Shutterstock

Forskere: Derfor er Trumps coronacocktail livsfarlig

Den amerikanske præsident Donald Trump lovpriser malaria-medicin som værn mod coronavirus. Ifølge en ny undersøgelse forringer præparatet imidlertid COVID-19-patienters overlevelseschancer.

Opdatering: Den omtalte The Lancet-undersøgelse er blevet trukket tilbage, da medicinalfirmaet Surgisphere, der havde leveret data til undersøgelsen, af hensyn til patienternes fortrolighed nægter fagfæller adgang til datasættene. Dermed kan forskerne bag ikke længere stå inde for undersøgelsens sandfærdighed.

»Jeg har taget det i halvanden uge.« »Alt, hvad jeg kan sige, er, at jeg indtil videre virker okay.«

Ordene er Donald Trumps og præparatet han omtaler, er hydroxyklorokin – et 60 år gammelt præparat som en kontroversiel fransk professor tidligere i pandemien foreslog til forebyggelse mod den aktuelle coronavirus.

Men præsidentens retningslinjer under coronakrisen har mildest talt været omdiskuterede. Også lovprisningen af hydroxyklorokin er blevet modsagt af de amerikanske sundhedsmyndigheder, der ikke kan finde bevis for præparatets gavnlige effekt mod coronavirus.

Snarere tværtimod.

Hver fjerde patient på Trumps cocktail dør

For nylig har det videnskabelige tidsskrift The Lancet udgivet en metaanalyse af 96.000 indlagte coronaviruspatienters sygdomsforløb, som sætter tal bag lægernes kritik: Hver fjerde smittet patient, der bliver medicineret med hydroxyklorokin og antibiotika – en kombination Trump fremhæver – dør. Til sammenligning dør én ud af 11, der ikke tager hydroxyklorokin og antibiotika.

© Shutterstock

Hvad er hydroxyklorokin?

  • Bliver bl.a. brugt til behandling mod gigt og hudsygdomme med beviseligt gavnlig effekt.
  • Blev udviklet i 1955 som et mildere præparat end forgængeren klorokin, der blev brugt forebyggende mod malaria efter Anden Verdenskrig.
  • Hydroxyklorokins effektivitet som malariamedicin daler i takt med, at malariaparasitter bliver resistente.
  • Indtages i pilleform.

Derfor dør flere med hydroxyklorokin

I undersøgelsen i The Lancet er dødsraten væsentligt forhøjet blandt alle patientgrupper, der tog hydroxyklorokin, det beslægtede klorokin eller én af de to i kombination med antibiotika.

Tidligere undersøgelser har vist, at hydroxyklorokin kan resultere i en elektrisk forstyrrelse, hvor hjertets muskler tager længere tid om at lade op til hvert hjerteslag – et fænomen kaldet langt QT-syndrom. Forstyrrelsen kan give hjerteflimmer – og det samme kan visse typer antibiotika hos visse patienter.

Harvard-forskerne bag den nye metanalyse observerer netop, at risikoen for livstruende hjerteflimmer er 411% højere for patienter, der fik hydroxyklorokin og antibiotika.

Det kan være med til at forklare, hvorfor Trumps coronacocktail er et farligt mix for COVID-19-patienter.