






Sikkert smugkig – laboratorium er underlagt højeste sikkerhed
I Berlin findes et såkaldt biosikkerhedslevel-4-laboratorium, Robert Koch-instituttet, der er sikret efter de skrappeste protokoller for laboratorier. Her går forskerne ind i en sluse, hvor dragterne bliver testet for utætheder, inden dagens arbejde.
Tryk på – dragter har hver sin luftslange
Laboratoriet har sin egen luft-, strøm- og vandforsyning, som er særligt sikret mod strømafbrydelser og tekniske fejl. Et undertryk i laboratoriet er med til at sikre, at luften ikke kan undslippe, hvis der kommer en lækage.
Kølige prøver – virus hviler i særlig frosttank
Virus bliver opbevaret i en kryotank, der indeholder flydende kvælstof og har en temperatur på minus 160 grader. Ved så lave temperaturer kan enzymer eller kemiske processer ikke ødelægge virusprøverne, inden forskerne skal bruge dem.
Knivskarp kontrol – farligt arbejde bliver overvåget af kolleger
Ved opgaver med skalpeller eller sprøjter, der kan føre til infektioner, skal en kollega overvåge arbejdet. Affald og defekt udstyr kommer i en autoklave – en slags ovn, hvor damp og tryk destruerer virus, der måtte klæbe til overfladerne.
Close up – dræbervirus kommer under mikroskop
Forskerne undersøger blandt andet ebolavirus (her i et farvelagt mikroskopbillede). De søger bl.a. svar på, hvordan sygdommen bliver overført, hvem værtsdyrene er, og hvor lang tid virussen kan overleve på en neutral overflade.
Virus på skærmen – tre lags handsker giver ekstra sikkerhed
De virusinficerede celler bliver sat under et mikroskop og vist på en skærm, når forskerne skal undersøge dem. Tastaturerne på computerne er i kæmpestørrelse, så forskerne selv med tre lag handsker kan indtaste data.
Kemisk brusebad – vand og desinficerende stoffer renser dragter
Inden forskerne forlader laboratoriet, skal de i et seks minutters kemisk bad. På den måde bliver eventuel virus på dragterne dræbt. Spildevandet bliver bagefter opvarmet og steriliseret – ligesom alt andet spildevand fra laboratoriet.