Historiens 5 særeste sygdomsudbrud
En Pokémon-udsendelse sendte 700 japanske børn på hospitalet, og en sygelig fnisen spredte sig i Tanzania til 14 skoler. Her er de 5 særeste sygdomsudbrud i historien.

Lattersyge. Dansesyge. Meteorsyge. Zombiesyge. Og Pokémonsyge. De findes faktisk alle sammen.
1. Lattersyge lukkede 14 skoler
UDBRUD: Hvad der virkede som uskyldig fnisen i skolegården, udviklede sig i januar 1962 til en mystisk grine-epidemi i Tanzania.
De første tilfælde opstod på en lille landsbyskole, hvor tre piger pludselig grinte ustyrligt, abrupt og i op til flere timer ad gangen.
Deres latter smittede, og snart var næsten 100 af skolens elever ramt af grine-sygen, der fik skolen til at lukke midlertidigt.
Epidemien spredte sig til ca. 1000 personer, og i alt 14 skoler lukkede midlertidigt pga. den hysteriske lattersyge.
ÅRSAG: Forskernes bedste forklaring er, at børnene var stressede – skolen hvor epidemien startede var en meget striks kostskole, og området var igennem meget ustabilitet i årene op til lattersygen.
Læs også: Hvordan defineres en epidemi?
2. Tegnefilm sendte 700 børn på hospitalet
ADVARSEL: Dette er klippet, forskerne mener, fremkaldte epileptiske anfald.
UDBRUD: Et afsnit af serien Pokémon fik i 1997 næsten 700 japanske børn hasteindlagt. Børnene vred sig, rystede, besvimede i voldsomme anfald.
ÅRSAG: Anfaldene var formentlig fremkaldt af tegneseriens lyseffekter.
Serien kombinerer to almindelige tegneserie-teknikker, der udsender frekvenser, som eksperter mener kan fremprovokere såkaldt optisk stimuleret epilepsi.
En scene viser fx en stærkt lysende eksplosion, der blinker i rødt og blåt.
3. Hjernesygdom forvandlede tusinder til levende døde

Forstenede kroppe blev bragt ind til de magtesløse neurologer i starten af 1900-tallet. Sådan kunne de ligge i årevis.
UDBRUD: I 1920’erne rasede en mystisk sygdom over det meste af kloden.
De syge opførte sig helt uforudsigeligt – nogle rystede, andre sprang rundt som vilde dyr, og mange gled ind i en dyb dødlignende søvn, der kunne vare i flere årtier.
ÅRSAG: Lægerne vidste, at sygdommen angreb hjernen, men havde ingen kur.
Først i 1969 lykkedes det den britiske neurolog Oliver Sacks at vække en hel afdeling med syge patienter, der havde ligget ubevægelige i 40 år.
Han gav patienterne et nyt lægemiddel til parkinsons, levadopa.
Patienterne dansede rundt af livsglæde, men af ukendte årsager aftog medicinens virkning, og efter tre uger gled patienterne tilbage i deres dødlignende dvaletilstand.
Lægerne har stadig ingen kur imod sygdommen, kendt som Encephalitis lethargica.
4. Historisk dansesyge gav hjerteanfald
UDBRUD: På en lille gade i Strasbourg begyndte Fru Troffea i 1518 at danse insisterende og længe.
Fru Troffea var ustoppelig og dansede ifølge beretningerne uafbrudt i næsten seks dage.
Da hun endelig stoppede, havde dansen spredt sig. I løbet af en uge, dansede omkring 40 mennesker ukontrolleret rundt i gaden, og efter en måned var 400 dansere i gang, hvoraf flere af dem døde af udmattelse, hjerteanfald eller slagtilfælde.
ÅRSAG: Mange historiske dokumenter beskriver den smitsomme dans, som forskere i dag har forsøgt at forklare med madforgiftning fra psykedeliske svampe eller en masse-psykose.
5. Sten fra rummet nedlagde landsby

Et fragment af Carancas-meteoritten, der nedkaldte sygdom over Peru. Terningen t.v. angiver en kubikcentimeter.
UDBRUD: En septembernat i 2007 smadrede en meteorit ind i Jorden ved byen Carancas i Peru. Stenen var ikke kun anledning til et øresønderrivende brag og et enormt krater i Jorden.
I dagene efter nedfaldet oplyste myndigheder i Peru, at op mod 200 lokale fik hovedpine, kvalme, blev svimle og kastede op efter at have besøgt krateret.
ÅRSAG: Sygdommens årsag er stadig ikke opklaret. Nogle mener, at krateret udskilte giftige arsenikdampe fra undergrunden, mens andre tror, at meteoritten udsendte giftige stoffer.