Ebola hærger Vestafrika

Dødbringende ebola-virus skaber i øjeblikket det værste udbrud i historien. Titusinder er allerede smittede med ebola, og knap 40% er døde. Få baggrund og overblik over udbrud, smitte og virus her.

Ebola in Africa

Hvad er ebola?

Ebola er et langt, trådformet virus, som inficerer immunssystemet og fører til, at patienten bløder ihjel.

Hvor farlig er ebola?

Sygdommen er meget dødelig – 37% af de smittede dør – og kroppen har svært ved at bekæmpe den, fordi ebola-virus angriber selve immunforsvarets hvide blodlegemer - de såkaldte monocytter, makrofager og dendritceller.

Ebola har gode vilkår i mange vestafrikanske lande med dårligt fungerende sundhedssystemer, mens sygdommen ikke regnes for en væsentlig trussel i lande med høj hygiejne og sundhedsstandard. Forskerne forventer ikke mange smittede udenfor Afrika.

Hvordan smitter ebola?

Ebola smitter kun via en syg persons blod, opkast eller diarre. I modsætning til fx influenza, smitter ebola ikke gennem luften. Netop de tre kropsvæsker flyder i store mængder fra ebola-patienter, og derfor er læger og sygeplejersker særligt udsatte, når de skal vaske patienterne.

Hvor kommer ebola fra?

De fleste forskere er enige om, at afrikanske flagermus er smækfyldt med ebola-virus – også selvom de ikke har symptomer på sygdommen.

Mennesker får formodentlig ebola-smitten i sig, når de jager flagermus og kommer i kontakt med dyrenes blod. Forældrene til den dreng, der var første offer for ebola i Vestafrika, var netop flagermusejægere, og de har sandsynligvis bragt et inficeret jagttrofæ til landsbyen.

Afrikanske flagermus er et kæmpestort reservoir af ebola-virus. Selv hvis det nuværende udbrud er inddæmmet, kan en nyt udbrud ske nårsomhelst.

Hvornår brød sygdommen ud?

Ebola går helt tilbage til 1970'erne, men er først for alvor blusset op og blevet regional trussel i løbet af 2014.

Første store udbrud af ebola (1976):

Det første udbrud af ebola kom i 1976 i Den demokratiske Republik Congo, hvor 280 døde. Siden hærgede sygdommen med kortvarige, lokale epidemier i Centralafrika, men krævede aldrig flere ofre end i 1976.

Andet store udbrud af ebola (2013):

Udbruddet i december 2013 begynder i Guinea, og ebola kommer dermed for første gang til Vestafrika. Fordi ebola ikke tidligere har hærget denne del af Afrika, isoleres ofrene ikke, og mange smitter deres familier.

Hvilke lande er ramt af ebola?

Fra Guinea har ebola-smitten spredt sig via grænsetrafikken til nabolandene Liberia og Sierra Leone. Først i marts 2014 erklærede Guineas sundhedsministerie, at 23 mystiske dødsfald måske skyldtes ebola. Da var der gået fire måneder siden det første udbrud.

Hvad er symptomerne på ebola?

Inkubationstiden - perioden mellem smitte og sygdomssymptomer - varierer mellem 4-21 dage. Dernæst gennemgår den smittede en række faser:

  • Ebola dag 1-3: Patienten får influenzalignende symptomer som feber, muskelsmerter, ondt i halsen, hovedpine, og han føler en overvældende træthed.

  • Ebola dag 4-6: Patienten får diarre, kvalme og kaster op, blodtrykket falder og hovedpinen tager til. De inficerede celler i kroppen udsender nu enorme mængder signalstoffer, så immunsystemet nærmest går i selvsving. Angrebet udløser betændelsestilstande overalt i kroppen.

  • Ebola dag 7-10: Sygdommen påvirker hjernen og gør patienten konfus. Det bløder fra næse, mund og anus. Der opstår indre blødninger, og organerne sætter ud, så patienten går i chok. Næsten 40% af de smittede dør.

Over 11.000 mennesker er døde af ebola. Ligene er potentielle smittekilder, og sundhedspersonalet må altid bære beskyttelse.

Hvordan kan man overleve ebola?

Trods ebolas meget høje dødelighed overlever 60% et angreb. For at øge overlevelseschancerne er det vigtigt, at man hurtigst muligt modtager pleje og får væske, der kan mindske konsekvenserne af de indre blødninger.

Behandling med eksperimentelle lægemidler er også afgørende, selvom deres effektivitet endnu ikke er videnskabeligt dokumenteret.

Patientens individuelle ernærings- og sundhedstilstand spiller endelig en stor rolle for immunforsvarets evne til at bekæmpe ebola.

Findes der er en behandling mod ebola?

Der findes endnu ingen gennemtestet medicinsk behandling mod ebola, men forskerne arbejder på højtryk på en vaccine. Senest har man haft succes med at fjerne det protein, som ebola binder sig til, i gensplejsede mus og gøre dem immune overfor sygdommen.

Nøglen til at knække ebola kan også ligge i de overlevendes blod. Patienter, som har overlevet en infektion, bliver nemlig immune overfor sygdommen. Modstandskraften ligger i de antistoffer, som findes i deres blod, og ved at udskille dem, håber forskerne at kunne skabe et serum.

Hvorfor er epidemien ikke standset?

Mistro til myndighederne, overtro og rygter besværer mange steder i Afrika sundhedspersonalets arbejde. Personalet får skyld for at sprede sygdommen eller ligefrem myrde patienterne. Nogle syge opsøger heksedoktorer eller gemmer sig, fordi ebola ses som en forbandelse.

I Vestafrika mangler der desuden kvalificeret sundhedspersonale, og hospitalerne er helt afhængige af, at læger og sygeplejersker fra vestlige hjælpeorganisationer assisterer i sygdomsbekæmpelsen.

Endelig findes de få eksperimentelle behandlinger kun i ekstremt sparsomme doser og har ikke kunne fordeles i Afrika.

Bliv endnu klogere på ebola

Få kort, oversigter og informative illustrationer i vores store artikel om ebola: