Coronavirus efterlader immunitet

Kan du blive smittet med coronavirus to gange – eller er du immun?

Du bliver smittet, du bliver syg, du bliver rask. Du er blevet immun. Nogle virusser smækker døren efter sig for altid. For andre er din krop igen et besøg værd efter mindre end et år. Hvilken en type immunitet, coronavirus efterlader, er forskere nu på sporet af.

Du bliver smittet, du bliver syg, du bliver rask. Du er blevet immun. Nogle virusser smækker døren efter sig for altid. For andre er din krop igen et besøg værd efter mindre end et år. Hvilken en type immunitet, coronavirus efterlader, er forskere nu på sporet af.

NIAD

Kan du få coronavirus to gange?

Der har det sidste år været meldinger om, at raskmeldte er testet positive for coronavirus igen.

I Sydkorea, hvor 179 patienter er testet positive for anden gang, mener sundhedsmyndighederne, at årsagen skal findes i en re-aktivering af virusset og ikke en ny infektion. Den tese bakkes op af observationer på andre hospitaler rundt om i verden.

Der er dog få patienter i fx Sverige og England, der beviseligt har fået coronavirus to gange. Her er der ikke tale om en re-aktivering af virus, da patienterne har været og er smittet med to forskellige varianter af coronavirus.

Ligesom så mange andre virusser, muterer den nye coronavirus en lille smule, og derfor kan forskere kende forskel på dem.

Immunitet mod coronavirus kan vare op til otte måneder

Forskning publiceret i det videnskabelige tidsskrift Cell viser dog, at smitte med coronavirus af to omgange er undtagelsen mere end reglen.

For selvom tidligere undersøgelser har sået tvivl om immunitet efter coronavirus, har forskere fra University of Arizona i USA fundet bevis på, at kroppen producerer antistoffer fem-syv måneder efter en overstået infektion.

Lignende undersøgelser, bl.a. fra La Jolla Institute i USA, peger i samme retning. Her anslår forskere, at 95 procent er immune over for coronavirus i fem-otte måneder efter deres første symptomer.

Ifølge professor i immunbiologi på University of Arizona, Dr. Deepta Bhattacharya, er der endda god mulighed for, at immunitet mod coronavirus kan vare i helt op til to år.

Det gælder især patienter med et svært sygdomsforløb, da de havde et stærkere immunsvar uanset køn og alder.

Ny forskning: Ældre i øget risiko for at få coronavirus flere gange

Statens Serum Institut har analyseret 10 millioner danske PCR-tests fra det forgangne år, og deres resultater viser, at en infektion med coronavirus giver en 80 procents beskyttelse mod at blive smittet igen. Det tal gælder på tværs af aldersgrupper.

Dykker man ned i de forskellige aldersgrupper, er billedet dog et andet.

For ældre over 65 år er beskyttelsen nemlig kun 47 procent, hvilket betyder at hver anden ældre kan blive smittet med coronavirus igen i løbet af få måneder.

At den ældre del af befolkningen har en lavere immunitet hænger ifølge forskere sammen med, at immunforsvaret svækkes med alderen. Det samme mønster ses ved en række andre sygdomme.

Den danske undersøgelse er indtil videre verdens største på området, og den er publicereret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Immunforsvaret nedkæmper coronavirus

Forskning tyder på, at dit immunforsvar står klar til at bekæmpe coronavirus mindst otte måneder efter, du er blevet rask igen. Det betyder, at risikoen for at blive smittet to gange kort tid efter hinanden er lille.

© Shutterstock

Hvad er immunitet?

Immunitet er en tilstand, hvor kroppen reagerer effektivt på en infektion, så vi ikke når at blive syge af den samme sygdom igen.

Vi opnår immunitet gennem immunforsvarets evne til lynhurtigt at genkende indtrængende virusser eller bakterier og reagere målrettet.

Når kroppen møder et ukendt virus, så tager det tid for immunforsvaret at finde den rette taktik. Imens kopierer virusset sig selv.

Første gang, vi bliver smittet, bliver vi derfor typisk syge i et eller andet omfang, før kroppen for alvor begynder at forsvare sig selv.

Efter sygdommen kan kroppen gemme sin viden om taktikken. Det sker bl.a. gennem nogle hvide blodlegemer kaldet huskeceller.

Møder kroppen smitte igen, er den klar og stopper det indtrængende virus, før det får fat. På den måde bliver du ikke smittet to gange inden for kort tid.

Immunitetens varighed kommer dog an på den enkelte sygdom. Nogle sygdomme efterlader livslang immunitet, mens andre giver nogle måneders immunitet.