Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fjernet blindtarm giver alligevel øget risiko for Parkinsons

Blindtarmens rolle i udvikling af parkinsons syge har de seneste år peget i forskellige retninger. Den største undersøgelse til dato indikerer dog nu, at folk, der har fået fjernet blindtarmen, har forhøjet risiko for at udvikle sygdommen.

Shutterstock

Forskere har længe haft mistanke om, at parkinsons syge, som ødelægger hjernens bevægelsescentre, har sit udspring i vores fordøjelsessystem, og at blindtarmen kan spille en særlig rolle.

Men hvilken rolle, blindtarmen spiller, har der de seneste år været en del uenighed om.

Sidste efterår viste en undersøgelse fra Van Andal Institute fra Michigan, at risikoen for at udvikle Parkinsons var 20 procent lavere, hvis man i en ung alder havde fået foretaget en appendektomi, altså fjernet sin blindtarm.

Men nu peger en undersøgelse fra Case Western Reserve University and University Hospitals Cleveland Medical Center på det modsatte.

Resultater viser tredobbelt risiko

Med data fra 62 millioner amerikanere viser den nyeste undersøgelse, at 0,9 procent af dem, der havde fået fjernet blindtarmen, havde udviklet Parkinsons, mens det tal kun var 0,3 procent for dem, der ikke havde fået fjernet blindtarmen.

Det indikerer altså, at risikoen for at få Parkinsons er tre gange højere, hvis man ikke længere har sin blindtarm.

Forskerne bag undersøgelsen slår dog fast, at resultaterne ikke viser, at en fjernet blindtarm forårsager Parkinsons, men blot at der er et sammenfald mellem en fjernet blindtarm og udvikling af Parkinsons.

Sammenklumpede proteiner kan skade nerveceller

Grunden til, at blindtarmen har været central i forskning af parkinsons syge, er proteinet alfa-synuclein. Den præcise funktion af proteinet er endnu ukendt, men undersøgelser har vist, at det har en tendens til at folde sig, så det klumper sig sammen.

I denne form kan det skade nerveceller i hjernens bevægelsescentre, så resultatet bliver de rystende bevægelser, som kendetegner Parkinsons.

De sammenklumpede proteiner er fundet i hjernen hos parkinsonpatienter, og de findes også i blindtarmen hos raske mennesker.

Proteinet alfa-synuclein findes i raske blindtarme og i hjernen på parkinsonspatienter

Sammenklumpede proteiner (røde prikker) findes både i den raske blindtarm og i hjernen hos parkinsonpatienter.

Teori: Fjernet blindtarm kan frigive protein

Selvom man ikke kender sammenhængen mellem fjernet blindtarm og Parkinsons, er der en teori om, at alfa-synuclein-protein kan frigives i tarmene, når blindtarmen opereres væk, og at proteinerne herefter kan vandre op i hjernen.

I en dansk undersøgelse fra Aarhus Universitet påviste forskere for nylig denne vandring, da de sprøjtede alfa-synuclein direkte ind i tyndtarmen på mus. Inden for to måneder havde proteinet via nervesystemet vandret op i musenes hjerne, hjerte og rygmarv, og her sås de samme ødelagte strukturer som ved parkinsonpatienter.

Ifølge de danske forskere åbner resultaterne op for en bedre forståelse af Parkinsons' udvikling, der på sigt kan lede til en bedre behandling.

Der er på nuværende tidspunkt ingen kur mod parkinsons syge, der påvirker op mod ti millioner mennesker på verdensplan.

Læs også:

Superspreder coronavirus
Sygdomme

Ny undersøgelse: Superspredere står bag 80 procent af smitten

7 minutter
coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

76 minutter
Parkinsons top
Sygdomme

4 ting du SKAL vide om Parkinsons sygdom

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul