Shutterstock

Glutenintolerante kan spise ny type hvede

Flere og flere mennesker bliver intolerante over for proteinet gluten. Men heldigvis er forskerne nu i gang med at udvikle en ny type af hvede til dem, der ikke kan tåle gluten.

Stadig flere mennesker er intolerante over for gluten, et protein, der blandt andet findes i hvede.

Sygdommen, der også kaldes cøliaki, påvirker tyndtarmen, så den bliver dårligere til at optage næring, og da gluten indgår i mange fødevarer, kan det være svært at sammensætte en tilstrækkeligt varieret kost.

Én procent af befolkningen lider af glutenintolerans, der blandt andet kan give kløende udslæt på huden.

© Alamy/ImageSelect & ADAM HART-DAVIS/Science Photo Library

Forskere klipper gluten ud af hveden

Men nu er der hjælp at hente fra videnskaben, som er ved at udvikle en hvedesort, der kun producerer små mængder gluten.

Ved at bruge gensaksen CRISPR-Cas9 har forskere fra Universidad de Córdoba i Spanien klippet 35 af de 45 proteinproducerende gener ud af hvedens dna.

Forsøg med den nye hvede viser, at immunforsvarets skadelige reaktion nedsættes med 85 pct.

© Shutterstock

3 fakta om gluten

Cirka én procent af befolkningen kan ikke tåle gluten, som findes i mange af vores fødevarer.

© Shutterstock

Gør dej elastisk

Gluten er et protein, som findes i kornsorter som hvede, byg og rug. Det er blandt andet gluten, der gør en dej elastisk, når man ælter den.

© Shutterstock

Kan smadre hår i tarmen

Glutenintolerans (cøliaki) er en autoimmun sygdom, hvor tarmens fimrehår bliver ødelagt af gluten. Det nedsætter kroppens evne til at optage mad. Symptomerne kan være alt fra træthed og løs afføring til rumlen i maven.

© Shutterstock

Der findes kornsorter uden

Gluten findes i mange af vores fødevarer, men heldigvis kan glutenintolerante stadig spise glutenfri specialvarer eller fødevarer som ris, boghvede, kartofler eller majs.