Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Derfor virker sæbe SÅ godt mod coronavirus

Håndspritten blev hamstret. Butikker måtte melde udsolgt, og virksomheder, der aldrig før havde produceret håndsprit, begyndte på det. Mutters alene stod håndsæben tilbage. Og den virker perfekt.

NIAID

Vi kender den efterhånden. Dens konturer kan ligne en appelsin med nelliker, en sol eller en havmine fra 2. verdenskrig.

Virussens særegne strittende pigge - de såkaldte spike-proteiner - er nøglen til dens høje "succesrate" med hensyn til at smitte mennesker. Men det er også heromkring, hvor SARS-Cov-2's akilleshæl skal findes.

Eftersom gel med høje alkoholprocenter er blevet revet ned fra hylderne, tror du måske, at håndsprit er den nye coronavirus' absolutte banemand. Men der tager du fejl.

Hvis der er én ting, der får den nye coronavirus til at falde sammen som et korthus, er det helt normal håndsæbe.

Sæbe opløser beskyttende fedtmembran

SARS-CoV-2, den virus, der forårsager COVID-19, er her isoleret fra en patient i USA. Viruspartiklens sorte ring er fedtmembranen (sort pil). Der er også her, man finder virussens ikoniske pigge eller "fangearme" - de såkaldte spike-proteiner. Virussens RNA eller arvemateriale (rød pil) gør virussen i stand til at formere sig i kroppens celler.

© NIAID-RML

Sæbemolekylet er formet som en haletudse, og det er i en tilstand af evig forvirring. Dets hoved er hydrofilt, og halen er hydrofob. Det betyder, at sæbemolekylet både er vandafvisende og vandelskende - altså opløseligt i vand.

Fordi sæbemolekylet vil to ting på én gang, kommer der skum, når du vasker dine hænder. Og det er her magien sker, hvis du tilfældigvis har samlet nogle SARS-Cov-2-partikler op på din vej.

Du tænder for vandhanen, gnider sæbe rundt på hænderne og stikker poterne ind under det rindende, varme vand.

Sæbemolekylets "vandelskende" hoved tiltrækkes af vandmolekylet på grund af dets polære kovalente bindinger. Med andre ord: Det vil opløses. I mellemtiden har den "vandafskyende" hale fundet en anden partner: coronavirussens fedtmembran.

Og halen har - som en nål der trykkes ind i en ballon - boret sig godt ind i viruspartiklen. Men nålen sidder fast. Og det forvirrede sæbemolekyle, der også er tiltrukket af vand, flår og river så meget i viruspartiklen, at den til sidst bliver opløst og går til grunde.

Til sidst er der kun fragmenter af døde viruspartikler, som skylles ud med det rindende vand.

Kom godt rundt i håndens krinkelkroge

Det er ikke kun sæbens fortrinlige evne til at udradere den nye coronavirus, der er en videnskab.

Det er for nogen også en videnskab at vaske hænderne ordentligt. Men fat mod. En håndvask med sort maling demonstrerer her, hvordan det skal gøres, så du aldrig forsømmer en kvadratmillimeter igen.

Læs også:

coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

43 minutter
Sygdomme

Nu smadrer vaccinerne corona: Vaccine stopper både sygdommen og smitten

4 minutter
Coronavirus mondkapje
Sygdomme

Overraskende opdagelse: Børn kan danne antistoffer uden at være corona-smittet

8 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul