Truslen opstod som et lyn fra en klar himmel, da verdenssamfundet 31. december 2019 første gang hørte om den nye coronavirus. Siden da har virussen krævet op mod 300.000 dødsofre og lagt hele nationer øde.
Imens har forskere i al hast forsøgt at udvikle metoder til at stoppe pandemien – og et af de første store gennembrud kommer i form af en ældgammel vaccinemetode.
Forskere hos den kinesiske medicinalvirksomhed Sinovac har for nylig offentliggjort konklusionerne på et testforsøg med en coronavirusvaccine i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.
Vaccinetest udraderede coronavirus
I mus, rotter og vigtigst af alt otte makakaber dannede vaccinen PiCoVacc antistoffer, der gjorde forsøgsdyrene totalt modstandsdygtige over for flere mutationer af coronavirussen, da de blev udsat for smitte tre uger senere. For de aber, der modtog den stærkeste dosis af vaccinen, kunne coronaviruspartiklerne efterfølgende slet ikke måles.
Resultatet er banebrydende på flere måder:
- Det er første gang en vaccine har gjort aber immune over for den nye coronavirus.
- Vaccinen giver ingen bivirkninger.
- Metoden er simpel og billig.
- Vaccinen beskytter mod flere mutationer af coronavirussen.
Vaccinens første testfase på mennesker er i gang, hvor 144 frivillige indsprøjtes med vaccinen.
Immunforsvaret angriber hele viruspartiklen
I øjeblikket bliver otte forskellige coronavirusvacciner ifølge World Health Organization testet på mennesker.
Mange af de nye vacciner sigter specifikt efter at danne det antistof, der blokerer proteinet på den nye coronavirus, som kan trænge ind i menneskelige celler.
PiCoVacc, derimod, får immunforsvaret til at angribe hele den indtrængende viruspartikel. Metoden er en variant af den traditionelle tilgang til vacciner, der har været brugt siden 1800-tallet. Her består vaccinen af en indsprøjtning med en kontrolleret mængde inaktiveret virus, som immunforsvaret kan genkende og stoppe i tilfælde af fremtidig smitte.