationstid vil isolation af syge forskere på skibet slet ikke være nok. Hvis blot én person utilsigtet tager virussen med ombord, går der ikke længe, før hele besætningen er syge."

Derfor gennemgår alle, som skal ombord på isbryderen, grundige sundhedstjek.

Forskningsarbejdet forventes at blive genoptaget, når karantænen er ophævet.

Coronavirus: En ældre hjertepatient testet positiv for Covid-19

Fredag den 13. marts 2020 - kl. 12:25

En 80-årig patient døde mellem onsdag og torsdag af hjertestop. Efterfølgende blev patienten testet positiv for coronavirus.

Lægerne kan ikke se en direkte forbindelse mellem hjertestoppet og coronavirusinfektionen.

I et skriftligt svar til DR lyder det fra Region Nordjylland:

'Vi kan således ikke sige, at patienten er død af coronainfektion, og der er ikke lavet retslægeligt ligsyn i denne sag, da der er tale om en naturlig forklaring på dødsfaldet.'

Der er nu 785 smittede i Danmark. Det er en stigning på 16,47 procent siden i går, torsdag.

Mars-roveren Rosalind Franklin

Roveren Rosalind Franklind er opkaldt efter videnskabskvinden, der gjorde banebrydende opdagelser i molekylære strukturer i dna tilbage i begyndelsen af 1950'erne.

© ESA

Coronavirus udskyder Mars-mission

Fredag den 13. marts 2020 - kl. 09:12

Om få måneder skulle en Proton-raket brage mod Mars sammen med landeren Kazachok og roveren Rosalind Franklin.

Men den russisk-europæiske Mars-mission ExoMars er nu udskudt til august 2022.

Det sker på baggrund af tekniske udfordringer, og fordi coronavirussen nu også har lammet rumagenturerne ESA og Roscosmos, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Udskydelsen er et udtryk for, at de involverede i Mars-missionen har begrænsede muligheder for at rejse til fx produktions- og maskinhaller, som ligger forskellige steder i verden.

Coronavirus: Her er der flest dødsofre

Torsdag den 12. marts 2020 - kl. 14.14

Coronavirussen har nu kostet 4717 mennesker livet på verdensplan ifølge John Hopkins Institute.

I Norden - Danmark, Norge og Finland - meldes der endnu ikke om dødsfald grundet coronavirus. Men I Sverige har der været det første offer, skriver det svenske medie Expressen.

Tabellen stammer fra Buzzfeed News på baggrund af data fra John Hopkins Institute.

Det skal du vide: Disse ting lukker i Danmark

Torsdag den 12. marts 2020 - kl. 11:58

Hvis det ikke allerede er gået op for dig, så er Danmark mere eller mindre lukket.

Det sker efter, at Statsminister Mette Frederiksen onsdag aften sender alle offentligt ansatte hjem i 14 dage - og samtidigt opfordrer privat ansatte til at arbejde hjemmefra, hvis de kan.

Det betyder indtil videre, at:

Alle landets offentlige skole, efterskoler, universiteter og dagtilbud lukker. Alle private opfordres til at følge trop.

Indendørs kulturinstitutioner, biblioteker og fritidstilbud osv. vil også være lukket de næste 14 dage.

Gudstjenester er aflyst i alle landets kirker. Kun ved særlige lejligheder kan dåbs-, bryllups- og begravelsesarrangementer afvikles, hvis deltagerantallet er mindre end 100 mennesker.

Mange barer, restaurationer og spillesteder meddeler i dag, at deres events blive aflyst eller udskudt - og landets største fitness-kæder holder også lukket de næste 14 dage.

UNDGÅ HAMSTRING

Mange supermarkeder er fortsat åbne. Og det vil de formentlig blive ved med. Regeringen opfordrer igen torsdag morgen til IKKE at hamstre!

Og Lægemiddelstyrelsen slår fast, at man heller ikke bør - eller kan - hamstre på apotekerne, da man nu kun kan få lov til at købe dén mængde medicin, man har brug for nu og her.

Pandemi lukker Danmark

Torsdag den 12. marts 2020 - kl. 09:15

- Pandemi er ikke et ord, der skal bruges let eller uforsigtigt.

Sådan lød ordene fra WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, på et pressemøde onsdag aften. Alligevel er det netop, hvad WHO nu kalder det globale coronaudbrud: En pandemi.

Hvor en epidemi er en hurtig og ukontrollabel udbredelse af en smitsom sygdom til et stort antal mennesker inden for et begrænset område og en kort periode, så er en pandemi en smitsom sygdom, hvis udbredelse når hele verden eller flere verdensdele.

WHO's generaldirektør var ikke den eneste, som talte med ord, der kommer til at skrive sig ind i historien.

Danmarks Statsminister Mette Frederiksen lukkede onsdag aften Danmark i 14 dage. Alle offentligt ansatte skal holde sig hjemme, mens privat ansatte opfordres til at arbejde hjemme, hvis de har mulighed for det.

Et lignende tiltag har vi indtil videre kun set i Italien. I Danmark er der sket den mest dramatiske stigning i nye smittede i EU, og der er således nu 514 smittede, hvoraf 2 er i kritisk tilstand.

Statsministre i alarmberedskab

Onsdag den 11. marts 2020

Mellem 1680 og 5600 kan dø af Covid-19, vurderer Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut i Danmark i en ny rapport. Lige nu er 262 smittet i Danmark.

Vurderingen er, at 10 procent af den danske befolkning bliver smittet med corona, og at Danmark - ligesom de andre EU-medlemslande - har stor risiko for opleve lignende udbrud som i Norditalien.

Det er ikke kun Danmarks statsminister Mette Frederiksen, der "opfordrer alle til at lytte til myndighederne, følge deres anbefalinger og at tænke sig godt om – og på hinanden" - og varsler hastelovgivning i erhvervs- og sundhedssektoren for at tackle corona.

Også Norges statsminister Erna Solberg er bekymret for borgernes helbred og økonomien. I Norge er der 401 smittede, og tallet stiger støt, skriver VG.

Sveriges statsminister Stefan Löfven siger til Aftonbladet, at vi i denne tid skal passe på samfundets allersvageste, og at "vi er alle nødt til at opretholde god håndhygiejne."

I Sverige er der endnu ikke forbud mod større forsamlinger, men det kan blive en konsekvens af coronasmitten, hvis den fortsætter, vurderer Löfven. I Sverige er der nu 93 smittede, og spredningsrisikoen blev tirsdag ændret fra 'moderat' til 'meget' høj.

I Finland er der lige nu 57 smittede. Finlands statsminister Sanna Marin og hendes regering opfordrer til, at man følger instrukserne fra det finske Institut for Helse og Velfærd.

De finske myndigheder afventer nye forskningsresultater for at vurdere, om forbud mod større samlinger skal implementeres. De forventes at ligge klar senere i dag.

3 nyheder: Italien lukker, læger råber vagt i gevær og inkubationstiden er spot on

Tirsdag den 9. marts 2020

(1) Fra tirsdag morgen er større forsamlinger i hele Italien forbudt. Alle skoler og universiteter i hele landet holdes forsat lukket frem til 3. april.

Og den italienske premierminister, Giuseppe Conte, beder landets borgere om kun at bevæge sig udenfor, hvis det er strengt nødvendigt.

(2) Italienske læger advarer andre EU-lande via European Society of Intensive Care Medicine med følgende besked: "Vi ser en høj andel af smittede, som bliver indlagt på intensivafdelinger - ca. 10 procent."

Det, som de italienske læger frygter, er, at intensivafdelingerne bliver SÅ fyldte, at der hverken er udstyr, ressourcer eller plads til alle. Dette synes endnu ikke at være et problem i Norden endnu.

(3) Inkubationstiden - dvs. tiden fra, at man smittes til, man viser symptomer - er nu fastsat til at være 5,1 dage. Det fremgår af en rapport udgivet i tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

5,1 dage er gennemsnittet for inkubationstiden hos 181 patienter. Flere smittede oplever derfor både kortere og længere inkubationstid. Rapporten konkluderer derfor også, at 14 dages karantæne ved potentielle smitte-situationer er passende.

© Johns Hopkins CSSE

Dødeligheden stiger, og mænd er (måske) mere udsatte

mandag den 10. marts 2020

WHO's generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus sagde i sidste uge, at 3,4 procent af alle corona-smittede er døde.

Coronavirus er ved flere lejligheder blevet sammenlignet med influenza. Men dødeligheden - på globalt plan - ved coronavirus overstiger nu influenza. Men influenza koster proportionelt set stadig flere liv i Norden - end coronavirussen gør.

Derudover viser det sig, at mænd kan være mere udsatte for at blive smittet med coronavirus end kvinder. WHO har tidligere meddelt, at 51 procent af de smittede var mænd, mens resten var kvinder.

Men en ny undersøgelse foretaget den 29 jan. i Wuhan i Kina finder en langt større ubalance i smitte-forholdene. Heraf fremgår det nemlig, at 58 procent ud af 1099 COVID-19-patienter var mænd, mens resten var kvinder.

John Hopkins University tracker løbende corona-spredningen i hele verden. Lige nu er der omkring 112.000 smittede, 4000 døde - og 63.000 som er helbredt.

Ny rapport: Få børn bliver smittet med coronavirus

Torsdag den 5. marts 2020

En ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen WHO slår fast, at børn kun i mindre grad smittes af den nye coronavirus. Konklusionen kommer efter undersøgelser af smittede i Kina, hvor kun 2,4 procent af de registrerede smittede er under 18 år.

Ifølge den nye rapport er det også kun 20 procent, der oplever et alvorligt sygdomsforløb og så er der intet, der peger på, at gravide kvinder skulle have en øget risiko for at få sygdommen.

Coronavirus muterer to gange per måned

Onsdag den 4. marts 2020

Ifølge det amerikanske forskningsinstitut Bedford Lab muterer den nye coronavirus i gennemsnit to gange per måned. Mutationerne er dog ret simple og har endnu ikke stor betydning for virussens egenskaber.

Undersøgelser af de forskellige virusvarianter viser, at de alle udspringer fra en fælles 'stamfader' fra slut november til start december.

Det Norske Institut for Folkesund fraråder rejser til flere lande

Tirsdag den 3. marts 2020

Det Norske Institut for Folkesundhed fraråder nu nordmænd at rejse til Iran, Sydkorea og de italienske regioner Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto.

Det norske udenrigsministerium og Det Norske Insititut for Folkesundhed har siden midten af februar frarådet alle rejser til den kinesiske Hubei-provins.

Der er på nuværende tidspunkt 33 bekræftede smittetilfælde i Norge og flere hundrede er sat i hjemmekarantæne.

Det danske udenrigsministerium fraråder unødvendige rejser til norditalien

Mandag den 2. marts 2020

Det danske udenrigsministerium har opdateret deres rejsevejledning og fraråder nu alle unødvendige rejser til de norditalienske regioner Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto.

De fire regioner har oplevet en stor stigning i antallet af smittede, og derfor er risikoen, ifølge udenrigsministeriet, så alvorlig, at der skal være særlig grund til at besøge områderne.

Det er op til den enkelte, at vurdere om en rejse er nødvendig eller ej.

coronavirus

TEMA: Alt du skal vide om coronavirus

Hvordan bliver coronavirussen en ægte dræber? Hvorfor tager det så lang tid at udvikle en vaccine mod virussen? Og hvordan er dødeligheden egentlig fordelt på forskellige aldersgrupper?

Vi har samlet alle vores store baggrundsartikler om coronavirus, så du kan få svar på alle dine spørgsmål om den nye virus.

Klik her, og besøg vores tema om coronavirus.

Kort om den nye coronavirus

Koronavirus - mennesker med masker på
© Shutterstock

Den nye coronavirus har i flere måneder gået under navnene 2019-nCoV og Wuhan coronavirus.

På et pressemøde den 11. februar 2020 navngav Verdenssundshedsorganisationen (WHO) dog officielt den nye coronavirus og den sygdom, den forårsager.

Virussen har fået navnet SARS-CoV-2, en forkortelse af Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2, mens sygdommen nu kaldes COVID-19.

 • Hvad er det for en virus?

  SARS-CoV-2 er en såkaldt coronavirus. Det er en virustype, der står bag de fleste af vinterens forkølelser, og som generelt er i den harmløse ende. I sjældne tilfælde kan en coronavirus dog mutere og smitte fra dyr til mennesker, og her kan de blive farlige.

  Sygdommene SARS og MERS er også coronavirusser.

 • Hvordan er den opstået?

  Den nye coronavirus menes at være opstået på et dyremarked i den kinesiske millionby Wuhan. Her har et dyr formentlig båret på virussen og smittet et af de mange mennesker, der har været i tæt kontakt med det.

  Det er endnu ikke endeligt påvist, hvilket dyr der står bag den første smitte, men slanger, flagermus og skældyr har i den sidste tid været i søgelyset.

 • Hvordan smitter den?

  Virussen smitter mellem mennesker, og forskere mener, at virussen primært overføres gennem dråber, når en syg person hoster eller nyser. Smitte kan dog også ske gennem afføring.

  Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO giver en person med coronavirus smitten videre til 2-2,5 mennesker.

 • Hvor mange er smittede?

  Siden de første rapporter om virussen i december 2019 er antallet af smittede steget til mange tusinder. I starten af udbruddet var der flest smittede i Kina, men nu befinder langt de fleste smittede sig udenfor de kinesiske grænser.

  Du kan følge med i smitteudviklingen her.

 • Hvad er symptomerne?

  Virussen kan give symptomer som hoste, udtalt træthed, feber og vejrtrækningsproblemer. I svære tilfælde kan sygdommen også udvikle sig til lungebetændelse og organsvigt.

 • Hvilken behandling tilbydes?

  Hvis symptomerne er begrænset til hoste, feber og træthed, behandles virussen som en normal forkølelse. Hvis den smittede får lungebetændelse, kan det være nødvendigt med hospitalsindlæggelse.

  Den lungebetændelse, som virussen kan forårsage, er nemlig viral og ikke bakteriel. Derfor virker antibiotika ikke.

  Behandlingen vil da være at understøtte den smittedes lungefunktion og give godt med væske.

 • Hvor mange er døde?

  På nuværende tidspunkt har 2.093.001 mistet livet som følge af den nye coronavirus. Dødeligheden anslås til at være omkring to procent, hvilket er i den lavere ende. SARS har fx en dødelighed på 10 procent.

  De fleste mennesker, der er døde af sygdommen, har været ældre eller haft et svækket immunforsvar.

  Du kan følge med i smitteudviklingen og dødeligheden her.

Læs også:

Sygdomme

Nyt våben kan redde os fra corona-mutationer

4 minutter
Epidemier i historien
Sygdomme

De 10 værste epidemier i historien

9 minutter
Gule coronaviruspartikler bryder ud af en menneskecelle
Sygdomme

5 ting du skal vide om den engelske coronavariant

6 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul