Hvor mange børn smittes med coronavirus?
Små børn bliver ofte smittet med fx influenza og forkølelser, men når det kommer til coronavirus, står de kun for en mindre del af det samlede smitteantal.
Sådan tegnede virkeligheden sig tidligt i pandemien.
Men så gjorde delta-varianten af SARS-CoV-2 sit indtog.
Delta-varianten dominerer blandt børn og unge
I England, hvor delta-varianten hærger, dominerer aldersgruppen 2-24 år statistikken, hvor 1,8-2,8 procent af årgangene bliver smittet. For dem over 70 er tallet 0,6.

Andelen af indlagte og døde er stadig toppet af de ældre, men i smittetallene fylder børn og unge mere.
Opgørelser fra USA, der også oplever en ny smittebølge med delta-varianten, viser at de yngre generationer bliver ramt i så høj grad, at medier nu kalder sundhedskrisen de unges pandemi.
Statistikkerne viste, at 1,4 ud af 100.000 børn og unge op til 17 år i midt-august 2021 var indlagt med COVID-19.
Tallet svarer til indlæggelsestallene for samme befolkningsgruppe i januar 2021, på trods af at smittebølgen i USA dengang var mere omfattende.
To overordnede faktorer driver det ændrede mønster:
- Delta-varianten er dobbelt så smitsom som andre varianter
- Børn og unge er den sidste befolkningsgruppe, der bliver vaccineret.
Stigningen viser sig ved, at en højere andel af alle indlagte med COVID-19 modsat tidligere er børn. Den forskubbede statistik skal dog ses i lyset af færre indlæggelser i de andre befolkningsgrupper.
Frygten blandt forskere er, at delta-varianten forværrer sygdomsforløbet for børn, men umiddelbart lader det ikke til at være tilfældet.
I USA, hvor delta-varianten er den mest udbredte variant ender 23 procent af de indlagte børn på intensiv. Før var tallet 27 procent.
Børns symptomer på coronavirus
Meget tyder heldigvis stadig på, at børn under 18 år ofte oplever milde symptomer, hvis de bliver smittet med coronavirus.
Her er nogle af de mest almindelige symptomer på coronavirus hos børn:
- Tør hoste
- Feber
- Almen utilpashed - ofte vil børnene blive trætte, slappe og miste lysten til at lege
- Ondt i halsen
- Forkølelse
- Diarré
Delta-varianten giver andre symptomer
Med delta-varianten får børn tilsyneladende i lidt flere tilfælde hoste og feber og sjældnere forkølelse, diarré og udslæt.
Ofte vil børnene ikke have alle symptomer på én gang.
I en tidligere kinesisk undersøgelse af 2143 corona-smittede børn (0-18 år) havde omkring halvdelen milde symptomer som feber, hoste og træthed, mens 39 procent havde moderate symptomer som fx lungebetændelse.
Fire procent havde slet ingen symptomer, men forskning viser, at det ikke betyder, de ikke smitter.
Nogle forskere vurderer, at børn oftere får symptomer, men vurderingen er endnu ikke underbygget af videnskabelige artikler endnu
Undersøgelser viser dog, at kun 4,4 procent af smittede børn får senfølger, sammenlignet med ca. hver tredje i den voksne befolkning.
De yngste – 0-29-årige – slipper også hurtigst for senfølgerne.
Ifølge forskere har delta-varianten umiddelbart ikke ændret ved symptomernes varighed hos børn.
Børn og corona-vacciner
Årsagerne til, at børn endnu ikke har fået tilbudt corona-vacciner, er en ekstra agtpågivenhed overfor bivirkninger, og at de yngste hidtil har haft få symptomer og de letteste sygdomsforløb.
Men udviklingen den seneste tid har medført, at børn og unge er de næste i vaccinekøen.
I visse lande bliver de 12- til 18-årige allerede tilbudt vaccine, og ifølge forskningsresultaterne er vaccinerne sikre.
Vaccineproducenterne Moderna og Pfizer har begge siden marts afprøvet corona-vacciner på børn ned til seks måneder. Resultaterne forventes at være klar i løbet af 2021.
Corona-vacciner beskytter børn og unge
I USA er ti gange så mange uvaccinerede 12-17-årige indlagt med COVID-19 end vaccinerede i samme aldersgruppe.
Derfor opfordrer myndighederne kraftigt til, at forældre lader deres børn vaccinere.

For skolebørn, der ikke har fået en corona-vaccine, er mundbind, afstand og afskærmning eneste værn mod COVID-19.
De seneste opgørelser fra USA viser også, at smitten blandt børn er lavest i de områder, hvor der flest er vaccineret.
Uanset om vaccinen hos nogle kun dækker i begrænset grad, vil den højere vaccinetilslutning dæmpe smittespredningen i samfundet og dermed ramme færre uvaccinerede, som primært er de yngste.
Undersøgelser har vist, at risikoen for smitte eksisterer alle vegne fra børnehaver til folkeskoler, men at delta-varianten ikke øger risikoen for smitte disse steder, så længe visse restriktioner overholdes.
Smitten har tidligere primært været fra voksne til børn, men med genåbninger af skoler og daginstitutioner kan det være ved at ændre sig, så smitten i højere grad går fra barn til barn.