Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskere frygter nyt koppe-udbrud

Den frygtede sygdom kopper har officielt været erklæret udryddet siden 1980. Forskere frygter dog, at den livsfarlige sygdom snart kan vende tilbage.

Shutterstock

I 1890’erne hærgede kopper en sibirsk landsby. 40 procent af indbyggerne mistede livet, og de resterende indbyggere forlod byen efter at have begravet deres døde.

Siden da er den frygtede sygdom blevet udryddet, men nu frygter russiske virologer, at den snart kan vende tilbage.

Smeltende permafrost truer med at blotlægge ligene på den 120 år gamle kirkegård. Som zombier kan de komme op til overfladen igen, og med sig bringer den frygtede koppe-virus.

Koppe-dna er fundet i lig

Virologernes frygt er begrundet. For nylig hærgede miltbrand Sibirien, efter den varme sommer havde tøet rensdyr-lig, som var inficeret med miltbrand-bakterier, op fra permafrosten. Mindst 90 personer blev indlagt og en 12-årig dreng døde.

Opklaringsarbejdet i kølvandet på miltbrand-udbruddet førte til en finkæmning af området. I et kadaver fandt forskere spor efter kopper. Selve virusset var ikke til stede, men det var fragmenter af sygdommens dna, som i sig selv ikke er farligt.

Frygten er, at varmen vil bringe flere lig – af både dyr og mennesker – op til overfladen, og at et af disse kan bære virusset.

Manglende vaccinationer er fatale

Koppe-virussen kan ikke behandles. Ofrene bliver dækket af heftigt kløende udslæt, som udvikler sig til pusfyldte blærer. I mellem 20 og 60 procent af tilfældene dør offeret.

En effektiv vaccine satte dog en stopper for virusset, og det førte i 1980 til, at WHO kaldte sygdommen for udryddet.

Siden er vaccinationen blevet droppet i vaccinationsprogrammerne, og derfor kan et udbrud blive meget stort og fatalt – vi er ikke længere modstandsdygtige over for sygdommen, og at skabe modstandsdygtigheden tager tid.

Læs også:

Røde kors-medarbejdere transporterer ofre for Den Spanske Syge
Sygdomme

Den spanske syge og corona: Her er de afgørende forskelle

13 minutter
coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

103 minutter
Sygdomme

Den spanske syge vendte frygteligt tilbage: Kan det ske igen?

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul