Frygtet dræberbakterie fundet i Danmark

Læge slår alarm: "Vi kan stå med bakterier, som slet ikke kan behandles"

Dræberbakterier

Ny dræberbakterie har spredt sig til Danmark og truer med at gøre selv simple infektioner livstruende. Ekspert kalder situationen "stærkt bekymrende".

Bakterier med et nyt gen, som potentielt gør bakterier modstandsdygtige overfor al antibiotika, er blevet fundet hos et menneske i Danmark.

Uden antibiotika får bakterierne frit spil, og i sidste ende kan selv simple infektioner blive dødbringende.

Eksperter betegner udviklingen som skræmmende.

"Skræmmebilledet er på sigt stort, fordi vi kan stå med bakterier, som slet ikke kan behandles," siger overlæge Robert Leo Skov, der er områdechef for bakteriologisk overvågning og infektionshygiejne på Statens Seruminstitut i Danmark, og fortsætter:

"En urinvejsinfektion kan gå i blodet. Og uden antibiotika risikerer du at dø."

Dræberbakterierne, der nu er fundet i Danmark, blev oprindeligt opdaget i Kina.

Dræberbakterier spreder dødbringende gen

Bag opdagelsen af de nye dræberbakterier står et kinesisk forskerhold med professor Jian-Hua Liu i spidsen. Holdet har netop offentliggjort deres forskning i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, The Lancet.

Genet bærer navnet mcr-1 og gør bakterien resistent overfor antibiotika-typen, polymyxin. Antibiotikaet bliver kun brugt mod farlige bakterier, der er resistente over alle andre typer antibiotika.

Får du en livsfarlig infektion med bakterierne, har lægerne derfor ingen kur.

Genet sidder i såkaldte plasmider, og det gør det ekstra farligt. Plasmider er nemlig en form for mobilt dna, som bakterierne let kan kopiere og overføre til andre bakterier.

Holdet har allerede beviser for, at genet er blevet overført fra e. Coli, som blandt andet kan give urinvejsinfektioner, til Klebsiella-bakterier, der kan stå bag lungebetændelse.

Læs også: Så farlige er resistente bakterier!

Dræberbakterier fundet hos hver femte dyr

Det kinesiske forskerhold samlede bakterieprøver fra svin i fire provinser, samt fra grise- og kyllingekød på 30 markeder og 27 supermarkeder i Guangzhou-provinsen i perioden mellem 2011 og 2014.

Blandt de 804 dyr var 166 (21 procent) smittet med bakterier med mcr-1-genet, mens 78 (15 procent) af de 523 prøver fra råt kød indeholdt bakterien.

Forskerne analyserede også bakterier fra 1322 patienter, som var indlagt med infektioner på to hospitaler. Blandt patienterne var 16, altså lidt mere end 1 procent, smittet med dræberbakterier. Og antallet af positive prøver steg fra år til år.