Ebola hærger Vestafrika
Dødbringende ebola-virus skaber i øjeblikket det værste udbrud i historien. Titusinder er allerede smittede med ebola, og knap 40% er døde. Få baggrund og overblik over udbrud, smitte og virus her.

Hvad er ebola?
Ebola er et langt, trådformet virus, som inficerer immunssystemet og fører til, at patienten bløder ihjel.
Hvor farlig er ebola?
Sygdommen er meget dødelig – 37% af de smittede dør – og kroppen har svært ved at bekæmpe den, fordi ebola-virus angriber selve immunforsvarets hvide blodlegemer - de såkaldte monocytter, makrofager og dendritceller.
Ebola har gode vilkår i mange vestafrikanske lande med dårligt fungerende sundhedssystemer, mens sygdommen ikke regnes for en væsentlig trussel i lande med høj hygiejne og sundhedsstandard. Forskerne forventer ikke mange smittede udenfor Afrika.
Hvordan smitter ebola?
Ebola smitter kun via en syg persons blod, opkast eller diarre. I modsætning til fx influenza, smitter ebola ikke gennem luften. Netop de tre kropsvæsker flyder i store mængder fra ebola-patienter, og derfor er læger og sygeplejersker særligt udsatte, når de skal vaske patienterne.
Hvor kommer ebola fra?
De fleste forskere er enige om, at afrikanske flagermus er smækfyldt med ebola-virus – også selvom de ikke har symptomer på sygdommen.
Mennesker får formodentlig ebola-smitten i sig, når de jager flagermus og kommer i kontakt med dyrenes blod. Forældrene til den dreng, der var første offer for ebola i Vestafrika, var netop flagermusejægere, og de har sandsynligvis bragt et inficeret jagttrofæ til landsbyen.