Shutterstock
Dyrlaeger vaccinerer hest

Hvad er hesteinfluenza – og skal vi frygte en ny pandemi?

Svineinfluenza, fugleinfluenza og nu også hesteinfluenza. I Kina er en fireårig dreng blevet smittet med en virus, der normalt specialiserer sig i at inficere heste. Skal vi frygte for en ny pandemi?

Hesteinfluenza er de firebenede hovdyrs udgave af det, vi kender som almindelig influenza hos mennesker.

Sygdommen forårsages af en ekstremt smitsom virus, kaldet H3N8, som formentligt oprinder fra en stamme af fugleinfluenzavirus.

H3N8-virussen inficerer hestes øvre luftveje og medfører typiske influenza-lignende symptomer som tør hoste, høj feber, manglende appetit, træthed og løbenæse.

Forskerne anslår, at stort set alle heste, som ikke er vaccinerede, får hesteinfluenza på et tidspunkt i deres levetid. Selvom virussen kommer vidt omkring, er dødeligheden meget lav. Kun to-fire pct. af de smittede heste dør af sygdommen, og det er kun føl og heste med svagt helbred, som er i livsfare.

Virussen er også blevet fundet i fugle, grise, hunde og katte, men aldrig i mennesker – indtil nu.

Dreng smittet med hestevirus

I april 2022 oplyste kinesiske myndigheder nemlig, at en fireårig dreng har været smittet med hesteinfluenza.

Drengen udviklede feber og andre symptomer. Smitten er sandsynligvis kommet fra høns på gården, hvor drengen bor. Ingen i drengens omgangskreds er blevet smittet og risikoen for, at den spreder sig blandt mennesker, anses for at være meget lille.

Dermed tyder intet på, at hesteinfluenzaen bliver startskuddet på en ny pandemi.