Shutterstock
Håndsprit til hud og handsker

Er håndsprit kun til huden?

Håndsprit er tiltænkt huden, men det kan alligevel bruges med engangshandsker på – handskerne skal blot helst passe perfekt.

Håndsprit er først og fremmest til huden, men kan godt bruges til eksempelvis engangshandsker.

De almindeligste engangshandsker er fremstillet af latex eller af nitril. De to materialer er henholdsvis en naturlig og en kunstig gummiblanding.

Ingen af dem tager skade af almindelig håndsprit, så de går i stykker eller bliver gennemtrængt af virus og bakterier. Det viste en koreansk undersøgelse under ledelse af lægen Jiyoung Chang i 2017.

Alle testede handsker i undersøgelsen var intakte efter at være blevet desinficeret med almindelig håndsprit 30 gange.

Samme forskningsprojekt peger dog på, at handskerne efter omkring ti afspritninger begynder at blive sværere at rense helt.

Men allerede fra første afspritning kan engangshandsker være væsentlig sværere at desinficere end bare hænder, hvis de for eksempel er for store.

Dermed opstår der let folder, som kræver ekstra omhu.

Den aktive ingrediens i håndsprit er som oftest ethanol, en ugiftig type alkohol. Det lidt mere krasbørstige isopropanol er ligeledes en alkohol og benyttes blandt andet til at desinficere overflader med.

Isopropanol er mere skadelig end ethanol, hvis væsken indtages ved et uheld, og faktisk anbefales der netop brug af engangshandsker ved håndtering af isopropanol.