Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dødens laboratorium

Iklædt trykdragter og handsker i tre lag bliver mikrobiologer klogere på ebola og andre virus. Kravene til medarbejderne er skrappe, for fejl kan være fatale.

Schnartendorff/RKI

Sikkert smugkig – laboratorium er underlagt højeste sikkerhed

I Berlin findes et såkaldt biosikkerhedslevel-4-laboratorium, Robert Koch-instituttet, der er sikret efter de skrappeste protokoller for laboratorier. Her går forskerne ind i en sluse, hvor dragterne bliver testet for utætheder, inden dagens arbejde.

Schnartendorff/RKI

Tryk på – dragter har hver sin luftslange

Laboratoriet har sin egen luft-, strøm- og vandforsyning, som er særligt sikret mod strømafbrydelser og tekniske fejl. Et undertryk i laboratoriet er med til at sikre, at luften ikke kan undslippe, hvis der kommer en lækage.

Schnartendorff/RKI

Kølige prøver – virus hviler i særlig frosttank

Virus bliver opbevaret i en kryotank, der indeholder flydende kvælstof og har en temperatur på minus 160 grader. Ved så lave temperaturer kan enzymer eller kemiske processer ikke ødelægge virusprøverne, inden forskerne skal bruge dem.

Schnartendorff/RKI

Knivskarp kontrol – farligt arbejde bliver overvåget af kolleger

Ved opgaver med skalpeller eller sprøjter, der kan føre til infektioner, skal en kollega overvåge arbejdet. Affald og defekt udstyr kommer i en autoklave – en slags ovn, hvor damp og tryk destruerer virus, der måtte klæbe til overfladerne.

Schnartendorff/RKI

Close up – dræbervirus kommer under mikroskop

Forskerne undersøger blandt andet ebolavirus (her i et farvelagt mikroskopbillede). De søger bl.a. svar på, hvordan sygdommen bliver overført, hvem værtsdyrene er, og hvor lang tid virussen kan overleve på en neutral overflade.

Cynthia Goldsmith/CDC

Virus på skærmen – tre lags handsker giver ekstra sikkerhed

De virusinficerede celler bliver sat under et mikroskop og vist på en skærm, når forskerne skal undersøge dem. Tastaturerne på computerne er i kæmpestørrelse, så forskerne selv med tre lag handsker kan indtaste data.

Schnartendorff/RKI

Kemisk brusebad – vand og desinficerende stoffer renser dragter

Inden forskerne forlader laboratoriet, skal de i et seks minutters kemisk bad. På den måde bliver eventuel virus på dragterne dræbt. Spildevandet bliver bagefter opvarmet og steriliseret – ligesom alt andet spildevand fra laboratoriet.

RKI

Læs også:

Alzheimer

Forskere: Særlige tankemønstre øger din risiko for alzheimer

2 minutter
Sygdomme

Virus skal kurere sukkersyge

12 minutter
Meteor

Video: Meteorer eksploderer over Kina!

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul