Shutterstock
Ondt i maven

Hvad mener lægerne med irritabel tyktarm?

Jeg har hørt, at mavesmerter kan skyldes lidelsen irritabel tyktarm. Men hvad er de præcise symptomer, og findes der nogen måder at forebygge sygdommen på?

Omkring en fjerdedel af befolkningen lider af irritabel tyktarm, som giver ondt i maven, oppustethed og problemer med afføringen i form af fx diarré eller forstoppelse. Men betændelse eller egentlige skader på tarmen optræder sjældent.

Lægerne ved ikke med sikkerhed, hvad der udløser lidelsen, men alle symptomerne skyldes, at muskulaturen omkring tarmen ikke fungerer normalt.

I nogle tilfælde er musklerne for slappe, og i andre tilfælde er det tempo, som de presser tarmindholdet videre med, for lavt eller for højt.

Irritabel tyktarm viser sig på fire måder

De præcise årsager til irritabel tyktarm er stadig ukendte, men alle symptomerne knytter sig til, at tarmbevægelserne er unormale.

Claus Lunau

1. Slappe muskler gør dig oppustet

Musklerne omkring tyktarmen kan i nogle tilfælde komme til at slappe så meget af, at tarmen får lov at udvide sig. Resultatet er, at du får en oppustet fornemmelse i maven.

Claus Lunau

2. Muskelkramper udløser smerter

Irritabel tyktarm kan få musklerne i tarmvæggen til at trække sig krampagtigt sammen. De unormale sammentrækninger kan udløse alvorlige mavesmerter.

Claus Lunau

3. Langsom tarm danner propper

Hvis bevægelserne i tyktarmen er for langsomme, kan tarmindholdet ikke passere igennem. Resultatet er, at det hober sig op og danner propper, dvs. forstoppelse.

Claus Lunau

4. Hurtig tarm giver diarré

Musklerne omkring tyktarmen arbejder i nogle tilfælde alt for hurtigt. Det betyder, at tarmen ikke kan nå at optage vand og salte fra tarmindholdet. Resultatet er diarré.

Claus Lunau

Selvom årsagerne til irritabel tyktarm er ukendte, viser undersøgelser, at kosten spiller en vigtig rolle.

Fint forarbejdede madvarer som hvidt brød og kager har en dårlig indflydelse, mens fiberrig og fedtfattig kost kan lindre symptomerne.

Meget tyder desuden på, at tarmfloraens sammensætning af bakterier har en betydning, og at samspillet mellem hjernen og tarmsystemet sandsynligvis også er involveret.

Depression og angst kan spille ind

Hjernen og tarmen kommunikerer med hinanden gennem den såkaldte vagusnerve, som sender signal til de vitale organer, samt vha. hormoner og andre signalstoffer.

Forstyrrelser i denne kommunikation kan udløse fejl i begge organer og kan muligvis forklare, hvorfor depression og angst ofte forekommer hos patienter med irritabel tyktarm.

Særlige fødevarer bør undgås, hvis du lider af irritabel tyktarm. Forsøg har vist, at patienter med irritabel tyktarm kan have gavn af den såkaldte Low FODMAP-diæt, hvor bestemte former for frugt, grønt og korn undgås. Kulhydraterne i disse fødevarer er svære at nedbryde og forstyrrer tarmens normale funktion.