GOSH

13-årig uhelbredeligt syg kræftpatient kureret med ny DNA-behandling

Et hold britiske læger præsenterer mulig banebrydende kur mod kræft.

Der var stort set ikke den behandling, 13-årige britiske Alyssa ikke havde prøvet.

Tilbage i 2021 blev hun diagnosticeret med den aggressive kræftform “akut T-celle lymfoblastisk leukæmi,” der påvirker immunsystemet og kroppens T-celler. Celler, der normalt har til opgave at bekæmpe og beskytte mod infektioner.

Og i forsøget på at slå kræften ned modtog hun i de følgende måneder både kemoterapi og en knoglemarvstransplantation.

Men kræften vendte tilbage hver gang.

Den eneste mulighed, lægerne kunne tilbyde hende, var behandling med en ny, endnu udokumenteret DNA-teknik.

13-årige Alyssa fra Storbritannien har i seks måneder været kræftfri efter at være blevet behandlet med ny DNA-teknologi.

© Great Ormond Hospital for Children

Kræftfri på 28 dage

Som den første patient nogensinde blev hun i maj i år indskrevet i et klinisk forsøg, hvor kræften blev behandlet ved hjælp af en teknologi, der er kendt under navnet “base editing.”

Kort fortalt gik behandlingen ud på, at Alyssa modtog raske T-celler fra en donor.

Cellerne blev modificeret, så de var i stand til at jage og tilintetgøre den 13-årige piges kræftsyge T-celler - vel at mærke uden at gå til angreb på hendes krop.

Hør Alyssa og hendes mor fortælle om sygdomsforløbet her:

På bare 28 dage med den nye medicin var Alyssa i bedring, og her seks måneder efter er der ifølge lægerne ingen tegn på kræft hos den 13-årige pige. Hun bliver dog stadig overvåget i tilfælde af, at kræften skulle vende tilbage.

Et stort gennembrud på kræftområdet

Ifølge Waseem Qasim, der er professor i celle- og genterapi ved Great Ormond Street Hospital i London - og en af lægerne bag behandlingen, er den nye teknik “et gennembrud” på kræftområdet.

“Det er vores mest sofistikerede celleteknologi hidtil og baner vejen for andre nye behandlinger og i sidste ende bedre fremtidsudsigter for syge børn,” siger han.

Illustration af kræftceller
© Shutterstock

Læs også:

Lægerne bag behandlingen sigter nu mod at rekruttere op til ti yderligere patienter med T-celle leukæmi, som har udtømt alle andre behandlingsmuligheder.

De vil samtidig udforske, om teknikken også kan være en mulighed for andre typer leukæmi.