Ebola in Africa

Ebola ligger på lur i tidligere smittede

Ebola dræber tre i DR Congo. Eksperter mener, smitten skyldes rester fra det store udbrud i 2018-2020.

Den dødbringende ebolavirus truer igen befolkningen i Den Demokratiske Republik Congo.

Siden starten af oktober er fem personer blevet smittet med den frygtede virus, og tre af dem er døde.

Eksperter mener, at den nye smitte skyldes rester af infektioner, der har overlevet i sæden hos tidligere inficerede mænd fra det store udbrud i 2018-20.

Ebola ligger på lur i sæd

Ebola har hærget særligt i Vestafrika ad flere omgange.

I 2014 blev næsten 29.000 inficeret med virussen, og flere end 11.000 mennesker mistede livet. I 2018-20 slog virussen for alvor til igen og dræbte næsten 2.300, mens omkring 1.000 mere blev smittede.

Siden det dødbringende udbrud i 2014, hvor har forskere holdt et vågent øje med ebola-virussen.

Den er nemlig ekstremt svær at komme helt af med, og med jævne mellemrum dukker den op igen og rammer med smitte og død.

Illustration af tråd af ebolavirus

Ebola er en såkaldt filo-virus. Den farlige familie af vira er opkaldt efter deres trådlignende form (filum er latinsk for 'tråd'). Inde i det aflange fedtlag ligger en tråd af RNA, der instruerer værtscellen i at kopiere virussen. Når virussen er trængt ind i nok celler, lammer den immunforsvaret og dræber patienten, hvis ikke sygdommen behandles.

© Shutterstock

Forskernes teori har længe været, at virussen hopper fra døde dyr - særligt flagermus ligesom corona-virussen - til mennesker, og at nye smittekæder derved opstår.

Men en DNA-undersøgelse af virus fra tolv forskellige ebola-patienter viser, at virussen tilsyneladende er i stand til at ligge i slumre-tilstand i DNAen på tidligere smittede. Forskerne peger specifikt på sæden hos mandlige smittede som et yndet sted for virussen at ligge og vente på en ny vært at inficere.

Virus dræber med indre blødninger

Ebola-blødningsfeber hedder sygdommen egentlig, som kommer fra ebola-virussen.

Det tager typisk omkring ti dage, fra virussen trænger ind i kroppen, til symptomerne begynder at vise sig.

Blødningsfeberen viser sig først som en influenza-lignende infektion med feber, muskelsmerter, hovedpine, mavesmerter og ondt i halsen.

Mere alvorligt er det dog, at sygdommen også kan give blødninger i de indre organer og store væsketab, der i sidste ende kan være dødbringende.

Vacciner forhindrer ny katastrofe

Ebola-udbruddene har haft høje dødstal - mellem 60 og hele 90 procent af de smittede.

Det skyldes i høj grad mangel på gode behandlingsmuligheder i nærområderne, og at der indtil 2019 ikke var nogen godkendt vaccine mod virussen.

Nu er der heldigvis to vacciner på markedet, som sundhedsmyndighederne hurtigt giver de smittedes kontakter. Det gør det muligt at stoppe smittekæderne, inden en katastrofe som udbruddene i 2014 og 2018-20 ruller igen.