Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

pandemic
Medicin - Sygdomme

Hvordan defineres en pandemi?

I forbindelse med influenza A har jeg flere gange hørt ordet pandemi, men hvad betyder det egentlig?

En pandemi er defineret som en infektionssygdom, der nemt og hurtigt spreder sig blandt mennesker over meget store geografiske områder. Mens en epidemi kan rase i et enkelt land, så rammer en pandemi – i det mindste i sin yderste konsekvens – mennesker over hele kloden.

Antal smittede er overraskende

For både pandemier og epidemier gælder det, at antallet af smittede skal vokse meget hurtigt og ud over det forventede i en periode, mens der i princippet ikke er noget krav om, at et bestemt antal personer skal være ramt af sygdommen.

De årligt tilbagevendende influenzaudbrud over hele verden i den kolde årstid er hverken epidemier eller pandemier, fordi de forventes at komme og i mange tilfælde kan forudsiges meget præcist.

Herpes holdes konstant

På samme måde kan den ekstremt udbredte virus type 1-herpes, som har inficeret op mod 90 pct. af befolkningen, heller ikke betegnes som en pandemi eller epidemi, fordi andelen af smittede ikke vokser nævneværdigt, men holder sig nogenlunde konstant. Derudover stilles der heller ikke krav om, at sygdommen skal være specielt farlig, så i princippet kan en ganske harmløs infektion altså godt være en pandemi.

Det er Verdenssundhedsorganisationen WHO, der officielt afgør, hvornår et sygdomsudbrud er en pandemi. Svineinfluenza, eller influenza A (H1N1), blev erklæret en pandemi i 2009. Men andre typer af influenza har også udviklet sig til pandemier, senest Hongkong-influenza i 1968-1969 samt den spanske syge, der i 1918-1919 inficerede hver tredje indbygger i verden og dræbte 40 millioner mennesker.

Læs også:

Sygdomme

TEST DIN VIDEN: Hvor er du sikrest under en dødbringende pandemi?

3 minutter
Kan en pandemi nå hele verden på en uge?
Sygdomme

Så hurtigt kan en pandemi sprede sig

3 minutter
Man with epidemi
Sygdomme

Epidemi - Hvad er det og hvilke skal vi frygte nu?

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul