Shutterstock
Aktiv ferie på Mallorca forlænger livet

Et par ugers ferie kan forlænge dit liv

Et par uger væk fra arbejdet kan redde dit liv. Sådan lyder konklusionen i flere undersøgelser, der i årtier har gransket sammenhængen mellem hjertekarsygdomme og ferie.

Motion, varieret kost og ingen rygning nedbringer risikoen for hjertekarsygdomme.

Men en sund livsstil kan ikke opveje risikofaktoren ved at arbejde for hårdt og skippe ferien.

Efter 40 års undersøgelser kan forskere konkludere, at regelmæssige ferier og afbræk er en væsentlig del af hemmeligheden bag et langt liv.

Ferie er vigtigt trods sund livsstil

Hvordan ferier påvirker sundheden generelt set, er overordentligt svært at undersøge. Én af de mest solide undersøgelser på området udkom i 2018, efter at have fulgt 1222 midaldrende forretningsmænd fra Helsinki fra 1974-2014.

Alle forsøgspersonerne blev tjekket for risikofaktorer for hjertekarsygdomme – rygning, forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal, øget indhold af fedt i blodet, prædiabetes og overvægt – og dermed en højere risiko for tidlig død.

Forretningsmændene blev delt i en kontrolgruppe, der ikke skulle foretage sig noget, og en testgruppe, der henover fem år skulle motionere mere, ryge mindre, spise sundere og fik medicinsk behandling mod risikofaktorerne.

Da forskerne i 2014 undersøgte antallet af dødsfald blandt forsøgspersonerne, var dødsraten overraskende ens mellem de to grupper. Men forskerne kunne frem til 2004 se en markant overdødelighed blandt de personer i testgruppen, der havde afholdt tre ugers ferie om året eller mindre.

Disse forretningsfolk havde 37 procent højere risiko for at dø end de personer i samme gruppe, der tog mere end tre ugers ferie.

Undersøgelsen slår en streg under, at sunde levevaner ikke er nok til at undgå en tidlig død.

Læge holder hjerte
© Shutterstock

Sådan giver du hjertet den bedste ferie

Hold hjertet aktivt

Hvis du blot smider dig i en strandstol i ugevis, vil ferien have negative konsekvenser. Din hvilepuls vil eksempelvis stige.
Forskere anbefaler i stedet, at du på ferien foretager moderat motion, fx gennem cykling eller gåture.

Undgå varmen

I sommerens hede skal hjertet slå ekstra hurtigt og blodårerne udvider sig for at pumpe blod til huden, der forsøger at køle kroppen. Det kan være hårdt arbejde for hjertet i længere tid ad gangen på den måde at holde din kropstemperatur nede. Søg derfor regelmæssigt ind i skyggen i løbet af ferien.

Træk vejret

En ferie kan også være stressende og medvirke til at øge blodtrykket. En simpel øvelse, hvor du reducerer din vejrtrækning til seks indåndinger på 30 sekunder, har vist sig effektiv til at sænke blodtrykket midlertidigt.

Ferie og sundhed hænger sammen

Mange undersøgelser har draget den konklusion, at regelmæssige ferier gavner hjertet og forlænger livet:

  • En undersøgelse af 12.000 mænd viste, at årlige ferier sænker risikoen for at dø af hjertekarsygdomme med 32 procent.
  • Verdens længstvarende undersøgelse af hjertekarsygdomme bakker også op om, at mænd, der ikke tager ferie, har 30 procents øget risiko for at hjerteanfald. Kvinder, der kun tager ferie hver sjette år eller sjældnere, har otte gange højere risiko for hjertekarsygdomme i forhold til kvinder, der tager ferie mindst to gange om året

Forklaringen på den gavnlige effekt er sværere at udpege helt præcis, men et studie af 60 personer viste, at de, der oftere tog ferie, havde færre såkaldte metaboliske syndromer.

Fænomenet er en samlet betegnelse for risikofaktorer som overvægt og fedt i blodet.

Hver ferie reducerede ifølge studiet risikoen for metabolisk syndrom med 24 procent.