GOSH

13-årig uhelbredeligt syg kræftpatient kureret med ny DNA-behandling

Et hold britiske læger præsenterer mulig banebrydende kur mod kræft.

Der var stort set ikke den behandling, 13-årige britiske Alyssa ikke havde prøvet.

Tilbage i 2021 blev hun diagnosticeret med den aggressive kræftform “akut T-celle lymfoblastisk leukæmi,” der påvirker immunsystemet og kroppens T-celler. Celler, der normalt har til opgave at bekæmpe og beskytte mod infektioner.

Og i forsøget på at slå kræften ned modtog hun i de følgende måneder både kemoterapi og en knoglemarvstransplantation.

Men kræften vendte tilbage hver gang.

Den eneste mulighed, lægerne kunne tilbyde hende, var behandling med en ny, endnu udokumenteret DNA-teknik.

13-årige Alyssa fra Storbritannien har i seks måneder været kræftfri efter at være blevet behandlet med ny DNA-teknologi.

© Great Ormond Hospital for Children

Kræftfri på 28 dage

Som den første patient nogensinde blev hun i maj i år indskrevet i et klinisk forsøg, hvor kræften blev behandlet ved hjælp af en teknologi, der er kendt under navnet “base editing.”

Kort fortalt gik behandlingen ud på, at Alyssa modtog raske T-celler fra en donor.

Cellerne blev modificeret, så de var i stand til at jage og tilintetgøre den 13-årige piges kræftsyge T-celler - vel at mærke uden at gå til angreb på hendes krop.

Hør Alyssa og hendes mor fortælle om sygdomsforløbet her:

Alyssa's story: Base Editing & CAR T-Cell Therapy at Great Ormond Street Hospital

6 months ago, after all other treatments for T-cell acute lymphoblastic leukaemia had failed, 13-year-old Alyssa became the first person in the world to receive base-edited cell therapy as part of a clinical trial at GOSH, in collaboration with University College London. Watch to meet Alyssa and the research team behind the trial.

På bare 28 dage med den nye medicin var Alyssa i bedring, og her seks måneder efter er der ifølge lægerne ingen tegn på kræft hos den 13-årige pige. Hun bliver dog stadig overvåget i tilfælde af, at kræften skulle vende tilbage.

Et stort gennembrud på kræftområdet

Ifølge Waseem Qasim, der er professor i celle- og genterapi ved Great Ormond Street Hospital i London - og en af lægerne bag behandlingen, er den nye teknik “et gennembrud” på kræftområdet.

“Det er vores mest sofistikerede celleteknologi hidtil og baner vejen for andre nye behandlinger og i sidste ende bedre fremtidsudsigter for syge børn,” siger han.

Illustration af kræftceller
© Shutterstock

Læs også:

Lægerne bag behandlingen sigter nu mod at rekruttere op til ti yderligere patienter med T-celle leukæmi, som har udtømt alle andre behandlingsmuligheder.

De vil samtidig udforske, om teknikken også kan være en mulighed for andre typer leukæmi.