Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

pandemic

Hvordan defineres en pandemi?

En pandemi er ikke nødvendigvis en meget farlig infektionssygdom med massevis af døde – men den spreder sig altid hurtigt og ud over det forventede i store dele af verden.

En pandemi er defineret som en infektionssygdom, der nemt og hurtigt spreder sig blandt mennesker over meget store geografiske områder.

Mens en epidemi kan rase i et enkelt land, så rammer en pandemi – i det mindste i sin yderste konsekvens – mennesker over hele kloden.

En pandemi spreder sig hurtigt

For både pandemier og epidemier gælder det, at antallet af smittede skal vokse meget hurtigt og ud over det forventede i en periode, mens der i princippet ikke er noget krav om, at et bestemt antal personer skal være ramt af sygdommen.

De årligt tilbagevendende influenzaudbrud over hele verden i den kolde årstid er hverken epidemier eller pandemier, fordi de forventes at komme og i mange tilfælde kan forudsiges meget præcist.

På samme måde kan den ekstremt udbredte virus type 1-herpes, som har inficeret op mod 90% af befolkningen, heller ikke betegnes som en pandemi eller epidemi, fordi andelen af smittede ikke vokser nævneværdigt, men holder sig nogenlunde konstant.

Derudover stilles der heller ikke krav om, at sygdommen skal være specielt farlig, så i princippet kan en ganske harmløs infektion altså godt være en pandemi.

WHO erklærer en pandemi

Det er Verdenssundhedsorganisationen WHO, der officielt afgør, hvornår et sygdomsudbrud er en pandemi.

Coronavirus (COVID-19) og svineinfluenza (H1N1) blev erklæret for pandemier i hhv. 2020 og 2009. Men andre typer af influenza har også udviklet sig til pandemier, senest Hongkong-influenza i 1968-1969 samt den spanske syge, der i 1918-1919 inficerede hver tredje indbygger i verden og dræbte 40 millioner mennesker.

Læs også:

Gule coronaviruspartikler bryder ud af en menneskecelle
Sygdomme

5 ting du skal vide om den engelske coronavariant

6 minutter
Sygdomme

Nyt våben kan redde os fra corona-mutationer

4 minutter
Epidemier i historien
Sygdomme

De 10 værste epidemier i historien

9 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul