Shutterstock / vic josh

For få Covid-vaccinerede i Afrika kan udløse ny pandemi

Med vaccinationsrater på under 20 procent og mangel på penge, læger og hospitaler kan dele af kontinentet blive rugekasse for nye og farligere mutationer af coronavirus.

WHO har slået alarm, ligesom forskere og læger over hele verden: de fleste afrikanske lande har ikke råd til at lade deres befolkninger blive vaccinerede, og det kan udløse endnu farligere varianter af SARS-Covid, end vi hidtil har set.

“Jo længere vi tillader denne pandemi at fortsætte ved at vende det blinde øje til uligheden i adgang til vacciner, des større mulighed giver vi virus til at mutere på måder, vi hverken kan forudse eller forhindre, sagde WHO’s generalsekretær Tedros i slutningen af sidste år.

Og uligheden er slående. I lande som Gambia, Sierra Leone og Congo er under 5 procent af befolkningerne vaccinerede og samlet set er blot 15 procent af alle afrikanere vaccinerede med to stik.

Mange lande kæmper med flere epidemier på samme tid, blandt andet gul feber, malaria og ebola, og der er hverken læger eller vacciner nok til at bremse epidemierne.

Afrika kan meget vel blive det nye Covid-epicenter. The Brookings Institution

Reelt skal afrikanerne have deres Covid-stik seks gange hurtigere end i dag for at nå målet på 70 procent fuldt vaccinerede i slutningen af året, lyder det fra WHO.

Flere uvaccinerede giver flere mutationer

“Jo flere mennesker, der forbliver uvaccinerede og som rammes af Covid, des større er risikoen for at mutationer opstår,” siger Stuart Ray, der er ekspert i Covid på Johns Hopkins University i USA.

Omikron, der er den mest muterede variant indtil nu, udsprang i Afrika og har vist sig at være den mest resistente over for de nuværende vacciner.

Samtidig har vi været “heldige”, at den ikke har været mere farlig end for eksempel Delta-varianten.

Men SARS-Covid er en såkaldt RNA-virus, og fælles for alle RNA-vira er, at de muterer og vedbliver at mutere, hvis de har mulighed for det.

Et SARS-CoV-2-virion med den karakteristiske kronelignende overflade, der har givet navn til coronavirusfamilien.

© Center for Disease Control and Prevention

Jo flere mutationer, der opstår og kommer i omløb, des større er risikoen for at disse varianter kombineres, lyder det fra forskere på University of Chicago.

“Nogle mutationer rammer coronavirus’ spike-protein, der sidder yderst på virusset," lyder det fra Robert Bollinger, specialist i infektionssygdomme på Johns Hopkins University.

“Dette protein hjælper virus med at sætte sig fast i næse og lunger. Der ser ud til at være bevis for, at de nye mutationer er mere “klistrede” og derfor har nemmere binde sig til cellerne og derved smitte mennesker,” forklarer han.

Ulighed kan ramme Vesten som en boomerang

Selvom dødstallene i Afrika ikke er store i øjeblikket, kan nye, farlige mutationer fra kontinentet få en langt større indvirkning på befolkninger i Vesten, der gennemsnitligt er langt ældre og mere sårbar end afrikanerne.

Mange, der nu er beskyttede af vacciner, især de mere sårbare, vil dø. Emanuel Goldman, Rutgers Medical School, USA

Fra den anerkendte tænketank The Brookings Institution i Washington lyder det:

“Den store ulighed er ikke blot uretfærdig, den er også epidemiologisk forkert. Afrika kan meget vel blive det nye Covid-epicenter.”

“Den virkelige fare er en fremtidig variant, udsprunget blandt uvaccinerede, der er resistent overfor de nuværende vacciner. De fremskridt, vi har gjort, vil være tabt, og nedlukninger og masker vil muligvis blive nødvendige,” lyder det fra Emanuel Goldman fra Rutgers Medical School i USA.

Konsekvensen vil i givet fald være fatal, slår Goldman fast:

"Mange, der nu er beskyttede af vacciner, især de mere sårbare, vil dø."