Influenza angriber i kold luft

Vi bliver oftere syge om vinteren end om sommeren, og især influenza-epidemier plager os. Forskning viser, at smitten spreder sig bedre i kølig luft og vores indendørs livsstil hjælper heller ikke med at holde de farlige virusser ude af kroppen.

INFLUENZA
© Shutterstock

Vinteren er højtid for bidske bakterier og væmmelige vira.

Influenza kan rasere som en epidemii fire-seks uger ad gangen og slår hvert år flere tusind ældre og svagelige ihjel.

Og forskere er kommet frem til, at selve den kolde luft er en stor del af problemet.

Influenza surfer på mikrodråber

I kold luft spredes smittebærende væsker mere med nys og host, fordi væsken forstøves og ender som mikrodråber, der kan svæve og transporteres rundt på luftstrømme i timevis.

Modsat vil en større del af væsken fra et nys eller et host falde til jorden som store dråber, hvis luften er varm. På jorden kan væsken ikke smitte lige så mange.

Samtidig er vi alle sammen indenfor en meget større del af tiden om vinteren. Det gør det nemmere for influenza at sprede sig, da der er kortere vej fra én vært til den næste.

Overvind influenza med sushi og sprit

Forsvaret mod vinterens virusser er: hygiejne.

Hold dig for næsen og munden, når du nyser eller hoster – begge dele er spektakulære angreb på dine omgivelsers sundhed. Et nys flyver ud af dig med 120 km/t (rekorden for et nys er 167 km/t!), og host er ikke meget bedre.

Brug din albue eller et stykke papir, ikke din hånd, når du holder dig for munden og næsen. Vask hænder og brug håndsprit.

Derudover er det en god idé at få masser af D-vitamin fra fiskeolie for at hjælpe kroppen med at holde immunforsvaret på ret køl.