Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Milliarder af alger skal masseproducere sjældne naturlige stoffer, som kan kurere bl.a. hudkræft.

© Shutterstock
Medicin - Kræft

Alger skal bekæmpe kræft

Med de rigtige gener og rigelige mængder sollys kan alger manipuleres til producere hudkræftmedicin i enorme mængder.

En række naturlige stoffer fra medicinske planter har evnen til at slå kræftceller ihjel. Ét af dem er et såkaldt terpenoid med navnet ingenol-3-angelat, som er et middel mod hudkræft.

Stoffet findes kun i harpiksen af planten Euphorbia peplus og er nærmest umulig at masseproducere i laboratoriet. Derfor har forskerne søgt hjælp hos små encellede organismer, som lever af sollys og kuldioxid: alger.

Kræftdræbende gener overføres til algen

Forskerne har identificeret de gener i planten, som står bag ingenol-3-angelat. Generne koder for særlige enzymer, som danner det kræftdræbende stof.

Ved at indsætte generne i algerne kan forskerne manipulere de små organismer til at producere stoffet i langt større mængder, end de oprindelige planter er i stand til.

Flere typer kræft kan behandles

Den vellykkede storproduktion af hudkræftmedicin har givet blod på tanden. Metoden kan også producere andre kræftmidler, som er endnu mere sjældne og derfor endnu mere værdifulde.

Forskerne skal nu til at udvikle en metode til at trække kræftmidlerne mere effektivt ud af algerne, før en egentlig anvendelse kan gå i gang.

Læs mere: Alger går i krig mod fedme og malaria

Alger kan ikke bare producere kræftmedicin, men bruges også til bl.a. vægttabsmidler og malariamedicin. Læs mere om den bredt anvendelige teknologi her:

Læs også:

Kræft

WHO advarer: 60 procent flere får kræft i 2040

14 minutter
coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

82 minutter
Kræft

Ny opfindelse afslører skjult hudkræft

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul