Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

næbdyrgift
Medicin - Sygdomme

Gift fra næbdyr skal behandle diabetes

Over 420 millioner mennesker lider af diabetes. Men et særligt hormon fundet i næbdyrets gift kan redde utallige menneskeliv, og endnu flere fra gener som følge af sygdommen.

De lægger æg og hannerne har en giftig pig på foden.

Næbdyret er et sært pattedyr, men ikke desto mindre kan de næbbede kræ redde os fra en af vor tids største og farligste livsstilssygdomme.

Australske forskere har fundet ud af, at giften fra næbdyret kan være et slagkraftigt våben i kampen mod type 2-diabetes, også kendt som gammelmandssukkersyge.

GLP-1 er nøglen

Diabetespatienter lider under manglende insulin. De producerer for lidt af hormonet, og de har brug for større mængder end raske mennesker.

Insulin bliver produceret i bugspytkirtlen og binder sig til sukkermolekyler, så de kan optages af vores celler. Et andet hormon, GLP-1, sørger for, at bugspytkirtlen får besked om, at den skal producere insulin.

Men GLP-1 bliver hurtigt nedbrudt i kroppen, og hos diabetespatienter kan det være et problem, fordi de af den grund ikke producerer nok insulin.

Kur skal findes i gift

Næbdyret producerer GLP-1 og insulin i tarmsystemet på samme måde som mennesker og andre pattedyr. Men nu har forskerholdet fundet ud af, at det sære dyr også producerer GLP-1 som en del af sin gift.

Den GLP-1, som produceres i giften, har en anden molekylestruktur end den, der bliver produceret i tarmene. Som konsekvens nedbrydes den knap så hurtigt. Derfor kan hormonet blive længere tid i tarmsystemet og sørge for, at bugspytkirtlen frigiver mere insulin.

Næste skridt for forskerne bliver at omdanne giften til medicin. På sigt håber de, at der kan blive tale om en behandling mod type 2-diabetes.

Læs også:

Gule coronaviruspartikler bryder ud af en menneskecelle
Sygdomme

5 ting du skal vide om den engelske coronavariant

6 minutter
Sygdomme

Nyt våben kan redde os fra corona-mutationer

4 minutter
Epidemier i historien
Sygdomme

De 10 værste epidemier i historien

9 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul