Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskere: Klimaforandringer spreder dræber-svamp

En dødelige gærsvamp spreder sig og skaber vild panik på hospitaler verden over. Amerikanske forskere mener, at klimaforandringer kan være årsagen.

Shutterstock

Det er 10 år siden, at gærsvampen Candida auris første gang blev fundet - i en japansk kvindes øregang. Siden har den hospitalshærgende svamp spredt sig over hele verden.

Svampen lever som mange andre Candida-arter på kroppen, og den inficerer i særdeleshed syge mennesker med i forvejen nedsat immunforsvar. Men Candida auris er også multiresistent, uhyggeligt smitsom, vanskelig at tøjle - og kan i værste fald være fatal.

En af de forskere, der har råbt vagt i gevær, er Tom Chiller fra Center for Sygdomskontrol og Prævention i Atlanta. Han leder en global efterforskning for at stoppe Candida auris-spredningen.

Han siger følgende til The New York Times om den svulmende svamp:

Det er et bæst fra den sorte lagune. Det boblede op til overfladen, og nu er det alle vegne.
Tom Chiller, læge ved C.D.C, Atlanta, USA.

Det nyeste skud på svampestammen

Forskning har med jævne mellemrum indikeret, at overforbrug af antibiotika giver mange forskellige bakterier og vira gunstige vilkår for at sprede sig og udvikle multiresistens - som Candida auris også har gjort.

En undersøgelse fra 2013, der er foretaget i samarbejde mellem en række universiteter, viste ligeledes, at en anden svampeart - Aspergillus fumigatus - blev resistent på grund af pesticidanvendelsen på markerne. Nu betragtes også dén svamp som en trussel for mennesker.

Men det nyeste skud på svampestammen er, at den kan sprede sig på grund af klimaforandringer. Det vurderer et forskerhold fra Johns Hopkins University, Baltimore, USA, i en undersøgelse, der er udgivet tidsskriftet Mbio.

Fra moselandskab til sengeafsnit

Normalt gør menneskets høje kropstemperatur, at Candida auris er en sjælden gæst. Men "normalt" er forbi.

Og Johns Hopkins-forskerne mener, at global opvarmning "træner" svampen til at overleve i varmere miljøer - hvorved den også får lettere ved at bosætte sig i menneskekroppen.

Forskerne beskriver deres "svampe-spredes-på-grund-af-global-opvarmning-teori" i fem forsimplede trin.

1. Temperaturstigningen skaber en naturlig selektion hos svampe, hvor kun de stærkeste overlever. De varme-tolerante svampe har bedre vilkår for at bosætte sig i fugle og pattedyr.

2. Candida auris-svampen, som oprindeligt har vokset i vådområder, har også udviklet en højere temperaturtolerance.

3. Og det er i disse vådområder, at svampen har fundet sin nye vært: fuglen. Den Candida auris-inficerede fugl flyver land, rige og verden rundt og lander mange steder.

4. Et af disse steder er i landbruget. Her overfører fuglen den sygdomsfremkaldende svamp til andre artsfæller - f.eks. høns. Herefter bliver mennesket (landmanden) smittet af hønsene.

5. Når landmanden indlægges på hospitalets intensivafdeling, smitter han hele sengeafsnittet - og de andre patienterne med nedsat immunsystem er i farezonen.

En vis usikkerhed

Johns Hopkins-forskerne erkender, at klimaforandringerne ikke er hele forklaringen, og at deres teori hviler på et usikkert grundlag.

Det skyldes, at sammenhængen er vanskelig at dokumentere, og at der ikke er pligt til anmelde Candida auris-infektioner. Det kan altså være tilfælde, som forskerne slet ikke har hørt om.

Læs også:

coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

103 minutter
Røde kors-medarbejdere transporterer ofre for Den Spanske Syge
Sygdomme

Den spanske syge og corona: Her er de afgørende forskelle

13 minutter
Brystkræft
Kræft

Kvinder har skjult våben mod brystkræft

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul