De tyske, italienske og spanske læger bag undersøgelsen tog blodprøver fra 1610 alvorligt syge patienter med COVID-19, der fik hjælp til at trække vejret. Fra blodprøverne udtrak de dna, som de nærstuderede udvalgte dele af.
Lægerne var på udkig efter variationer i dna-koden hos patienterne, der ikke fandtes i en kontrolgruppe af raske personer. Gennemgangen udpegede to steder, såkaldte loci, hvor dna’et var anderledes.
I det ene locus sidder et gen, der styrer produktionen af et protein, som afgør blodtype. Samtidig kunne forskerne se, at blodtypen A øgede risikoen for at ende i behandling med fx iltmaske eller respirator med 50 procent – et resultat som kinesiske forskere også tidligere har fremlagt.
Undersøgelsen forklarer ikke sammenhængen mellem blodtype og sygdommens sværhedsgrad, men virkningen kan skyldes et gen, som ligger tæt op ad blodtypegenet og styrer immunrespons, spekulerer forskerne.
Dna-test skal afgøre COVID-19-behandling
Det andet sted, som skiller sig ud hos COVID-19-patienterne, er forbundet med seks forskellige gener, som teoretisk set kan medvirke til at forværre sygdommen. Ét gen danner fx et molekyle, som advarer immunforsvaret. Et andet koder for et protein, som interagerer med den receptor, som coronaviruspartikler bruger til at bryde ind i celler.
Forskerne i samarbejdet håber, at deres undersøgelser på sigt kan afsløre hvilke gener, som en fremtidig behandling skal rettes mod.
Samtidig skal viden om COVID-19-patienters gener bane vejen for dna-tests, der i en tidlig fase kan afgøre hvem, som får behov for den mest omfattende behandling.