Shutterstock

Forskere har fundet forklaringen: Derfor bliver du lettere syg, når det er koldt

Et særligt organ er udsat, når temperaturen falder.

Endelig er forskere klar med et svar på, hvorfor næsen oftere stopper til, og influenzaen hyppigere melder sig, i vintermånederne.

Årsagen er fysiologisk, viser en amerikansk undersøgelse, der er blevet publiceret i Journal of Allergy and Clinical Immunology.

"Traditionelt troede man, at forkølelses- og influenzasæsonen opstod i de køligere måneder, fordi folk er mere indendørs, hvor luftbårne vira lettere kan spredes", siger Dr. Benjamin Bleier fra Harvard Universitet, der er en af forfatterne bag undersøgelsen.

"Vores undersøgelse peger imidlertid på en biologisk grundårsag,” fortsætter han.

En hård kamp udkæmpes i næsen

Ifølge undersøgelsens resultater er vi i højere risiko for luftvejsinfektioner som influenza, forkølelse og corona, når temperaturen falder.

Årsagen findes i næsen. For her sidder vores krops første forsvarslinje mod invaderende patogener, der fremkalder sygdom.

Når vores forsvarslinje i næsen fungerer optimalt, bliver der frigivet en sværm af såkaldte ekstracellulære vesikler, der har til formål at fange og angribe invaderende organismer, der kan gøre os syge.

Men når næsen bliver kold, bliver dens forsvar mod udefrakommende patogener som virus og bakterier samtidig dårligere, viser undersøgelsen.

Næsen er udsat, når det gælder patogener som virusser og bakterier.

© Shutterstock

Helt konkret udsatte forskerne undersøgelsens deltagere for temperaturer på 4,4 grader i 15 minutter. Det resulterede i et temperaturfald på 5 grader inde i næsen.

Konsekvensen ved temperaturfaldet var ifølge forskerne, at deltagerne fik en dårligere immunrespons i næsen.

Aantallet af de såkaldte ekstracellulære vesikler, der har til opgave at forsvare næsen mod sygdomme, faldt således med næsten 42 procent i kulden, mens de tilbageværende, der blev sluppet løs i næsehulen, virkede dårligere end ved højere temperaturer.

immunförsvar granulocyter
© Shutterstock

Læs også:

Med andre ord er gåden om de hyppigt forekommende vintersygdomme løst.

Tilbage står spørgsmålet om, hvordan man bedst beskytter den udsatte næse, der med sin fremspringende placering midt i ansigtet er særligt udsat for både kolde vinde og bakterier.