Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Delta-variant

Delta-variant øger risikoen for et svært corona-forløb

En ny corona-variant ruller ind over Danmark. Den er mere smitsom. Den er mere modstandsdygtig over for vacciner. Og den fordobler risikoen for indlæggelse.

Shutterstock

Delta-variant bliver dominerende i Danmark

Smitte med en ny corona-variant - kaldt delta-variant eller den indiske variant - er i fremmarch.

Indtil videre er delta-varianten registreret i 111 lande, herunder i Storbritannien og USA, der i øjeblikket oplever øget smitte pga. delta-varianten.

Herhjemme er varianten også i vækst.

I den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut var der opsporet 1106 tilfælde af delta-varianten. Det er en stigning på 208 siden den forrige opgørelse.

Eksperter er da heller ikke i tvivl om, at delta-varianten bliver dominerende her i Danmark - og det vækker bekymring.

Ifølge foreløbige vurderinger er delta-varianten nemlig 50-64 procent mere smitsom end den britiske variant - også kaldt alpha-varianten. Og den britiske variant er i sig selv 50 procent mere smitsom end den variant, der ramte os i marts 2020.

Dertil viser undersøgelser, at delta-varianten også har andre foruroligende egenskaber.

Person på indlagt med coronavirus
© Shutterstock

Fakta om delta-varianten

 • Navne: Delta-variant, den indiske variant eller B.1.617.2.
 • Oprindelse: Varianten kommer fra Indien, og den begyndte at sprede sig i begyndelsen af marts 2021.
 • Udbredelse: Indtil videre 80 lande
 • Smitsomhed: 50-64 procent mere smitsom end den britiske variant.
 • Andre kendetegn: Mere modstandsdygtig over for vacciner og har et andet symptombillede end tidligere set.

Delta-variant kan give et sværere corona-forløb

En undersøgelse publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet peger også på, at delta-varianten øger risikoen for, at den smittede skal indlægges. I Skotland, hvor delta-varianten er dominerende, har forskere analyseret data fra 5,4 millioner mennesker, og resultaterne viser, at den nye variant fordobler risikoen for at blive indlagt.

Rapporter fra hospitaler rundt om i verden peger i samme retning.

I den kinesiske storby Guangzhou, hvor delta-varianten også er i stigning, melder læger fx om, at op mod 12 procent af de smittede bliver alvorligt syge inden for tre-fire dage. Tidligere lå tallet generelt på omkring de to-tre procent.

Lægerne beretter også, at mængden af virus i de smittedes kroppe stiger hurtigere end ved smitte med andre varianter. Den falder også langsommere.

Der er i øjeblikket flere undersøgelser undervejs for præcist at afdække delta-variantens sygdomsbillede.

Delta-variant har andre symptomer

Britiske patienter indrapporterer også om andre symptomer ved smitte med delta-varianten.

De mest almindelige symptomer på coronavirus har længe været:

 • Feber
 • Tør hoste
 • Træthed
 • Nedsat eller tab af smags- og lugtesansen

De mest almindelige symptomer ved den nye delta-variant ser ud til at være:

 • Feber
 • Sygdomsfølelse
 • Muskelømhed
 • Løbende næse
 • Hovedpine
 • Ondt i halsen

Det er især løbende næse, der vækker undren, da det ikke tidligere har været forbundet med covid-19.

Symptomerne på delta-varianten betyder også, at smitte kan virke som en slem sæsonforkølelse blandt de, der får et mildere forløb.

Læger opfordrer derfor til at blive testet, hvis man oplever forkølelsessymptomer.

Sådan muterer coronavirus

Et genetisk skred er kendetegnet ved små naturlige mutationer i virussen, der over tid udvikler sig til en ny variation og forvirrer immunforsvaret. Det genetisk skred er fx årsagen til, at mange mennesker oplever at få influenza flere gange på én sæson.

Delta-variant er mere modstandsdygtig over for vacciner

Delta-variantens indtog i Storbritannien har betydet, at landet har udskudt genåbningsplanerne, og det skyldtes til dels, at varianten ser ud til at kunne smitte de personer, der kun har fået den første af vaccinens to doser.

Her er de foreløbige undersøgelser af vaccinernes effekt mod delta-varianten.

Pfizer/BioNTech-vaccinen og delta-varianten

Ifølge en engelsk undersøgelse fra maj yder Pfizer/BioNTech-vaccinen 33 procents beskyttelse mod delta-varianten tre uger efter første stik. Det tal var 50 procent ved smitte med den britiske variant.

To uger efter andet stik giver Pfizer/BioNTech-vaccinen dog markant øget beskyttelse mod delta-varianten. Det viser en endnu ikke fagfællebedømt analyse.

Nye tal fra Israel, hvor store dele af befolkningen er vaccineret med Pfizer/BioNTech-vaccinen, peger også på, at vaccinen har nedsat effekt mod varianten. Her er effektiviteten efter to stik anslået til at være 64 procent.

Det betyder, at vaccinen ikke fuldstændig blokerer for sygdommen, men alt tyder på, at den stadig yder beskyttelse mod svær sygdom, indlæggelse og død.

De israelske tal kommer med de forbehold, at data kun er indsamlet over en kort periode, og at resultaterne er ikke lagt frem, så andre sundhedsmyndigheder kan se dem.

En mindre canadisk undersøgelse, der endnu ikke er fagfællebedømt, tegner et lidt mere positivt billede af Pfizer/BioNTech-vaccinens beskyttelse mod delta-varianten. Her viser resultaterne, at beskyttelsen efter et stik er 57 procent og 87 procent efter andet stik.

Moderna-vaccinen og delta-varianten

Ifølge medicinalvirksomheden Moderna beskytter deres vaccine også mod delta-varianten. Den konklusion kommer efter, at Moderna har undersøgt blodet fra vaccinerede personer og kun observeret en 'let nedgang i neutraliserende egenskaber'.

Modernas undersøgelse venter på at blive fagfællebedømt.

AstraZeneca-vaccinen og delta-varianten

Den engelske undersøgelse, der viste, at Pfizer/BioNTech-vaccinen havde nedsat beskyttelse ved både første og andet stik, så også på AstraZeneca-vaccinen, som mange englændere har fået.

Her viste resultaterne, at AstraZeneca-vaccinen - ligesom Pfizer/BioNTech-vaccinen - giver en beskyttelse på 33 procents mod delta-varianten tre uger efter første stik. To uger efter andet stik var beskyttelsen øget, dog ikke i samme grad som ved Pfizer/BioNTech-vaccinen.

Johnson & Johnson-vaccinen og delta-varianten

Ligesom Moderna har Johnson & Johnson testet deres vaccines effektivitet over for delta-varianten, og ifølge deres resultater, som endnu ikke er fagfællebedømt, giver vaccinen en god beskyttelse.

De skriver endda, at de ser et immunsvar, der er bedre end det, de observerede ved den sydafrikanske variant.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul