Den biologiske forklaring på vampyrisme

Folk der lider af hudsygdommen porfyri får nogle af de samme symptomer som sagnvæsenet vampyren, når de udsættes for sollys. Nu har forskere fundet forklaringen på sygdommen, som giver mulighed for at finde en effektiv behandling.

Folk der lider af hudsygdommen Porfyri kan få sår og blister på huden, hvis de udsættes for sollys.

© Shutterstock

Myter om vampyrer kan spores helt tilbage til oldtidens Grækenland og Mesopotamien, og senest har fortællingerne Twilight, True Blood og Vampire Diaries opnået enorm popularitet særligt blandt det yngre kvindelige publikum.

Trods fascinationen er de fleste er enige om, at det er dér, vampyrer hører hjemme – i film og bøger. Men som mange fantastiske historier er der ofte en smule sandhed i dem.

En mystisk hudlidelse

En af de ting, der kæder virkelighed og vampyrer sammen, er hudsygdommen porfyri.

Mennesker der lider af denne hudlidelse er ekstremt overfølsomme overfor solens stråler.

De oplever svie, kløe og brændende fornemmelser på huden efter at have været udsat for sollys og kan få blister og sår.

Oftest kan de slet ikke færdes i sollys, og må ligesom vampyrer gå ud efter solnedgang.

Den manglende sol gør dem blege, og hvis huden gentagende gange bliver udsat for sol, kan det resultere i ardannelse.

Gennembrud i forskning

Symptomerne opstår, fordi solens stråler påvirker de høje mængder cirkulerende porfyriner, som stammer fra leveren og som akkumuleres i huden.

I et nyt studie har forskere fundet den genetiske mutation, der er årsag til porfyri-sygdommen Erytropoietisk protoporfyri (EPP), som er en af de mest udbredte.

Den nye opdagelse giver bedre muligheder for at finde en behandling af den invaliderende lidelse, som man pt. ikke har nogle effektive behandlinger til.