Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Genteknik helbreder mus for hiv

Forskere har nu helbredt ni ud af 21 forsøgsmus for hiv med CRISPR-teknikken. Næste skridt er at lave forsøg på hiv-smittede aber – og derefter at afprøve metoden på mennesker.

Shutterstock

Verden over er ca. 37 millioner mennesker smittet med hiv, og vi har endnu ingen kur, som endegyldigt kan fjerne virussen fra kroppen. Nu giver forsøg med mus håb om, at det kan lade sig gøre.

I dag skal hiv-smittede tage medicin hver dag for at holde hiv i skak. Uden behandling vil virussen invadere og ødelægge flere og flere af immunforsvarets celler, og efter en årrække vil patienterne udvikle aids.

På det tidspunkt er immunforsvaret så svækket, at selv banale infektioner kan være livstruende. Men forskere fra Temple University i USA har fundet en metode, som kan gøre smittede mus helt fri for hiv, selvom virussen har lænket sit eget arvemateriale ind i musenes.

Forsøg med CRISPR-teknikken giver fornyet håb om, at hivpartikler som denne kan fjernes helt fra kroppens celler.

© Shutterstock

Forskere klipper hiv ud af musenes dna

Metoden er en kombination af et middel, som hæmmer kopieringen af virussens dna, og den såkaldte CRISPR-teknik, som forskerne kan bruge til at redigere i organismers arvemateriale.

Det sker ved, at et “klippemolekyle” kaldet Cas9 kan genkende et helt bestemt sted i arvematerialets dna og klippe dna-strengen over her. På den måde kan Cas9 identificere præcis det sted, hvor hiv har smuglet sit arvemateriale ind, og klippe det ud af musenes dna-streng.

Forskerne brugte metoden på 21 forsøgsmus, og ni af dem blev fri for hiv. Næste skridt er at afprøve metoden på aber, som genetisk set ligner mennesker mere, end mus gør.

Hvis resultaterne er gode, håber forskerne at gennemføre forsøg på mennesker allerede i 2020.

Læs også:

coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

103 minutter
Røde kors-medarbejdere transporterer ofre for Den Spanske Syge
Sygdomme

Den spanske syge og corona: Her er de afgørende forskelle

13 minutter
HIV-virus
Aids

GENNEMBRUD: Nu kan hiv kureres

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul