Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dag for dag: Sådan overtager coronavirus kroppen indefra

Coronavirus spreder sig som en steppebrand uden for kroppen, men er partiklerne først i lungerne, varer sygdomsudviklingen dage – og nogle gange uger. Forskere har kortlagt symptomerne dag for dag.

Shutterstock

Godt fire ud af fem mærker kun milde symptomer. Det er de sidste 20 procent af de coronavirus-smittede, der er årsagen til, at halvdelen af klodens befolkning nu er underlagt strenge udgangsregler.

Ifølge tal fra Kina udvikler sygdommen sig alvorligt for 13,8 procent af de smittede med eksempelvis lungebetændelse og åndenød, mens 4,7 procent bliver kritisk ramt og er i fare for organsvigt og død.

© Shutterstock

Udviklingen for COVID-19-patienter dag for dag

Modsat fx en influenza udvikler symptomerne sig gradvist hos coronavirus-smittede. I en ny undersøgelse har forskere skemalagt det gennemsnitlige sygdomsforløb dag for dag.

 • Dag 1

  Ifølge World Health Organization får 87,9 % af de inficerede feber. 67,7 % oplever en tør hoste og 38,1 % træthed. En lang række andre symptomer kan gøre sig gældende. Feberen er et resultat af, at kroppen frigiver signalproteiner kaldet cytokiner, som hjælper immunforsvaret i kampen mod virus i kroppen.

 • Dag 5

  For størstedelen af patienterne holder symptomudviklingen op før, der er gået fem dage. Men hvis viruspartiklerne stadig hober sig op i lungerne, begynder de alvorligt ramte patienter – særligt dem med forudgående sundhedsproblemer – at få vejrtrækningsproblemer. Disse er kendetegnet ved, at patienterne føler, de ikke kan trække vejret ordentligt.

 • Dag 7

  Cytokinerne hidkalde løbende hvide blodlegemer, der angriber celler, som viruspartiklerne har inficeret. Men angrebet danner arvæv i lungernes forgreninger og besværliggør transporten af ilt til blodet. Efter syv dage bliver patienter med svære symptomer indlagt.

 • Dag 8

  Viruspartiklerne danner også betændelse, så væsker bygger sig op i lungerne og yderligere blokerer for ilt til blodet. Efter typisk otte dage indtræffer de første tegn på akut lungesvigt, der kan være dødelig.

 • Dag 10

  Hvis patienternes tilstand forværres efter tegn på organsvigt, bliver de efter typisk 10 dage indlagt på en intensivafdeling. Symptomerne i denne fase omfatter også mavesmerter og tab af appetit.

 • Dag 17

  Der går typisk 17-18 dage, før kritisk ramte patienter mærker de første symptomer, til de dør af sygdommen.

 • Dag 22

  Middeltallet for, hvor lang tid der går, fra indlagte patienter bliver syge, til de igen er udskrevet, er 22,5, men det varierer kraftigt. Én rapport sætter middeltallet til 27.

Smitten starter før symptomer

Undersøgelsen af det typiske sygdomsforløb er baseret på 138 journaler fra Zhongnan Hospital i Wuhan, der har fulgt patienters udvikling fra de oplevede de første symptomer. Gennemsnitligt er patienter dog blevet smittet fem dage før.

I den såkaldte inkubationsperiode smitter patienter allerede, og netop derfor indfører landene retningslinjer om at holde afstand og blive hjemme.

Læs også:

Superspreder coronavirus
Sygdomme

Forskere: En stoppet næse kan gøre dig til superspreder

7 minutter
Kvinde bliver stukket med vaccine i armen
Sygdomme

Nej tak til coronavaccine? Her er læsernes holdning

6 minutter
coronavirus
Sygdomme

Billig coronavaccine beskytter op mod 90% af de testede

123 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul