Shutterstock
Model af et foster

CRISPR skaber gen-kaos i fostre

Genteknologien CRISPR kan blive enden på arvelige sygdomme, men en ny undersøgelse vækker bekymring om metodens sikkerhed.

Personer med arvelige sygdomme såsom Huntingtons sygdom eller Alzheimers drømmer om en fremtid, hvor deres gen-fejl ikke videreføres til næste generation.

Det genetiske klippe-klistre-værktøj CRISPR-Cas9 tilbyder det bedste bud på en mulig løsning.

Gen-saksen kan kurere HIV og blindhed – og metoden er allerede i brug. I 2020 brugte forskere ved Oregon Health and Science University for første gang CRISPR-teknologien på levende mennesker.

© Shutterstock

Kunstige fostre befrier forskerne for etiske dilemmaer

Fostrets første tre uger er særligt interessante. Forskerne mener, at arvelige sygdomme slår rod i løbet af det korte tidsrum. Nye forsøg med kunstige fostre kan bane vejen for, at CRISPR udrydder nedarvede gen-mutationer.

Siden 2015 har forskere verden over forsøgt at luge ud i eventuelle gen-fejl på overskydende æg fra fertilitetsbehandlinger.

Forskerne er ekstremt forsigtige, for de har endnu ikke det fulde overblik over, hvilke langstrakte konsekvenser det har at ændre i fostres arvemateriale. Derfor bruger de ofte kunstige fostre i deres forsøg.

Kinesisk forsker He Jiankui

He Jiankui blev idømt tre års fængsel for uetiske eksperimenter med CRISPR.

© Shutterstock

Forsker idømt fængsel for CRISPR-forsøg

En kinesisk forsker blev idømt tre års fængsel for uetiske eksperimenter med CRISPR. Senere resultater tyder dog på, at han lykkedes med sit mål: at gøre et hold tvillinger resistente over HIV.

Men en ny undersøgelse understreger, at CRISPR har et stykke vej endnu, før det er klar til at redde fremtiden fra gen-fejl.

Gen-justering udløser kromosomkaos

I den videnskabelige artikel har biologer fra Francis Crick Instituttet i London med CRISPR ændret i et gen kaldet POU5F1, der styrer fosterdannelsen.

Men næsten en fjerdedel af de gen-manipulerede fostre fik uønskede fejl, der ændrede store dele af cellernes gen-kode i kromosomerne omkring POU5F1.

I en anden undersøgelse var fremtidsudsigterne for CRISPR endnu værre. Her fik halvdelen af test-fostrene uønskede gen-ændringer efter CRISPRs klippe-klistre.

De uønskede lokale gen-fejl er ikke blevet opdaget i tidligere forsøg, fordi biologernes screeningmetoder typisk har søgt efter fejl i hele den genetiske kode.