Herpes
© Shutterstock

Herpesvaccine er på trapperne

Amerikanske forskere er kommet på sporet af en kur, som ikke kun kan forebygge herpes, men også kurere personer, der allerede er smittet med den ellers uhelbredelige plage.

29. oktober 2018 af Gorm Palmgren og Babak Arvanaghi

Det kildrer i mundvigen og kradser i skridtet, når det lille herpesvirus vågner af dvalen og titter ud fra sit skjul i kroppens nervesystem.

Fire milliarder mennesker over hele verden er inficeret med virussen, som flytter permanent ind i kroppen, når kys og sex først har lukket det ind.

Men nu er forskerne heldigvis kommet på sporet af en effektiv kur, som holder herpesvirus ude.

Virus går i dvale

Når du først er blevet smittet med herpes simplex virus (HSV) tager virussen permanent ophold i kroppen, og endnu er det ikke lykkedes at finde en måde, at slippe af med virussen igen.

I kroppen inficerer virussen nerveceller, hvor den går i dvale. På det stadie er der ingen symptomer hos den smittede.

Gå aldrig glip af de vigtigste videnskabelige nyheder - få Illustreret Videnskabs NYHEDSBREV direkte i din mailboks

Men forskellige faktorer – fx stress – kan vække virussen til live. I vågen tilstand bevæger virussen sig ud af nervecellerne, og inficerer hudceller i stedet.

I hudcellerne er virussen aggressiv. Den opformerer sig kraftigt, og får cellen til at sprænge. Det udløser de blærer, vi kender som forkølelsessår.

Vaccine afvæbner virus

Den nye vaccine, som med stor succes er blevet testet på både marsvin og makak-aber, er en såkaldt trivalent vaccine. Altså har den tre våben mod HSV-virussen.

Vaccinen danner tre typer antistoffer, der binder sig til bestemte proteiner på virussens overflade og afvæbner virussen.

Det giver immunforsvaret mulighed for at angribe virussen, som normalt er skjult for kroppens naturlige forsvar.

Lovende dyreforsøg

Vaccinen er testet på marsvin, hvor 36 raske dyr fik vaccinen. Efterfølgende blev de inficeret med HSV-2 (den type herpes som angriber kønsdelene).

Kun ét af de smittede dyr fik efterfølgende herpesudbrud.

I en kontrolgruppe, der ikke havde fået vaccinen, slap kun ét af 24 marsvin for herpes efter at være udsat for smitten.

Mulig kur på markedet om 10 år

Næste skridt for forskerne bliver, at teste den nyudviklede vaccine på mennesker.

Hvis disse forsøg bliver lige så succesfulde, og alt går efter planen, kan vi have en effektiv vaccine mod herpes på markedet inden for 10 år.

Håbet er, at vaccinen ikke kun kan forebygge smitte, men at den også kan sørge for, at virussen bliver holdt i dvale hos allerede smittede personer, som dermed slipper for herpes i udbrud.

Sådan passer du på dit hjerte

Hvert andet sekund dør en person af hjerte-kar-sygdomme et sted på kloden. Men størstedelen af dødsfaldene kan undgås. Det kræver dog, at vi bliver bedre til at passe på vores vigtigste muskel.

Hvis du tegner et abonnement på Illustreret Videnskab nu, kvitterer vi med en genvej til et bedre hjertehelbred. Du får:

  • En blodtryksmåler – så kan du løbende kan tjekke, om dit hjerte fungerer som det skal
  • Din Geniale Krop – et digitalt særtillæg, der forklarer, hvordan du skal holde dit hjerte i form, og hvilke symptomer, du skal være opmærksom på.
  • To numre af Illustreret Videnskab – så er du opdateret på den nyeste forskning

Slå til nu og få hele pakken for kun 89,-

INDLØS DIT TILBUD HER

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.