Ondt i maven, oppustethed og problemer med afføringen er nogle af symptomerne, der følger med en irritabel tyktarm.

© Phovoir, Shutterstock

Hvad er irritabel tyktarm?

Forstoppelse, oppustethed og diarre. Omkring hver fjerde af os lider af irritabel tyktarm, og selvom lægerne endnu ikke årsagen til lidelsen, har de gode bud på, hvad der kan afhjælpe symptomerne.

En fjerdedel af befolkningen lider af irritabel tyk tarm, som giver ondt i maven, oppustethed og problemer med afføringen i form af fx diarre eller forstoppelse. Men betændelse eller egentlige skader på tarmen ses sjældent.

Lægerne kender ikke med sikkerhed årsagerne til irritabel tyktarm, men kosten spiller en vigtig rolle.

Fint forarbejdede madvarer som hvidt brød og kager har en dårlig indflydelse, mens fiberrig og fedtfattig kost kan lindre symptomerne.

Mulig sammenhæng mellem irritabel tyktarm og depression

Meget tyder desuden på, at tarmfloraens sammensætning af bakterier har en betydning, og at samspillet mellem hjernen og tarmsystemet sandsynligvis også er involveret.

Hjernen og tarmen kommunikerer med hinanden gennem den såkaldte vagusnerve, som sender signal til de vitale organer, samt vha. hormoner og andre signalstoffer.

Forstyrrelser i denne kommunikation kan udløse fejl i begge organer og kan muligvis forklare, hvorfor depression og angst ofte forekommer hos patienter med irritabel tyktarm.

Spasmer og bakterier irriterer tarmen

Løg, rug og æbler irriterer tyktarmen

Særlige fødevarer bør undgås, hvis du lider af irritabel tyktarm.

Forsøg har vist, at patienter med irritabel tyktarm kan have gavn af den såkaldte Low FODMAP-diæt, hvor bestemte former for frugt, grønt og korn undgås. Kulhydraterne i disse fødevarer er svære at nedbryde og forstyrrer tarmens normale funktion.