Shutterstock
Røntgen coronavirus lunger – Dag for dag: Sådan overtager coronavirus kroppen indefra

Dag for dag: Sådan overtager coronavirus kroppen indefra

Coronavirus spreder sig som en steppebrand uden for kroppen, men er partiklerne først i lungerne, varer sygdomsudviklingen dage – og nogle gange uger. Forskere har kortlagt symptomerne dag for dag.

Godt fire ud af fem, der er smittet med coronavirus, mærker kun milde symptomer.

Det er de sidste 20 procent af de corona-smittede, der er årsagen til, at halvdelen af klodens befolkning nu er underlagt strenge restriktioner.

Ifølge tal fra Kina udvikler et forløb med coronavirus sig alvorligt for 13,8 procent af de smittede med eksempelvis lungebetændelse og åndenød, mens 4,7 procent bliver kritisk ramt og er i fare for organsvigt og død.

Forløb for corona-patienter dag for dag

Modsat fx en influenza udvikler symptomerne sig gradvist hos corona-smittede. I en ny undersøgelse har forskere skemalagt det gennemsnitlige sygdomsforløb med coronavirus dag for dag.

Dag 1 med coronavirus

Ifølge World Health Organization får 87,9 % af de inficerede feber. 67,7 % oplever en tør hoste og 38,1 % træthed.

En lang række andre symptomer kan gøre sig gældende. Feberen er et resultat af, at kroppen frigiver signalproteiner kaldet cytokiner, som hjælper immunforsvaret i kampen mod coronavirus i kroppen.

Dag 5 med coronavirus

For størstedelen af patienterne holder symptomudviklingen op før, der er gået fem dage.

Men hvis coronavirus stadig hober sig op i lungerne, begynder de alvorligt ramte patienter – særligt dem med forudgående sundhedsproblemer – at få vejrtrækningsproblemer.

Disse er kendetegnet ved, at patienterne føler, de ikke kan trække vejret ordentligt.

Dag 7 med coronavirus

Cytokinerne hidkalde løbende hvide blodlegemer, der angriber celler, som coronavirus har inficeret. Men angrebet danner arvæv i lungernes forgreninger og besværliggør transporten af ilt til blodet.

Efter syv dage bliver patienter med svære symptomer indlagt.

Dag 8 med coronavirus

Coronavirus danner også betændelse, så væsker bygger sig op i lungerne og yderligere blokerer for ilt til blodet. Efter typisk otte dage med coronavirus indtræffer de første tegn på akut lungesvigt, der kan være dødelig.

Dag 10 med coronavirus

Hvis patienternes tilstand forværres efter tegn på organsvigt, bliver de efter typisk 10 dage indlagt på en intensivafdeling. Symptomerne i denne fase omfatter også mavesmerter og tab af appetit.

Dag 17 med coronavirus

Der går typisk 17-18 dage, før kritisk ramte corona-patienter mærker de første symptomer, til de dør af sygdommen.

Dag 22 efter coronavirus

Middeltallet for, hvor lang tid der går, fra indlagte patienter bliver syge, til de igen er udskrevet, var i foråret 22,5. I dag er corona-patienter dog mange steder indlagt i kortere tid, hvilket kan skyldes bedre behandling og forståelse af coronavirus.

Smitte med coronavirus starter før symptomer

Undersøgelsen af det typiske sygdomsforløb med coronavirus er baseret på 138 journaler fra Zhongnan Hospital i Wuhan, der har fulgt patienters udvikling fra de oplevede de første symptomer.

Gennemsnitligt er patienter dog blevet smittet fem dage før.

I den såkaldte inkubationsperiode smitter patienter allerede, og netop derfor indfører landene retningslinjer om at holde afstand og blive hjemme.