Shutterstock

Genteknik helbreder mus for hiv

Forskere har nu helbredt ni ud af 21 forsøgsmus for hiv med CRISPR-teknikken. Næste skridt er at lave forsøg på hiv-smittede aber – og derefter at afprøve metoden på mennesker.

Verden over er ca. 37 millioner mennesker smittet med hiv, og vi har endnu ingen kur, som endegyldigt kan fjerne virussen fra kroppen. Nu giver forsøg med mus håb om, at det kan lade sig gøre.

I dag skal hiv-smittede tage medicin hver dag for at holde hiv i skak. Uden behandling vil virussen invadere og ødelægge flere og flere af immunforsvarets celler, og efter en årrække vil patienterne udvikle aids.

På det tidspunkt er immunforsvaret så svækket, at selv banale infektioner kan være livstruende. Men forskere fra Temple University i USA har fundet en metode, som kan gøre smittede mus helt fri for hiv, selvom virussen har lænket sit eget arvemateriale ind i musenes.

Forsøg med CRISPR-teknikken giver fornyet håb om, at hivpartikler som denne kan fjernes helt fra kroppens celler.

© Shutterstock

Forskere klipper hiv ud af musenes dna

Metoden er en kombination af et middel, som hæmmer kopieringen af virussens dna, og den såkaldte CRISPR-teknik, som forskerne kan bruge til at redigere i organismers arvemateriale.

Det sker ved, at et “klippemolekyle” kaldet Cas9 kan genkende et helt bestemt sted i arvematerialets dna og klippe dna-strengen over her. På den måde kan Cas9 identificere præcis det sted, hvor hiv har smuglet sit arvemateriale ind, og klippe det ud af musenes dna-streng.

Forskerne brugte metoden på 21 forsøgsmus, og ni af dem blev fri for hiv. Næste skridt er at afprøve metoden på aber, som genetisk set ligner mennesker mere, end mus gør.

Hvis resultaterne er gode, håber forskerne at gennemføre forsøg på mennesker allerede i 2020.