Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Glutenintolerante kan spise ny type hvede

Flere og flere mennesker bliver intolerante over for proteinet gluten. Men heldigvis er forskerne nu i gang med at udvikle en ny type af hvede til dem, der ikke kan tåle gluten.

Shutterstock

Stadig flere mennesker er intolerante over for gluten, et protein, der blandt andet findes i hvede.

Sygdommen, der også kaldes cøliaki, påvirker tyndtarmen, så den bliver dårligere til at optage næring, og da gluten indgår i mange fødevarer, kan det være svært at sammensætte en tilstrækkeligt varieret kost.

Én procent af befolkningen lider af glutenintolerans, der blandt andet kan give kløende udslæt på huden.

© Alamy/ImageSelect & ADAM HART-DAVIS/Science Photo Library

Forskere klipper gluten ud af hveden

Men nu er der hjælp at hente fra videnskaben, som er ved at udvikle en hvedesort, der kun producerer små mængder gluten.

Ved at bruge gensaksen CRISPR-Cas9 har forskere fra Universidad de Córdoba i Spanien klippet 35 af de 45 proteinproducerende gener ud af hvedens dna.

Forsøg med den nye hvede viser, at immunforsvarets skadelige reaktion nedsættes med 85 pct.

© Shutterstock

3 fakta om gluten

Cirka én procent af befolkningen kan ikke tåle gluten, som findes i mange af vores fødevarer.

  • © Shutterstock

    Gør dej elastisk

    Gluten er et protein, som findes i kornsorter som hvede, byg og rug. Det er blandt andet gluten, der gør en dej elastisk, når man ælter den.

  • © Shutterstock

    Kan smadre hår i tarmen

    Glutenintolerans (cøliaki) er en autoimmun sygdom, hvor tarmens fimrehår bliver ødelagt af gluten. Det nedsætter kroppens evne til at optage mad. Symptomerne kan være alt fra træthed og løs afføring til rumlen i maven.

  • © Shutterstock

    Der findes kornsorter uden

    Gluten findes i mange af vores fødevarer, men heldigvis kan glutenintolerante stadig spise glutenfri specialvarer eller fødevarer som ris, boghvede, kartofler eller majs.

Læs også:

Superspreder coronavirus
Sygdomme

Ny undersøgelse: Superspredere står bag 80 procent af smitten

7 minutter
coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

76 minutter
Sygdomme

Derfor kan nogle mennesker ikke tåle gluten

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul