Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Coronavirus mondkapje

Coronavirus - sådan bliver børn ramt af virussen

Antallet af smittede med coronavirus stiger dag for dag. Alligevel er det kun få børn, der bliver testet positive og de, der får diagnosen oplever ofte milde til moderate symptomer, der ikke kræver indlæggelse.

shutterstock

Vores forståelse af den nye coronavirus bliver bedre og bedre for hver dag. Alligevel kæmper forskere fortsat med at forstå, hvordan den nye coronavirus påvirker børn.

Få børn blive ramt af coronavirus

Indtil videre udgør børn kun en mindre del af det samlede smitteantal, og forskning antyder også, at der er en forskel på smitte blandt børn og voksne.

I en undersøgelse af 44.672 personer smittet med coronavirus udgjorde børn under 10 år kun omkring 1 procent, og en undersøgelse, der for nylig blev publiceret i tidsskriftet Nature, viste samme mønster.

Her havde forskere undersøgt 745 børn og 3.174 voksne, der inden for to uger alle havde haft kontakt med en smittet, rejst i røde risiko-områder eller haft smittetilfælde i familien.

10 børn (1,3 procent) i alderen to måneder til 15 år testede efterfølgende positive for coronavirus, mens det tal var 111 (3,5 procent) for de voksne. Det giver en forskel på hele 2,7 procentpoint, der, ifølge forskere, ikke blot kan skyldes tilfældigheder.

Resultaterne betyder dog ikke nødvendigvis, at børn er bedre rustet til at modstå smitte med den nye coronavirus.

En større undersøgelse viser fx, at børn kan blive smittet ligeså let som andre aldersgrupper.

Derudover peger nogle forskere på, at den lave smitteforekomst simpelthen kan skyldes, at forældre er bedre til at skærme deres børn for smitte, end de er til at skærme dem selv. Det er dog endnu uvist, om biologi også kan spille en rolle.

Men uanset om årsagen skal findes i adfærd, biologi, en kombination eller noget helt tredje, udtaler Aaron Milston, epidemiolog og professor i børnesygdomme ved John Hopkins University, at mindre smitte blandt børn er godt nyt i kampen mod den nye coronavirus.

Hvis smitten begynder at cirkulere hos børn, kan det nemlig øge udbruddet yderligere, da børn ikke i samme grad er gode til at følge hygiejneråd. Under en influenzaepidemi er det fx ofte børn, der bærer smitten videre til andre.

Børn får ofte milde symptomer

Der er meget, der tyder på, at børn under 18 år ofte oplever milde symptomer, hvis de bliver smittet med coronavirus. I en kinesisk undersøgelse af 2143 corona-smittede børn havde omkring halvdelen milde symptomer som feber, hoste og træthed, mens 39 procent havde moderate symptomer som fx lungebetændelse.

Fire procent havde slet ingen symptomer, men det betyder ikke, at de ikke smitter. I et nyligt publiceret case-studie havde et barn fx ingen symptomer, men udskilte alligevel større mængder virus.

125 børn, svarende til seks procent, endte med at udvikle svære til kritiske symptomer, der krævede behandling på hospital. Til sammenligning får 14 procent af voksne svære symptomer, mens seks procent får kritiske symptomer som fx lungesvigt.

Ifølge undersøgelsen har spædbørn og yngre børn en let øget risiko for at udvikle svær sygdom. Lidt under 11 procent af smittede spædbørn fik svære til kritiske symptomer, mens det tal var syv procent for børn i alderen 1-5 år, fire procent for børn i alderen 6-10 år og tre procent for børn på 16 år og op.

Forskere ved endnu ikke, hvorfor spædbørn og yngre børn ikke er ligeså modstandsdygtige som ældre børn. En forklaring kan dog være, at deres åndedrætssystem ikke er færdigudviklet og derfor rammes hårdere af en infektion i luftvejene.

Tallene for alvorlige symptomer blandt børn er dog stadig ret lave, og det er en stor forskel i forhold til den årlige sæsoninfluenza. Her er børn nemlig i særlig risiko for at få svære symptomer, hvis de bliver smittet.

Ungt immunforsvar kan beskytte børnene

Forskere har flere teorier om, hvorfor de fleste børn slipper let fra et møde med den nye coronavirus. Én teori går på, at børnenes unge immunsystem beskytter dem mod en såkaldt cytokinstorm.

Når vores immunforsvar registrerer en infektion udløses nogle særlige signalproteiner kaldet cytokiner. Cytokiner hjælper med at bekæmpe infektion og kan give symptomer som fx feber og muskel-og ledsmerter, da de virker inflammationsfremmende i kroppen.

I nogle tilfælde kan immunforsvaret overreagere på infektionen og udskille store mængder af cytokiner, der kan lede til alvorlig og livstruende inflammation omkring fx lunger.

Flere dødsfald som følge af coronavirus er sket på grund af en cytokin storm. Og jo ældre man er, des højere er risikoen for, at immunforsvaret kan løbe løbsk.

En anden teori går på, at børn - modsat voksne - endnu ikke har mødt mange coronavirusser og derfor heller ikke udviklet antistoffer imod dem.

I et interview med New Scientist fortæller Wendy Barclay, virolog ved Imperial College i London, at voksne menneskers antistoffer mod eksisterende coronavirusser kan være en ulempe over for den nye coronavirus.

De eksisterende antistoffer vil nemlig ikke fuldkommen matche den nye coronavirus, og derfor kan de, ifølge Wendy Barclay, gøre mere skade end gavn.

Læs også:

coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

88 minutter
Sygdomme

3 våben ruster os mod coronavirussens næste bølge

4 minutter
Sygdomme

Sundhedsstyrelsen anbefaler masker i busser, metro og tog

6 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul