Det nyeste skud på svampestammen
Forskning har med jævne mellemrum indikeret, at overforbrug af antibiotika giver mange forskellige bakterier og vira gunstige vilkår for at sprede sig og udvikle multiresistens - som Candida auris også har gjort.
En undersøgelse fra 2013, der er foretaget i samarbejde mellem en række universiteter, viste ligeledes, at en anden svampeart - Aspergillus fumigatus - blev resistent på grund af pesticidanvendelsen på markerne. Nu betragtes også dén svamp som en trussel for mennesker.
Men det nyeste skud på svampestammen er, at den kan sprede sig på grund af klimaforandringer. Det vurderer et forskerhold fra Johns Hopkins University, Baltimore, USA, i en undersøgelse, der er udgivet tidsskriftet Mbio.
Fra moselandskab til sengeafsnit
Normalt gør menneskets høje kropstemperatur, at Candida auris er en sjælden gæst. Men "normalt" er forbi.
Og Johns Hopkins-forskerne mener, at global opvarmning "træner" svampen til at overleve i varmere miljøer - hvorved den også får lettere ved at bosætte sig i menneskekroppen.
Forskerne beskriver deres "svampe-spredes-på-grund-af-global-opvarmning-teori" i fem forsimplede trin.
1. Temperaturstigningen skaber en naturlig selektion hos svampe, hvor kun de stærkeste overlever. De varme-tolerante svampe har bedre vilkår for at bosætte sig i fugle og pattedyr.
2. Candida auris-svampen, som oprindeligt har vokset i vådområder, har også udviklet en højere temperaturtolerance.
3. Og det er i disse vådområder, at svampen har fundet sin nye vært: fuglen. Den Candida auris-inficerede fugl flyver land, rige og verden rundt og lander mange steder.
4. Et af disse steder er i landbruget. Her overfører fuglen den sygdomsfremkaldende svamp til andre artsfæller - f.eks. høns. Herefter bliver mennesket (landmanden) smittet af hønsene.
5. Når landmanden indlægges på hospitalets intensivafdeling, smitter han hele sengeafsnittet - og de andre patienterne med nedsat immunsystem er i farezonen.
En vis usikkerhed
Johns Hopkins-forskerne erkender, at klimaforandringerne ikke er hele forklaringen, og at deres teori hviler på et usikkert grundlag.
Det skyldes, at sammenhængen er vanskelig at dokumentere, og at der ikke er pligt til anmelde Candida auris-infektioner. Det kan altså være tilfælde, som forskerne slet ikke har hørt om.