Gennembrud: Forskere finder kilden til PCO

Lidelsen PCOS rammer mindst 10 procent af verdens kvinder og har store konsekvenser for de ramte. Et nyt forskningsprojekt har sandsynligvis opklaret, hvor i kroppen lidelsen opstår.

Cyster i æggestokkene
© GUSTOIMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Skægvækst, overvægt, acne, depressioner, manglende menstruationer og infertilitet. Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) kommer til udtryk på vidt forskellige måder, for de kvinder som lider af det.

De vidt forskellige symptomer gør lidelsen, sommindst 10 procent af verdens kvinder døjer med, svær at diagnosticere.

Årsagen til lidelsen er endnu ukendt, men et forskerhold fra University of South Wales i Australien er kommet et stort skridt nærmere en forklaring.

Æg bliver til cyster

PCOS er en tilstand, hvor der er mange ægblærer i æggestokkene, som er standset i deres udvikling og danner cyster i stedet for at blive til æg.

Lidelsen er ledsaget af hormonforstyrrelser, og den medicinske behandling består derfor enten af p-piller eller andre hormoner, som kan skabe balance i kroppen igen.

Men ikke alle ramte kvinder reagerer lige godt på behandlingen.

Starter i hjernen

Indtil nu har jagten på årsagen primært foregået i æggestokkene, men noget tyder på, det ikke er her, problemet ligger.

I mus fjernede det australske forskerhold de såkaldte androgene receptorer i henholdsvis hjernen og æggestokkene. Receptorerne reagerer på ’mande’-hormoner som fx testosteron.

Når receptorerne i hjernen blev fjernet, kunne musene ikke udvikle PCOS. Det kunne de til gengæld, hvis de blev fjernet i æggestokkene. Altså var konklusionen, at PCOS opstår i hjernen – ikke i æggestokkene.

Den nye opdagelse kan ifølge forskerne åbne op for nye metoder at behandle den udbredte lidelse på.