Motion, varieret kost og ingen rygning nedbringer risikoen for hjertekarsygdomme.
Men en sund livsstil kan ikke opveje risikofaktoren ved at arbejde for hårdt og skippe ferien.
Efter 40 års undersøgelser kan forskere konkludere, at regelmæssige ferier og afbræk er en væsentlig del af hemmeligheden bag et langt liv.
Ferie er vigtigt trods sund livsstil
Hvordan ferier påvirker sundheden generelt set, er overordentligt svært at undersøge. Én af de mest solide undersøgelser på området udkom i 2018, efter at have fulgt 1222 midaldrende forretningsmænd fra Helsinki fra 1974-2014.
Alle forsøgspersonerne blev tjekket for risikofaktorer for hjertekarsygdomme – rygning, forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal, øget indhold af fedt i blodet, prædiabetes og overvægt – og dermed en højere risiko for tidlig død.
Forretningsmændene blev delt i en kontrolgruppe, der ikke skulle foretage sig noget, og en testgruppe, der henover fem år skulle motionere mere, ryge mindre, spise sundere og fik medicinsk behandling mod risikofaktorerne.
Da forskerne i 2014 undersøgte antallet af dødsfald blandt forsøgspersonerne, var dødsraten overraskende ens mellem de to grupper. Men forskerne kunne frem til 2004 se en markant overdødelighed blandt de personer i testgruppen, der havde afholdt tre ugers ferie om året eller mindre.
Disse forretningsfolk havde 37 procent højere risiko for at dø end de personer i samme gruppe, der tog mere end tre ugers ferie.
Undersøgelsen slår en streg under, at sunde levevaner ikke er nok til at undgå en tidlig død.
Ferie og sundhed hænger sammen
Mange undersøgelser har draget den konklusion, at regelmæssige ferier gavner hjertet og forlænger livet:
- En undersøgelse af 12.000 mænd viste, at årlige ferier sænker risikoen for at dø af hjertekarsygdomme med 32 procent.
- Verdens længstvarende undersøgelse af hjertekarsygdomme bakker også op om, at mænd, der ikke tager ferie, har 30 procents øget risiko for at hjerteanfald. Kvinder, der kun tager ferie hver sjette år eller sjældnere, har otte gange højere risiko for hjertekarsygdomme i forhold til kvinder, der tager ferie mindst to gange om året
Forklaringen på den gavnlige effekt er sværere at udpege helt præcis, men et studie af 60 personer viste, at de, der oftere tog ferie, havde færre såkaldte metaboliske syndromer.
Fænomenet er en samlet betegnelse for risikofaktorer som overvægt og fedt i blodet.
Hver ferie reducerede ifølge studiet risikoen for metabolisk syndrom med 24 procent.