Shutterstock

Godt nytår! Her er corona-prognosen for 2021

Bringer coronavaccinen livet tilbage, eller må vi væbne os med tålmodighed? Et kig i forskernes spåkugle er ikke entydigt positivt – men heller ikke uden håb.

Begyndelsen til enden for coronapandemien er lige om hjørnet.

Men først skal vaccinationerne rulles ud – og en normal tilværelse kan stadig vise sig at have ret lange udsigter.

Her er prognosen for det kommende år:

🗓 Januar 2021: Europas lande ruller vaccinationer ud

Det Europæiske Lægemiddelagentur arbejder på en egentlig godkendelse af vaccinerne, ikke en hastegodkendelse i modsætning til USA og Storbritannien.

Den første vaccine fra Pfizer og BioNTech kan efter planen blive godkendt den 29. december, måske allerede den 21. december. Modernas vaccine står til at blive godkendt den 12. januar – måske før, hvis medicinalproducenternes data bliver leveret hurtigere.

Derefter skal EU-kommissionen godkende beslutningen. Senest to døgn senere kan vaccinationsprogrammerne gå i gang, hvilket formentlig bliver i slutningen af december eller først i januar.

🗓 Forår 2021: Halvdelen af os kan være vaccineret

Coronavirussen forsvinder ikke af sig selv, når indsprøjtningerne begynder at blive distribueret.

Men SARS-CoV-2 vil få dårligere mulighed for at sprede sig, efterhånden som en voksende del af befolkningen bliver immune.

En nylig undersøgelse viser, at ca. 50 procent som minimum skal vaccineres oveni den naturlige immunitet fra COVID-19-smitten, før epidemien bliver bremset.

Investeringsbanken Goldman Sachs har udviklet en tidslinje baseret på:

  1. Vaccineproducenternes oplyste kapacitet.
  2. En stor rundspørge til borgere i 15 vestlige lande, der undersøger, hvornår i processen folk vil tage imod en vaccine.
  3. Sundhedsmyndighedernes anbefalede faser.

50 prosenttia EU:n väestöstä voisi olla rokotettu toukokuuhun mennessä. Rokotuskampanja jatkuu joka tapauksessa koko vuoden.

© Goldman Sachs Global Investment Research

Illustreret Videnskab har kontaktet flere eksperter, men ingen ønsker at spå mere præcist om, hvornår vi kan forvente at nå en effektiv vaccine-dækning. Én epidemiolog vurderer dog, at Goldman Sachs' estimater virker velunderbyggede ud fra den viden, der er til rådighed lige nu.

🗓 Sommer/efterår 2021: Livet efter pandemien i sigte

Hvis ca. halvdelen af den vestlige verden er vaccineret inden slutningen af andet kvartal 2021, kan myndighederne så småt begynde at slække eller måske helt fjerne restriktioner. Men det vil formentlig ske langsomt, forsigtigt og under omfattende kontrol.

Det første prik medfører nemlig ikke et øjeblikkeligt fripas til at smide mundbind og se bort fra afstandskrav, understreger blandt andre lederen af det amerikanske institut for infektionssygdomme, Anthony Fauci.

For det første ved forskere ikke, i hvor høj grad vaccinerede stadig smitter. Vaccinerne har bevist at meget få testpersoner bliver syge med COVID-19, men det er endnu uvist, om coronaviruspartikler fx kan inficere de øvre luftveje og dermed sprede smitte uden symptomer.

For det andet skal de fleste af vaccinerne gives i to doser med 3-4 ugers mellemrum, og der går desuden flere uger, før antistofferne har bygget sig op i kroppen.

Efter udrulning skal sundhedsmyndigheder og vaccineproducenter stadig følge den vaccinerede del af befolkningen tæt for at forstå vaccinernes effekt på lang sigt.

90-årig britt injiceras med coronavirusvaccinet från Pfizer-BioNTech

90-vuotiaasta Margaret Keenanista tuli 8. joulukuuta ensimmäinen viranomaisten hyväksymän koronarokotteen Britanniassa saanut ihminen.

© Shutterstock

Hvem bliver vaccineret mod COVID-19 først?

Verdenssundhedsorganisationen og det amerikanske nationale akademi for medicin, NASEM, har udstukket anbefalinger til, hvem der bør vaccineres først.

De enkelte lande beslutter selv, hvem der får vaccinen først, men de nationale strategier følger i grove træk anbefalingerne.

Det danske vaccinationsprogram er fx lige nu opdelt i to faser – Fase 1 for risikogrupper og sundhedspersonale og Fase 2 for den øvrige del af befolkningen i en ukendt rækkefølge.

Fase 1

Risikogrupper og sundhedspersonale

Fase 2

Ældre, udvalgte erhverv fx lærere, udsatte befolkningsgrupper fx hjemløse.

Fase 3

Børn, unge, udvalgte vigtige erhverv ikke omfattet i Fase 1 og 2.

Fase 4

Alle andre.