Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Coronavirus mondkapje

Coronavirus og børn - sådan bliver børn ramt af virussen

Små børn er normalt gode til at sprede sygdomme som fx influenza, men under corona-pandemien er billedet et andet. Der er nemlig generelt få børn i smittestatistikken, og deres symptomer er ofte milde.

shutterstock

Få småbørn smittes med coronavirus

Små børn bliver ofte smittet med fx influenza og forkølelser, men når det kommer til coronavirus, står de kun for en mindre del af det samlede smitteantal.

I Danmark udgør små børn i alderen 0-9 år, 5 procent af det samlede antal smittede (per 26. november 2020).

Det samme billede gør sig gældende i andre lande, og forskning antyder da også, at der er en forskel på smitte blandt små børn og voksne.

I en undersøgelse af 44.672 personer smittet med coronavirus udgjorde børn under 10 år fx kun omkring én procent.

Det betyder dog ikke, at børn ikke kan smittes.

En større undersøgelse viser fx, at børn kan blive smittet ligeså let som andre aldersgrupper.

Nogle forskere peger på, at den lave smitte blandt de små børn simpelthen kan skyldes, at forældre er bedre til at skærme dem for smitte, end de er til at skærme dem selv. Det er dog endnu uvist, om biologi også kan spille en rolle.

Men uanset om årsagen skal findes i adfærd, biologi, en kombination eller noget helt fjerde, udtaler Aaron Milston, epidemiolog og professor i børnesygdomme ved John Hopkins University, at mindre smitte blandt små børn er godt nyt i kampen mod coronavirus.

Hvis smitten begynder at cirkulere hos små børn, kan det nemlig øge udbruddet yderligere, da børn ikke i samme grad er gode til at følge hygiejneråd. Under en influenzaepidemi er det fx ofte børn, der bærer smitten videre til andre.

Symptomer på coronavirus hos børn

Der er meget, der tyder på, at børn under 18 år ofte oplever milde symptomer, hvis de bliver smittet med coronavirus.

Børns symptomer på coronavirus

Her er nogle af de mest almindelige symptomer på coronavirus hos børn:

  • Tør hoste
  • Feber
  • Almen utilpashed - ofte vil børnene blive trætte, slappe og miste lysten til at lege
  • Ondt i halsen
  • Forkølelse
  • Diarré

Ofte vil børnene ikke have alle symptomer på én gang.

I en kinesisk undersøgelse af 2143 corona-smittede børn (0-18 år) havde omkring halvdelen milde symptomer som feber, hoste og træthed, mens 39 procent havde moderate symptomer som fx lungebetændelse.

Fire procent havde slet ingen symptomer, men forskning viser, at det ikke betyder, de ikke smitter.

125 børn, svarende til seks procent, endte med at udvikle svære til kritiske symptomer, der krævede behandling på hospital. Til sammenligning får 20 procent af voksne på verdensplan svære til kritiske symptomer, som fx lungesvigt.

I Danmark har 6,7 procent af de smittede været indlagt, mens 1,1 procent af de smittede har mistet livet.(tallene er fra 26. november 2020).

Feber - symptom på coronavirus hos børn

Feber er et af de almindelige symptomer på coronavirus hos børn.

© Shutterstock

Spædbørn har øget risiko

Ifølge undersøgelsen har spædbørn og yngre børn en let øget risiko for at udvikle svære til kritiske symptomer.

Tallene for et alvorligt forløb fordelt på alder er:

  • Knap 11 procent for spædbørn
  • 7 procent for børn i alderen 1-5 år,
  • 4 procent for børn i alderen 6-10 år
  • 3 procent for børn fra 16 år og op

Forskere ved endnu ikke, hvorfor spædbørn og yngre børn ikke er ligeså modstandsdygtige som ældre børn. En forklaring kan dog være, at deres åndedrætssystem ikke er færdigudviklet og derfor rammes hårdere af en infektion i luftvejene.

Tallene for alvorlige symptomer blandt børn er dog stadig ret lave, og det er en stor forskel i forhold til den årlige sæsoninfluenza. Her er børn nemlig i særlig risiko for at få svære symptomer, hvis de bliver smittet.

Ungt immunforsvar kan beskytte børnene

Forskere har flere teorier om, hvorfor de fleste børn slipper let fra et møde med coronavirus. Én teori går på, at børnenes unge immunsystem beskytter dem mod en såkaldt cytokinstorm.

Når vores immunforsvar registrerer en infektion udløses nogle særlige signalproteiner kaldet cytokiner. Cytokiner hjælper med at bekæmpe infektion og kan give symptomer som fx feber og muskel-og ledsmerter, da de virker inflammationsfremmende i kroppen.

I nogle tilfælde kan immunforsvaret overreagere på infektionen og udskille store mængder af cytokiner, der kan lede til alvorlig og livstruende inflammation omkring fx lunger.

Flere dødsfald som følge af coronavirus er sket på grund af en cytokinstorm. Og jo ældre man er, des højere er risikoen for, at immunforsvaret kan løbe løbsk.

Derfor skal børn ikke vaccineres - endnu

Grunden til at børn ikke bliver vaccineret mod coronavirussen endnu skyldes to alt overvejende grunde.

Da små børn har lavere risiko for at blive smittet og et medfølgende svært forløb, har de indtil videre været nedprioriteret i forhold til at blive vaccineret.

Børn anses også for at være i en sårbar gruppe, når det gælder medikamenter, det skyldes, at der kan være særlige bivirkninger og og effektivitet hos dem.

Derfor bliver der altid taget ekstra foranstaltninger, når det kommer til at teste og godkende corona-vacciner og medicin til børn. Dertil vil risikoen for følgevirkninger af en corona-vaccine altid blive afvejet mod konsekvenserne ved at blive smittet.

Hvis nye coronamutationer udgør en større risiko for børn end hidtil, vil de derfor også blive prioriteret højere i forhold til at få en vaccine.

Pfizer-BioNTech og Moderna er dog allerde i gang med forsøg, så deres vacciner i fremtiden kan godkendes til børn.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul